Zapamti

"Crjepovi koji nas štite od kiše izrađeni su za lijepa vremena."

Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Peći na drva / Odg: Raketna peć by Nikola
« Zadnji post Šala Rei 17 Siječanj, 2020, 16:32:14 »
 Woow Nikola, ovo baš cool izgleda.  :001_cool:
2
Alternativna energija / Odg: Solarni set za off-grid vikendice
« Zadnji post Nikola 17 Siječanj, 2020, 12:23:47 »
Slike prikazuju max. nagib (zimi), min. nagib (ljeti) i maksimalnu popunjenost agregatom 2kW i 2x300 Ah baterijama. Solarni paneli su 2 komada 160W. Ostatak prostora bi trebao biti dovoljan za sve ostalo. Inverter, punjač, osigurači, automatika, utičnice, senzori, ventilatori itd.

Opcionalno bi bilo:
Kapacitet i tip baterija
Agregat da ili ne
Solarni paneli jedan ili dva (ili 3?)
Noge ili kotači
Kotači s pogonom (radi praćenja sunca)
...
3
Alternativna energija / Odg: Solarni set za off-grid vikendice
« Zadnji post Nikola 16 Siječanj, 2020, 09:08:14 »
Svakako neka manja kolica nego ona gore na slici. Neka koja bi mogla ući na vrata od 80cm i preći preko nekoliko stepenika, stati u gepek auta, pogodna za jednu ili dve osobe.
Najekonomičniji materijal za takva kolica je savijena cev, kao što su ramovi za male agregate. Par pravougaonih ramova povezanih daskama sa torbanjima, točkovi direktno povezani na ram kao na kosilicama.

Ona gore su predviđena da se vuku za autom, planirao sam ipak manje od toga, da stane u veći auto. Najveći problem je dimenzija panela. Koliko god kolica bila mala, panel mora biti velike površine da hvata dovoljno energije. Ako je panel velik a kolica ispod njega malena, gubim stabilnost a nisam uštedio prostor. Zato sam na umu imao nešto poput škrinje za meso. Sa spomenutom snagom (recimo 2x160W) širina bi bila 60cm, duljina oko 1,5m. Tko može voziti normalan frižider u autu, mogao bi i ovo. Drugi panel je poklopac prvom i nekakva zaštita. Podesiv nagib samo jedne ploče.

Dva velika kotača na jednoj strani, ručke na drugoj (kao tačke). Ako se motorizira barem jedan kotač, upravljanje na ručkama, mislim da bi premještanje bilo prilično jednostavno.
4
Alternativna energija / Odg: Solarni set za off-grid vikendice
« Zadnji post Dzionik 16 Siječanj, 2020, 07:10:11 »
Svakako neka manja kolica nego ona gore na slici. Neka koja bi mogla ući na vrata od 80cm i preći preko nekoliko stepenika, stati u gepek auta, pogodna za jednu ili dve osobe.
Najekonomičniji materijal za takva kolica je savijena cev, kao što su ramovi za male agregate. Par pravougaonih ramova povezanih daskama sa torbanjima, točkovi direktno povezani na ram kao na kosilicama.
5
Kako se vama čine ovi video klipovi?
 
Puno priče, a jako malo informacija. Lijepa produkcija,  boje i to je to. Osim toga, većina informacija je za tropski pojas gdje ionako šume rastu ko sulude i neprimjenjivo je dosta toga u našem umjernenom pojasu. Tip izgleda ko Isus i fura se na karizmu isusolikog prosvjetitelja sa polukorsnim informacijama.

Čine mi se ok. Istina, malo je informacija, ali nitko drugi ne pruža niti toliko. Prije desetak godina sam pokušavao naučiti nešto iz video klipova, nije bilo baš nekog izbora, Lawton je barem pokazivao planiranje, zemljane radove, sadnju, rezultat nakon nekoliko godina. Sada, opet Lawton. Zato mi je ok.

Što se tiče korisnosti informacija, permakultura se ne prakticira tako da ti netko preko interneta kaže koja biljka će uspjevati u tvojim uvjetima. Za to imaš lokalne vrtlare, pogledaš kod njih, pitaš što i kako rade, pa radiš isto ili prilagodiš svojim uvjetima. Permakultura praktički kaže upravo to, pogledaj što ljudi oko tebe rade i kakve imaju rezultate.
6
Alternativna energija / Odg: Solarni set za off-grid vikendice
« Zadnji post Nikola 15 Siječanj, 2020, 17:31:46 »
Litij je mnogo skuplji ali i trajniji, nije svakom zanimljiv ali kao opcija nije baš neki problem umjesto jednih staviti druge baterije. Pod uvjetom da punjač ima program za punjenje litija.

Jednostavne varijacije su poželjne kako bi se lakše pogodio ukus kupca.

Razmišljao sam optimizirati sve za 2x150W panele. Meni je 260W skoro uvijek bilo dovoljno osim kada bih cijelo ljeto bio u vikendici. Zato za skromnije 1 panel od 150W, za dulji boravak 2x150W. Najveći potrošač mi je bio frižider. Kome treba rasvjeta, televizija, punjač za mobitel, a nema frižider, ne treba mu sigurno 300W panela.

Baterije, kakve tko želi pod uvjetom da nije previše za punjač.

U kolicima bi mjesta bilo za agregat. Sustav bi ga sam pokretao ili gasio po potrebi. Ako se izbaci agregat, ima mjesta za još baterija.

Znači, čini mi se da su kolica (kućište) i automatika sa punjačem i inveterom osnova koja se ne mijenja, a drugi elementi mogu biti po želji kupca.
7
Alternativna energija / Odg: Solarni set za off-grid vikendice
« Zadnji post Dzionik 15 Siječanj, 2020, 08:47:18 »
Odlična ideja, trebaš razmisliti i o litijumskim baterijama ako će to biti pravi prenosni sistem.
8
Dizajn / Permakulturni dizajn za terene s nagibom
« Zadnji post Nikola 13 Siječanj, 2020, 08:32:22 »
Ovdje sam postavio jedan video (na engleskom) koji na vrlo jednostavan način opisuje kako se koriste različiti djelovi terena s obzirom na nagib. Što se obrađuje a što ne, gdje je dobro mjesto za kuću itd.

Permakulturni dizajn za terene s nagibom

Ovo je inače dio standardne edukacije za permakulturnog dizajnera, upoznat sam sa konceptom, međutim nisam osobno uspio ovo primjeniti. Kod mene je sve naopako. Nemam cijelo brdo i pripadajuću dolinu pa da biram gdje ću što postaviti. Mislim kako je ovo više smjernica za dizajnere koji su u prilici dizajnirati mnogo veća područja. Na malima radimo s onim što imamo i nastojimo ostvariti ono što nam treba.

Ipak, može biti koristan vodič prilikom kupnje terena. Moguće je da bih drugačije razmišljao kada sam kupovao svoj da sam bio upoznat sa ovim konceptom korištenja.
9
Alternativna energija / Odg: Solarni set za off-grid vikendice
« Zadnji post Nikola 09 Siječanj, 2020, 17:34:23 »
Prije svega, projekt ne bi bio namijenjen vještim samograditeljima. Oni će bez problema kupiti sve što im je potrebno i sami instalirati fiksni sustav. Doprinos samogradnji bi bio u tome što je razvoj projekta javna stvar kao i sve ovdje na forumu, pa bi svatko mogao iskoristiti za sebe ideju ili rezultate testiranja. Projekt je namijenjen ljudima koji to ne znaju ili ne žele raditi.

Zašto njima treba mobilni sustav? Zato što ga ne moraju ugrađivati. Poput agregata. I agregati su namjerno mobilni. Ili su dovoljno maleni da ih se nosi u rukama ili su na kotačima. Agregat je sklop spremnika za gorivo, motora, generatora, mjernih instrumenata, osigurača i utičnica. Sve se ovo može nabaviti odvojeno i u samogradnji postaviti fiksnu instalaciju, pa opet nitko to ne radi. Zato ne vidim potrebu niti da baš svaki solarni sustav bude fiksna instalacija za koju ti neka firma mora doći negdje bogu iza nogu da to ugradi. Neki će ipak radije imati kutiju koju izvade iz auta i priključe kabel. Po potrebi premještati, spremati na sigurno, nositi sa sobom ili nešto slično. Hoće li zaista još netko tako razmišljati ili ne, to ne znam. To je rizik inovacije.

Ako nekome više odgovara fiksno rješenje? Kupio bi komponente bez kolica. Sustav bez baterije ili sa više kolektora? Netko želi samo kolica i automatiku, a ostalo već ima ili će drugdje kupiti? Što da ne. Ipak, meni je lakše razmišljati o jedinstvenom sustavu koji ima glavu i rep, lakše mi je razvijati ga, vršiti mjerenja i sl. Lakše je kasnije mobilni sustav učiniti fiksnim nego obratno.
10
Alternativna energija / Odg: Solarni set za off-grid vikendice
« Zadnji post Harp 09 Siječanj, 2020, 16:18:30 »
Doprinos razmatranju

Pocetna potreba-ideja-projekt-realizacija-koristenje-odrzavanje-uskladivanje prema drugoj potrebi


I sam imam slicnih ideja vezanih za elektronicka mjerenja i automatizaciju, sto sam zamislio pomalo objaviti pod naslovom 'Korisna elektronika DIY', mada nisam siguran kolika je trenutna zainteresiranost citatelja za takvim sadrzajem.

Postoje projekti koji su vrlo korisni i mogli bi koristiti svakom gospodarstvu da poveca kvalitetu nekog proizvoda ili zivota, pa mi se cini zgodnim tako sto predstaviti kako bi se zaintetesirani mogli upoznati i s DIY rjesenjima a ne samo komercijalnim. Svakako da jedan dio nema mogucnosti ili volje da sam zapocne i dovrsi projekt, vec mu je potrebno omoguciti kupnju nekih modula,  gotovih PCBa, dijelova, konstrukcija, programa ili slicno, ali ih prije svega upoznati s projektom i njegovim prednostima.
Danas kina nudi mnostvo razno raznih rjesenja na polju elektronike koji nisu odvise skupi za ono sto nude ili od cega su sastavljeni tako da samogradnja od nule cesto moze biti i nerentabilna ili besmislena.

Ipak, za onoga tko nije kadar projekt pospojiti od dijelova, komercijalna rjesenja firmi u okolici su vrlo skupa i obicno neprilagodjena stvarnim potrebama.

Intetes.
Kada radis na nekom projektu, treba znati jasni cilj koju vrijednost njime zelis postici. Ukoliko je to neka vlastita potreba, ili znanje steceno iskustvom, i slicno orijentirano na individuu, radi se zapravo o vec stecenoj vrijednosti putem koristi koju ce ta aktivnost pruziti. Ukoliko je cilj orijentiran na zaradu, radi se o poslu za kojim taj netko ima potrebu, ne nuzno i ti. Pronaci posao u kojem i ti i on zadovoljava svoju potrebu san je svakog covjeka, ali kao sto primjecujes to ne moze u potpunosti biti ostvareno u odnosu na uobicajeni i ustaljeni nacin zivota, cim postoji rizik i odricanja.

Koncept.
Ova slika koju si poslao me podsjeca na neku borgovsku konstrukciju koja zraci efikasnoscu. No, nije mi jasno, zasto mora biti to mobilno ako vikendica nije mobilna, sto se time dobiva? Ok kao neki izvor struje usred polja, sume, ali bi onda trebao biti mnogo laksi, prilagodjen stvarnim potrebama. Dakle gledam da je to nesto potrebno gdje obicni napunjeni akumulator je premalo, a benziski agregat previse. Daj malo o primjerima gdje bi se to i na koji nacin koristilo.

Sigurnost.
Mogucnost pracenja raznih parametara svakako da povecava sigurnost, tako ako se prati zagrijanost akumulatora ili elektronike u odnosu na koristenje se moze ditektno utjecati na istu.
Moze se uvidjeti treba li poboljsati hladjenje, ventilaciju ili kapacitet, ili pak prognozirati dotrajalost opreme.
Posto je na vrhu sigurnost od pozara, sve treba smjestiti u metalne kutije bez zapaljivih elemenata, razne elektromehanicke samostalne sustave sigurnosti koji mogu potpuno iskljuciti sustav. Npr velika vreca prosijanog pepela povrh te prostorijice s elektronikom, koju od rasipanja na pod drzi samo par lakozapaljivih konaca.
Sigurnost od kradje? Posto sam projektiras sustav, koji nije kupljen komercijalno, imas mnostvo mogucnosti kako doskociti tome, vec koji ti je interes u pogledu na kradljivca kao covjeka. Mozes ga locirati gpsom kako kazes, ali to znaci da zelis ostvariti kontakt s njim (da li ces mu ti ili policija kucati na vrata, on zna da si ti 'kriv' za to). Mozes uredaj uciniti nefunkcionalnim, ovisnim o nacinu postavljanja nekog senzora ili neki vitalni dio odvojeno ugraditi u konstrukciju kuce tako da je spojen konektorom na njega, ili ga pak zastititi kombinacijom nekog koda.
Unasanje uredaja u objekt ne doprinosi sigurnosti od kradje ukoliko nitko tamo ne zivi.
Sve u svemu, neka postavljena prepreka i nije prepreka ukoliko nije sticena, sto znaci da ako nema koga da se brine o nekoj stvari kada je to potrebno stetni ishod ovisi iskljucivo o volji kradljivca.


Ucvrscivanje mobilnih kolica.

Dakle kolica imaju dva kotaca od kojih barem jedan ima motor za kontrolu i pozicioniranje prema suncu. Izmedju njih je okomita suplja cijev s osovinom koja se moze izvuci i visinski ucvrstiti leptir vijkom.
Na terenu gdje se predvidja koristenje uredaja, se ukopa ista takva cijev u koju bi se osovina iz kolica mogla spustiti, barem 20cm, cime bi se dobila konstrukcija koja moze rotirati oko svoje osi a vjetar je ne moze srusiti.
 Str: [1] 2 3 ... 10
Powered by EzPortal