Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Autor Tema: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema  (Posjeta: 6172 )

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 620
  • -Primio: 345
  • Postova: 813
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« : 06 Listopad, 2016, 00:33:39 »
Počinje sezona kestena.
Netko voli kuhane, a netko pečene.

Kako najlakše doči do ploda kuhanih?
Ovu sam metodu iskušao prošle godine.

Prvo prerežemo kestene, oštrim nožem na drvenoj dasci:
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 620
  • -Primio: 345
  • Postova: 813
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« Odgovori #1 : 06 Listopad, 2016, 00:41:29 »
Tako prerezane kestene stavimo u lonac sa proključalom vodom i djelomično kuhamo poklopljeno dvije minute.
Nikako duže, jer će onda biti previše kuhani.

Nakon dvije minute vadimo ih iz lonca i cijedimo.

Slijedeća faza je, istiskivanje kestena iz ljuske, kombiniranim kliještima, nakon čega imamo očišćene kestene spremne za daljnje kuhanje i konzumaciju ili izradu kesten-pirea.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 1296
  • -Primio: 714
  • Postova: 1907
Odg: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« Odgovori #2 : 06 Listopad, 2016, 07:26:50 »
Ovo izgleda super jednostavno!
Problem je rješenje

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 620
  • -Primio: 345
  • Postova: 813
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« Odgovori #3 : 06 Listopad, 2016, 07:37:08 »
Tako je.
Kesteni su još nekuhani, a kesten se zbog naglog zagrijavanja u vreloj vodi širi i "pomakne - odvoji" od ljuske i košuljice. Rezultat je da kesten jednostavno "iskoči" iz ljuske, kad ga stisnemo kliještima.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 316
  • -Primio: 137
  • Postova: 703
Odg: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« Odgovori #4 : 07 Listopad, 2016, 20:35:17 »
ok, a sad za pečene  :biggrin:

bambi

  • V.I.P.
  • ****
  • Zahvale:
  • -Dao: 78
  • -Primio: 70
  • Postova: 254
Odg: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« Odgovori #5 : 07 Listopad, 2016, 21:04:51 »
ovo s kombicama je zgodno, treba čuvati gebise. :)

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 620
  • -Primio: 345
  • Postova: 813
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« Odgovori #6 : 11 Listopad, 2016, 22:58:52 »
ok, a sad za pečene  :biggrin:

Svi znamo peči kestene, zar ne!?
Prije nego ih stavljamo na tavu, obavezno ih zarezujemo!
Ali gdje točno?!

Isprobavao sam svakako, i najjednostavnije mi se čini kesten pridržavati prstima jedne ruke, dok vrhom noža napravimo mali jednostavni rez, na gornjem dijelu kestena lagano zakošen.

Najbolje se ispeku (i ogule), kad ih pečenmo na šparetu (peći) na drva, najprije sa jedne strane, a onda svakog pojedinačno okrećemo na drugu stranu.
Pri tome je (opet važno), da kesten uslijed zagrijavanja, povećava svoj volumen i tako se odvaja od kore i košuljice.
Potrebna je odgovarajuća temperatura ploće za kuhanje (može i treba tava bez rupica!).
Na odgovarajućoj temperaturi, kora neće izgorjeti, a kestene ćemo lagano očistiti.
Lagano ih pri tome pritisnemo plošno, da kora pukne na dva dijela i kesten jednostavno očistimo i ostanemo čistih ruku.

Isprobajte, pa javite kako ste se najeli kestena... ::)
« Zadnja izmjena: 11 Listopad, 2016, 23:00:52 fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Black jack

  • Zaslužni član
  • ***
  • Zahvale:
  • -Dao: 22
  • -Primio: 77
  • Postova: 128
Odg: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« Odgovori #7 : 14 Listopad, 2016, 23:18:16 »
Probao sam peći kesene na RMH ali nisam baš zadovoljana. trebao bi biti više otvoreni plamen, zarezujemo ih sa obadvije strane i super se ćiste, Ove godime su ubrani u okolici Petrinje i im ih dosa crljivih

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 620
  • -Primio: 345
  • Postova: 813
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« Odgovori #8 : 15 Listopad, 2016, 08:47:44 »
Probaj ih peći prvo sa jedne, a onda svakog okrenuti na drugu stranu, i nastaviti peći na toj strani, Jack.
Dakle, ne miješati ih i prepustiti slučaju, nego, nakon što su pečeni na jednoj strani, svakog pojedinačno okrenuti na drugu stranu.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Black jack

  • Zaslužni član
  • ***
  • Zahvale:
  • -Dao: 22
  • -Primio: 77
  • Postova: 128
Odg: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« Odgovori #9 : 15 Listopad, 2016, 23:29:09 »
ma jesam ih oketao i bolji su mi pečeni u probušenoj tavi za kestene.

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 620
  • -Primio: 345
  • Postova: 813
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« Odgovori #10 : 05 Listopad, 2017, 12:29:45 »
Pečete li ili kuhate kestene na rocketicama dragi prijatelji?

I meni su bolji kesteni pečeni u probušenoj tavi za kestene.
Brže su pečeni, bez pojedinačnog okretanja, već samo uz miješanje, a ljuska više sagori, te ju je lakše ljuštiti. (Prsti su crnji od guljenja!  ::))
Zarezujem ih vrlo jednostavno skalpelom, kako sam opisao u odgovoru #6.
« Zadnja izmjena: 09 Listopad, 2017, 17:51:08 fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 316
  • -Primio: 137
  • Postova: 703
Odg: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« Odgovori #11 : 29 Listopad, 2017, 19:09:25 »
slučajno sam otkrio novu permakulturnu metodu - bez rezanja!

otvaraju se gotovo isto kao i zarezani :001_cool: Samo treba poklopiti tavu ako je na jakoj vatri jer hoće koji eksplodirati!

Harp

  • Global Moderator
  • Zaslužni član
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 0
  • -Primio: 282
  • Postova: 234
Odg: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« Odgovori #12 : 04 Studeni, 2019, 23:49:33 »


Opisati cu nacin ciscenja kestena pecenjem, kojeg ja koristim, do kojeg sam dosao jer mi se pokazao najboljim, makar u startu trazi nesto vise vremena i mota s rucnim alatima (kater).

Ukratko, glavni alat je kater (popularno zvan skalpel) s ostricom izvucenom 2.5-3mm. To garantira da je rez uvijek iste dubine i lako se s njime radi jer je ostar i tanak. Ukoliko je rez preplitak, unutrasnja ljuska nece biti dobro razrezana, i ova tehnika tada nije upotrebljiva, dok ako je predubok, kesten lako pukne popola i polovice ostanu u ljusci pa ih se teze izvadi a to nije cilj. Dakle mjera je bitna.

S tim alatom se precizno zareze ukrug preko najsireg dijela, i stavi s ravnom stranom na manju plocu s jakom vatrom. Nakon sto se pocne dimiti (to znaci da je ta strana pecena), svaki pojedinacno se pazljivo okrene na drugu stranu, te se pritom ploca iskljuci - ostati ce dovoljno topla da dovrsi posao.
Kada su peceni, prenesu se u kuhinjsku krpu, zamota, i sto brze ociste. Ukoliko "zapne" koji komad, brzo ga se stavi sastrane natrag u krpu, a uzme se drugi koji se lakse cisti. Tako je sve ocisceno za koju minutu, a "problematicni" se kasnije obrade, njih je uvijek malo (jedan na slici). Ako se ohlade (vlaga izmedju kestena i ljuske ishlapi), teze se ciste, dakle brzina je bitna. Vazno je napomenuti da se kesten pri ciscenju niposto ne stisce, vec silu prenijeti samo na odvajanje ljuske, jedne od druge, kao kod jajeta.

S ovom tehnikom postizem odlicne rezultate, i gust mi je i sama priprema i pecenje i ciscenje. Ipak, zna se naici na turu kupljenih kestena koji se ovom metodom tesko ciste, i to sam primjetio da se to dogadja ukoliko su kesteni stari (isuseni), namoceni u vodi, crvljivi ili truli (losi). Inace, ukoliko imate friske kestene, tvrde i koji nisu bolesni, rezultat je 100%. Isprobajte!

Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

 

Powered by EzPortal