Zapamti

"Ako čovjek ne mijenja mišljenje, ili je vrlo mudar ili je budala."

Autor Tema: jablanovača /agrocybe aegerita  (Posjeta: 6927 )

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 316
  • -Primio: 564
  • Postova: 831
jablanovača /agrocybe aegerita
« : 14 Studeni, 2012, 14:39:18 »

 * w337.png

 * Agrocybe_aegerita._Galicia_(Spain).jpg

 * Agrocybe f.jpg_2006317193659_Agrocybe f.jpg

 * a-aegerita.jpg

mycology wiki

shroomery

mycelia

jablanovača je gljiva iz porodice strophariaceae, i spada u najkvalitetnije gljive koje se mogu naći na našim prostorima.
spada u saprofitne gljive, i raste samo na mrtvim dijelovima topole i jablana, rijetko na nekim drugim vrstama drveća kao što je vrba, od proljeća do kasne jeseni, često u velikim snopovima. boje je karakteristične, sa postepenim prelazom od krem-bijele na dnu drške do braon na sredini šešira. mlađi primjerci su tamnije, kestenjaste boje.
drška je dosta elastična, vremenom postaje tvrda i nejestiva, dok je šešir mnogo više lomljiv.
miris jablnovače je prijatan i karakterističan, podsjeća malo na vino. spore su tamno braon.
jablanovača spada u gljive koje je dosta lago uzgajati. sve što vam je potrebno je polutrulo drvo topole ili jablana i naravno osnovni uslovi za rast gljiva (temperatura, vlažnost, svjetlo). gajili su ih još stari rimljani, a možda najveći problem bi bila crvljivost koja se dosta javlja i u priorodi, pa ih je dobro brati dok su još mlade.
jablanovača se može spremati na mnogo ukusnih načina, slično kao i bukovača na koju pomalo podsjeća ukusom ali i izgledom. najbolje su na roštilju sa malo maslinovog ulja...
osim vrste agrocybe aegerita postoji i dosta slična agrocybe faringacea, koja je nešto manje čvrsta i manje kvalitetna, naročito tokom kišovitog vremena kada upija dosta vode i često trune, a prepoznaje se po nešto svjetlijoj boji:


 * agr.farinacea.jpg

 * agr.farinacea1.jpg

 

Powered by EzPortal