Zapamti

"Ako čovjek ne mijenja mišljenje, ili je vrlo mudar ili je budala."

Autor Tema: Sok od bazge  (Posjeta: 4584 )

Zri

  • Početnik
  • Zahvale:
  • -Dao: 0
  • -Primio: 1
  • Postova: 2
Sok od bazge
« : 12 Lipanj, 2012, 11:26:05 »
Ima li tko da radi sok od bazge bez šećera, možda sa medom ili nekim drugim zaslađivačem?
Zanimaju me iskustva i omjeri!

Hvala :)

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Zahvale:
  • -Dao: 316
  • -Primio: 563
  • Postova: 831
Odg: Sok od bazge
« Odgovori #1 : 12 Lipanj, 2012, 12:06:12 »
ja ne koristim ni šećer ni med, sok od zove pravim tako što cvjetove držim jedan dan u vodi i potom to popijem najdalje za dva dana jer posle ukus bude ružnjikav...
mislim da se može koristiti med umjesto šećera bez problema....
kad smo već kod zove da kažem da se plodovi mogu jesti, nek vas ne zbunjuje što nemaju nikakvog ukusa, jako su zdravi a mogu se pomiješani sa drugim voćem koristit za pravljenje džema....

Zelena Vila

  • Zaslužni član
  • ***
  • Zahvale:
  • -Dao: 35
  • -Primio: 170
  • Postova: 189
Odg: Sok od bazge
« Odgovori #2 : 14 Lipanj, 2012, 13:40:13 »
I ja mislim da je s medom isto kao i sa šećerom, čak da se i koriste isti omjeri. Teoretski bi se mogao zasladiti i stevijom, ali ona ne djeluje kao konzervans pa bi se sirup brzo pokvario. I izbjegavaj limunsku kiselinu,  radije stavi limune ili vitamin C u prahu.

Bobice su puno zdravije, ali s njima je potrebno biti jako oprezan. Ni slučajno pojesti zelene plodove ni peteljku koja je u toj fazi otrovna. Ne preporučuju se ni sirovi plodovi jer su isto blago otrovni.
Prošle godine sam ih sušila i jako su mi fine, bolje od grožđica, no ne znam koliko ih smijem pojesti. Kad osjetim da me hvata gripa pojedem par komada ili ih kuham u čajevima. Mogu se i zalediti pa poslije od njih raditi džemovi, kompoti i slične stvari.
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

khan

  • Zaslužni član
  • ***
  • Zahvale:
  • -Dao: 20
  • -Primio: 91
  • Postova: 179
  • I'm going slightly mad
Odg: Sok od bazge
« Odgovori #3 : 26 Veljača, 2013, 11:04:36 »
od bazginih bobica može se napraviti izvrstan liker. 200g bobica staviti u bocu široka grla sa štapićem cimeta, zaliti lozovačom ili votkom i na tamnom mjestu držati 6 tjedana. potom se po želji doda na 7 dl dobivenog macerata 2 dl vode u kojoj je skuhano 5 žlica šećera-kako bi se pojačal aroma i ublažila žestina alkohola. Moja se draga kune u ovaj liker i zabranila mi je da ga služim ikom osim njoj  :biggrin:
I shall be telling this with a sigh   
Somewhere ages and ages hence:   
Two roads diverged in a wood, and I-   
I took the one less traveled by,   
And that has made all the difference.

 

Powered by EzPortal