Dobrodošli, Gost. Molimo prijavite se ili se registrirajte.

Korisničko Ime: Lozinka:

Autor Tema: MOJ RANČ  (Posjeta: 6472 )

javorka

  • Zaslužni član
  • ***
  • Postova: 163
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 127
  • -Primio: 86
MOJ RANČ
« : 07 Siječanj, 2014, 09:59:38 »

Evo da i ja pokažem svoj ranč u nastajanju.

Sredinom siječnja bit će dvije godine kako je livada izorana i počelo se s uređivanjem vrta. Voćnjak je također stariji i nije bio održavan tako da sam pristupila odmah ekološkom uzgoju.

Površina imanja je 0,72ha od čega se sada 1,9 ha vrt, 0,02 h vinograd, a ostatak je voćnjak. Na početku je to bilo tako da je voćnjak zauzimao prostor od 0,4 ha, a ostalo je bila ledina.

Ranč je kupljen u ljeto prije tri godine i tada je iskopan duboki bunar jer se imanje nalazi na brijegu na samom vrhu tako da imanje ima kosine na sve strane osim na sjeverozapad. Tijekom ove dvije godine zasadila sam preko 120 voćkica, a izvadila nešto oko 30 starih. Ove godine ću vaditi još starih jer ima dosta bolesnih pa ih želim maknuti, a uglavnom su to bile jabuke na žici. Ja sam posadila različite voćke jer želim da imam voća od najranijeg proljeća (jagode) do kasno u jesen - zimu (dunje, mušmule, oskoruše i kaki jabuke).  Zasadila sam i dosta grmovitih (ribizle crvene i crne, ogrozde bijele i crvene, joste, aronije, maline, kupine pa čak i bazgu) jer na imanju nije bilo niti jednog grma.

Prošle godine nakon oranja sam bila obdarena s 30 velikih rolo bala slame (ona koja više nije bila dobra za stoku - počela je već truliti) i gotovo sve sam stavila na izoranu livadu. Prošle godine sam dobila još 10-tak takvih bala i to sam sve stavila po vrtu i sada imam samo dvije-tri hrpice slame, a većina slame koja je stavljena po tlu je već pretvorena u humus. Uglavnom imam jako puno pomagača - glista tako da mi je zemljište prhko. Jedino zaključujem (nisam radila analizu zemlje) prema samoniklim biljkama da  zemljište vuče prema kiselom pa sam prošli mjesec nabavila 6m3 mljevenog kamena kojega zajedno s 6m3 kravljeg gnoja kojega sam prošle godine kupila i ostavila da se pretvori u humus razastirem po cijelom imanju.

Za početak staviti ću samo neke sličice.

Prošle godine je napravljeno spremište (4x5) s terasom (4x3) (jer urbanističkim planom nije dozvoljena gradnja veće površine) i na drugom kraju (imanje se sastoji od dvije kat.čestice) jedno malo spremište za alatke (2x2). 

Evidentirano

Vrtlarica

  • Zaslužni član
  • ***
  • Postova: 121
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 39
  • -Primio: 64
Odg: MOJ RANČ
« Odgovori #1 : 07 Siječanj, 2014, 22:10:54 »

Jako lijepo   :clap: baš mi se sviđa kućica  :)
Evidentirano

TB

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 683
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 307
  • -Primio: 127
Odg: MOJ RANČ
« Odgovori #2 : 11 Veljača, 2014, 13:51:50 »

zgodno. Visoko drveće je tek u pozadini, planiraš zasaditi koje visko drvo u blizini vrta?
Evidentirano

javorka

  • Zaslužni član
  • ***
  • Postova: 163
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 127
  • -Primio: 86
Odg: MOJ RANČ
« Odgovori #3 : 11 Veljača, 2014, 21:09:55 »

zgodno. Visoko drveće je tek u pozadini, planiraš zasaditi koje visko drvo u blizini vrta?

Hvala.

Već je posađeno nešto voćaka - starinske sortem, a još će biti neke posađene. Sada se bavim šumskim vrtom ili bolje rečeno nastojim od jednog dijela voćnjaka (u kojem su višnje, dunje, orah, kruške) napraviti plodovitu šumu. Bit će teško jer se nalazi na padini s nagibom na sjever i ima do vrha terena  visinske razlike 4-5 metara te prolozai električni vod uz tu sjevernu granicu i nalazi se otprilike 2 metra na parceli. No ja ću ipak nastojati.

Ujedno ću i s istočne strane gdje je zasađen dvored lješnjaka (stari) napraviti još jedan do dva reda voćaka. Već sam posadila nekoliko trešanja i između njih sam stavila smokve, Na samom jugoistočnom dijelu koji je najniži dio terena sam zasadila oskorušu i to je dio koji je blizu šume. Na sjeveroistočni dio pokušavam ispod električnog voda  da balansiram s nižim voćkama. Posadila san nekoliko vinogradarskih bresaka, dvije smokve i nekoliko grmića sibirske borovnice. Taj dio je uz samu šumu tako da je u zavjetrini.

Uglavnom - svašta se radi. Momentalno sam okupirana cvjetnim trajnicama i njih razmještavam po imanju jer želim imati neprekidno rascvjetani vrt  i veći dio voćnjaka.
« Zadnja izmjena: 12 Veljača, 2014, 10:01:12 javorka »
Evidentirano

javorka

  • Zaslužni član
  • ***
  • Postova: 163
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 127
  • -Primio: 86
Odg: MOJ RANČ
« Odgovori #4 : 02 Travanj, 2014, 13:11:05 »

Samo da izvjestim: jučer je zgotovljeno još jedno jezerce na donjem dijelu ranča u sredini povrtnjaka.
Mislila sam da ćemo uspjeti da ne stavljamo najlon - ali nije uspjelo stalno nam je negdje oticalo (ne naglo ali ipak smo se odlučili to uraditi tako da zadržava potpuno vodu).

Uz ovo iskopano je još jedno na gornjem dijelu ranča također u povrtnjaku - ali nije još dovršeno. Bit će i ono do kraja idućeg tjedna što znači da će ih tada biti tri (treće je ono prvo napravljeno na sredini ranča u zelenoj zoni).

I, skoro da zaobravi reći da je sada prelijepo na ranču - breskve i nektarine su ocvjetale, marelice također (jedna mi se je čak i smrznula - najviše bila izložena sjevernom vjetru i ono zahlađenje ju je sredilo jer je bila već u fazi otvaranja pupova) i ringlove (okrugle male šljive - u Moslavini ih zovu prckulje). 

Sada su u cvatu trešnje, višnje, kruške (skoro su i ocvale), rane jabuke, a ostale jabuke samo što ne počnu cvjetati.
« Zadnja izmjena: 02 Travanj, 2014, 13:16:16 javorka »
Evidentirano

TB

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 683
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 307
  • -Primio: 127
Odg: MOJ RANČ
« Odgovori #5 : 02 Travanj, 2014, 13:25:48 »

ranč je stvarno vrhunski - vrh brda sa minimalnim padom, visoko drveće, voćke i zelenjava :001_cool:

Promjer jezera je cca 3m? Dubina? Koje biljke planirate posaditi u/okolo vode?
Evidentirano

javorka

  • Zaslužni član
  • ***
  • Postova: 163
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 127
  • -Primio: 86
Odg: MOJ RANČ
« Odgovori #6 : 02 Travanj, 2014, 14:59:21 »

Promjer jezerca je 2,60 metara, a koje biljčice će biti sve ovisi o tome kakvo će vrijeme biti. Ako bude ovako toplo kao što je bio ožujak ond će ići nešto što podnosi vrućinu. Ova godina je 3 godina od osnivanja povrtnjaka, a i voćnjaka (različitim vrstama) s vinogradom pa je još rano odrediti konačni izgled.
Evidentirano

TB

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 683
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 307
  • -Primio: 127
Odg: MOJ RANČ
« Odgovori #7 : 02 Travanj, 2014, 15:15:41 »

Mislio sam da unutar jezera idu biljke - čistači vode, pa se praktički možeš i kupati u jezeru :001_cool: A okolo jezera biljke da prekriju foliju.

Evidentirano

javorka

  • Zaslužni član
  • ***
  • Postova: 163
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 127
  • -Primio: 86
Odg: MOJ RANČ
« Odgovori #8 : 02 Travanj, 2014, 16:43:11 »

to su već sitni detaljčići. O njima ćemo brinuti kada dođu na red - prvo treba urediti osnovno pa onda fino podešavanje...
Evidentirano

TB

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 683
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 307
  • -Primio: 127
Odg: MOJ RANČ
« Odgovori #9 : 03 Travanj, 2014, 08:23:12 »

Ok, ja razmišljam par koraka unaprijed, da li će biti žaba i komaraca... da li je bolje široko i plitko jezero (radi refleksije) ili malo i duboko (radi akumulacije topline i riba) :)
Evidentirano

javorka

  • Zaslužni član
  • ***
  • Postova: 163
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 127
  • -Primio: 86
Odg: MOJ RANČ
« Odgovori #10 : 03 Travanj, 2014, 13:09:58 »

Moja jezerca su dubine između 1,5 do 2 m. Komaraca i ostalih buba rješavam s nekoliko kapi maslinovog ulja, a o bilju i ostalom budem razmišljala kasnije. Za sada služe svojoj osnovnoj svrsi (čuvanje i temeperiranje vode za zaljevanje i stvaranje povoljne mikroklime).

Moja planiranja idu također dalje ali realizacija ide postepeno korak po korak - na taj način stižem do osnovnih probitaka brže i omogućavam si neke nove mogućnosti koje bez tih jezeraca nebih inače imala.
Evidentirano
 

Powered by EzPortal