Forum > Peći na drva

Air wash stakla na kaminu

(1/5) > >>

sime:
Pozdrav,

imam ugrađeno gusano kaminsko ložište Uniflame 700. Obzidano je u knauf, postavljen ventilator sa termostatom i zadovoljan sam sa napravljenim osim što se staklo brzo začađi. Ujutro se opere i do navečer već crno. Drva su suha od prošle godine. Probao sam i stalno držati otvoren dovod zraka na maksimum ali isto se zna začađiti iako manje nešto manje nego kad se priguši. Ložište je lijevano i nema šamota iznutra. Prva ideja je bila da li staviti šamot od 2cm na bočne i zadnju stranu da se postigne veća temperatura i možda izgori ta čađa sa stakla. Na kraju sam odustao jer sam vidio da šamot imaju obično čelične peći a nemaju lijevane.
Na vraima postoji brtva od spaga koja nasjeda na okvir i dobro dihta. Ne vidim da igdje može vući svjež zrak za pranje stakla. Probao sam par mm ostaviti otvorena vrata i gornju stranu otvora zatvoriti alu folijom i ostaviti da samo s donje strane vuće zrak. Stanje je znatno bolje, staklo se puno manje čađi skoro i ništa. Sad bi mogao brisilicom napraviti par proreza preko brtve da tu vuće svež zrak na staklo  Ima li netko kakav savjet kako najbolje napraviti airwash stakla. Da li usis sa donje strane stakla ili sa gosrnje ili možda najbolje sa obje?

Nikola:
Pozdrav, na mojoj Plamen peći airwash je napravljen na gornjem rubu stakla, funkcionira dobro. Najviše se začađi prilikom paljenja, ako ja ne palim nego netko drugi. Kada ja palim, prvih 15-20 minuta su vrata stalno potpuno otvorena. Kada ih zatvorim, pazim da je plamen uvijek dobrog intenziteta, nikad ne gušim vatru. Na taj način staklo ostaje čisto barem nekoliko dana, nakon nekoliko dana već se vidi mutan sloj na njemu ali se i dalje vidi kroz njega. Kada nisam kod kuće, staklo je crno već prvi dan jer ostali ukućani ili guše vatru, ili se plaše držati vrata otvorena dok vatra dobro ne plane. Inače, staklo prebrišem vlažnim papirom umočenim u pepeo, pa je opet čisto ko suza.

One rupice na gornjem rubu stakla zna dosta brzo prašina začepiti. Ispočetka nisam to primjetio pa je i meni staklo dosta brzo zacrnilo. Sada ih povremeno pročistim i radi dosta dobro. Da li bi bilo bolje gore ili dolje napraviti rupe, ne znam, možda ovisi i o obliku ložišta, položaju stakla u odnosu na plamen, i sl. Možda bi mogao eksperimentirati tako da onu brtvu odrežeš, pa probaš brtviti samo gornji ili samo donji rub vrata.

sime:
Tako ce i biti testirat cu prvo samo gore pa onda dolje.

fazy:
Ako imaš mogućnost preciznog dodavanja zraka, u kamin, nikako ne reži brtve na vratima Šime, nego izbuši proreze iznad vrata.
Svrha je, da zrak koji ulazi sa gornje strane, kroz horizontalne proreze ili rupice, klizi niz staklo prema dolje i hladi ga (pri tome se taj zrak zagrijava), a staklo ostaje čisto.
Da bi zrak ulazio u kamin na gornje proreze, potrebno je zatvoriti ili bitno smanjiti dovod zraka iz pepeljare.

Svakako ostavi mogućnost pritvaranja napravljenih proreza ili rupica, na primjer posmičnim limom koji može prekriti proreze.

I probaj udaljiti drva i vatru od vrata prema leđima kamina, nekim metalnim graničnikom koji ne dozvoljava da drva padnu preblizu staklu na vratima.

Lijevano ložište na početku loženja stvara više dima nego ložište obloženo šamotom, dok se ne zagrije.

I svakako probaj potpalu sa vrha, Šime:

http://www.perforum.info/index.php?topic=1308.0

sime:
Potpalu sa vrha cu svakako probati nisam do sad znao za to. Meni se ne zacrni na pocetku vec nakon par sati lozenja. Dovod zraka ima samo kroz pepeljaru i na njoj klapnu za regulaciju. Mogu napraviti i proreze na brtvi ili ju skinuti. Mislio sam neku "L" lajsnu staviti do proreza da usmjeravaju zrak prema dolje uz staklo. Protok zraka kroz proreze ili jedan veci prorez necu moci regulirati. To bi bio malo veci zahvat a ne zalim puno rezati tvornicko loziste. Htio bi da se uvijek moze vratiti u pocetno stanje ako ne bude dobro.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju