Forum > Peći na drva

Walker peć

(1/2) > >>

fazy:
Walker peć, kombinacija je raketne, zidane i klasične peći na drva, sa najboljim osobinama svake od njih.
Čak i tokom maksimalne vatre u peći, na izlazu iz dimnjaka skoro i nema dima.

Kako bi se postiglo potpuno sagorjevanje, ložište ove peći maksimalno je toplinski izolirano, tako da je sa svih strana obloženo šamotnom ciglom, osim na dijelu gdje je postavljeno kaljeno staklo.
To omogućuje da ova peć grije duže razdoblje sa manje drva.
Tako bar navodi Matt u ovom videu:

! No longer available

Princip konstrukcije može dočarati ova slika:

TB:
meni su ljepše zidane peći, a ove brže zagriju prostor. Umjesto bačve je metalni kvadar pa štedi prostor. Za izolaciju mislim da ima izolacione cigle, vermikulit ili nešto slično.

ppsupercop:
Gledao sam par njegovih priloga na YT koristi vatrostalne opeke....I sve njegove peći imaju ložišta sa sekundarnim vazduhom....To rešava prosto ali učinkovito...Cev pravougaonog preseka (kutiju) zavari u obliku latiničnog ''L'' slova, horizontalni krak je ukopan u pod ložišta i ide sredinom od vrata gde ispod njih ima otvor za ulaz hladnog vazduha sa zasunom kojim se podešava protok...
Uspravni krak ide negde do 2/3 visine zadnjeg zida ložišta.... Rešetke i pepeljare nema...
Kod podlaganja se uzduž cevi po pod ložišta raspali potpala, koja ugreje cev i krene vazduh na gore gde izlazi zagrejan i doprinosi potpunijem sagoravanju drveta... Loži krupne komade, dimovodni kanali usmeravaju vrele gasove dugačkim putem do dimnjaka tako da oslobađaju skoro svu toplotu...

! No longer available

fazy:
Tijekom dosadašnje komunikacije i razmjene ideja izrade naših raketnih peći na ovom forumu, spomenuli smo kako bi bilo dobro, da možemo vidjeti plamen peći i kako bi bilo dobro što više produžiti vrijeme od jednog do drugog ubacivanja drveta u feed rocketice.

Iz tog razloga mi se svidjelo ovo rješenje Walker peći, kao i mogućnost da neku staru isluženu peć obnovimo i pretvorimo u ovakav tip peći.

Čak da krenemo sasvim od početka, dovoljno je da u donjem dijelu umjesto malog, napravimo veliko ložište, potpuno termički izolirano šamotnom ciglom, a dalje nastavimo sa heat riserom i gornjom posudom (makar to bila i bačva, no meni je osobno ljepše imati kvadratnu peć).

Također, želim istaknuti kako je izuzetno praktično imati dvostruka vrata na ložištu.
Kroz donja vrata, naime, nesmetano možemo dodavati drvo u ložište, bez pojave dima.

Za izradu heat risera i toplinsku izolaciju šamotnih cigli Matt koristi ploče od keramičkih vlakana, koje podnose temperature do 15000C :


! No longer available

ppsupercop:
http://www.facebook.com/dragan.gavrilovic.581/videos/1831495186862241/?fref=gs&dti=1898923507049607&hc_location=group
pretvaranje ''smederevca'' u RP

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju