Forum > Peći na drva

RMH - koja kvadratura?

(1/5) > >>

prvivozac:
Prijatelj kupuje kuću i zamolio me za savjet u vezi rakete, te dolazim ovdje po dodatno mišljenje.
Kuća je prizemnica, a grijani prostor bi bio cca 70m2. U prilogu je fotka, peć bi se mogla staviti u dnevnu sobu (centar kuće), te klupu provesti kroz još jednu ili dvije sobe s druge strane zida, možda uz micanje vrata. No ne znam bi li to bilo dovoljno za sve, obzirom da bi se više vrata trebala držati otvorenim. Nemam iskustva s ovakvim prostorima, ja grijem dvije male etaže i morao sam rješavati kako da mi toplina ide prema gore, ali ne horizontalno.
Izolacije još nema, ali u planu je.
Ja bih se upustio u grijanje jednom raketom, uz eventualno dogrijavanje po potrebi manjom grijalicom.
Ako netko ima kakav savjet, dobro je došao.

Pozdrav,
Prvi Vozač

Black jack:
Nije stavio gdje je dimnjak. Najbolje mjesto po meni bi bila dnevna soba i klupa kroz srednju sobu. Ima dosta vrata za prolaz zagrijavanja.
Neznam kolko ima smisla nabuđivati peć kad je raspored loš. U dnevnoj bude pakao a u sobama tak tak. Možda bolje dogrijavati neku sobu.

TB:
staklena vuna na tavanu je ja najjeftinija i najefikasnija izolacija. Gdje je dimnjak? Radijatori? Ja bih isto stavio masivnu peć u sredinu jer za kuhinju i spremište nije nužna.

Ludens:
Pozdrav ljudi,
Hvala ti Prvi Vozacu sto si za mene otvorio temu.
Odlucio sam se i ja prijaviti na forum, lakse je iz prve ruke odgovoriti na pitanja  :)
Sama kuca nema neznam kakvu izolaciju, klasicna vanjska fasada. Taj dio cemo pokusati ove godine poboljsati, cuo sam da su najavili subvenciju eu fondova za podizanje energetskog razreda, pa probati uhvatiti taj vlak. Tavan takoder nije izoliran, hvala TB za savjet da bi mozda sa tavanom bilo najjednostavnije krenuti.
Sto se tice orjentacije, kuhinja je na sjeveru.
Dimnjak postoji odmah kraj vrata u dnevnom boravku, sa nize strane kako je tlocrt orijentiran (blize dvije sobe).
Zanima me koliko bi bila efikasna roketica za grijanje te 4 sobe. Vjerujem da ako provuce se klupica u srednju sobu da dnevni i ta soba bi bili ok, ali me brine koliko topline bi doslo do druge 2 sobe kroz vrata.
Za kupatilo bi trebao neku alternativu za grijanje, mozda mramorni radijator. Mramkrni sam mislio mozda i u kuhinju, ali nisam siguran koliko oni vuku struje, ta prostorija ima dosta kvadrata za grijanje na struju (morati cu naci neki primjer potrosnje).

TB:
Imaj na umu da subvencije dižu papirologiju i cijenu. Krov najviše guta topline pa tu najviše uštediš iako nije problem izolairati zidove kod prizemnice. Kakvo je grijanje bilo dosad u kući? Ja bih stavio klasiču limenu peć u donji središnji dio i grijao dok se ne zagriju zidovi. Ako klasična peć dobiva prolaznu ocjenu, s raketom ćeš biti zadovoljan.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju