Forum > Peći na drva

Solarna drvarnica

(1/3) > >>

prvivozac:
Ložim raketu uglavnom na grab, koji se veoma teško suši, i potrebno mu je nekoliko godina da se osuši kako spada u uvjetima koji nisu idealni. Držim drva pod nadstrešnicom za aute, i tu nema dovoljno strujanja zraka niti sunca, a jedan dio držim u maloj drvarnici 2x1m.
Tako da mi je palo na pamet da pored postojeće sagradim drvarnicu od cca 7-8m3 (1x4m), i da jednu stranu koja je okrenuta prama zapadu (jug i istok su zaklonjeni od sunca drvećem) zatvorim cijelu s prozorima. Ostatak bih zatvorio daskama ali tako da ima dovoljno strujanja zraka. Krov od leksan ploča.
Dakle, nešto kao solarni dehidrator. Prozore bih uzeo na reciklažnom otpadu ili u nekoj tvornici prozora škart.

Što kažete na ideju? Hoće li funkcionirati?

Nikola:
Misliš li efekt pojačanog isušivanja postići ljeti ili zimi? Nekako mi se čini da zimi neće doći do nekog prevelikog zagrijavanja drvarnice zbog toga što je dosta prozračna, odnosno mislim da je zimi bolje imati više zraka nego jednu stranu zatvarati staklom. Za ljeto, vjerojatno bi to dobro funkcioniralo. Zagrijavanje bi bilo toliko pojačano da bi vrući zrak ujedno osiguravao i dobru cirkulaciju. Ali iskreno nisam baš puno razmišljao o ovome, možda griješim.

prvivozac:
Ljeti, naravno. Od zime niš. I da, imaš pravo da je ziami bolje imati više zraka nego staklo. Imam još vremena do travnja za inkubaciju ideje, možda se još nešto razvije. A do proljeća ću ložit valjda brikete.

TB:
a ne posuši se ako stoji pored rakete?

nije loša ideja, za krov možeš uzeti staklenik foliju ili valovitu plastiku, jeftiniji su i vjerojatno više svjetla propuštajo nego lexan.

Nikola:
Solarni grijač može biti odvojen od drvarnice, ne mora biti baš u njoj. Reciklirani neispravni solarni kolektori postavljeni na najsunčanije mjesto, niže od drvarnice. Zrak ulazi u kolektor, jako se zagrijava tamo i cijevima se dovodi u dno drvarnice.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju