Dobrodošli, Gost. Molimo prijavite se ili se registrirajte.

Korisničko Ime: Lozinka:

Autor Tema: Sušenje voća  (Posjeta: 5114 )

Nikola

  • Dežurno pisakaralo
  • *
  • Postova: 1744
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 1170
  • -Primio: 587
Sušenje voća
« : 04 Lipanj, 2012, 01:31:06 »

Mene privlači da ove godine probam osušiti nešto voća koje obično rodi u većoj količini nego mogu odmah pojesti. To mi izgleda kao najsigurniji, ili najkvalitetniji način konzerviranja voća koje ne može jednostavno stajati samo od sebe.

Mislio sam si možda napraviti i solarno sušilo za voće. Znam da ljudi suše začinsko bilje i neko voće (smokve) jednostavno u hladu, kad je lijepo vrijeme. Samo možda se to ne može uvijek primjeniti? Gledam upute za izradu sušila, nije ništa komplicirano...


Ima raznih izvedbi ali očito je poanta da sunce zagrijava zrak koji tada ima manju relativnu vlagu, i koji se radi konveksije podiže gore i prolazi kroz komade voća.

To bi onda išlo nekako ovako:












Izvor: http://www.instructables.com/id/Solar-Food-Dehydrator-Dryer/?ALLSTEPS#step0
Evidentirano
Problem je rješenje

zemljak

  • V.I.P.
  • ****
  • Postova: 406
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 238
  • -Primio: 241
Odg: Sušenje voća
« Odgovori #1 : 13 Prosinac, 2013, 21:24:56 »

Imali smo u nekoj temi raspravicu o najboljoj metodi za čuvanje kestena... Nisam provjerio smrzavanje ni držanje u frižideru, jer mi se nije svidjelo prvo iskustvo. Uvijek smo ih držali u nekim vrećama ili kutijama, hrpu, i uvijek su se ucrvali skoro svi.

Ove godine sam ih razdvojio (razmak 1-2cm) pa stavio na suho i prozračno (i osunčano) mjesto. I sad ih jedemo pomalo. Sirove. I dečko od 2 god. sam ih lako oguli, kora puca (on to zubima probije). Malko su žilaviji, ali fini.

Bio sam probao i sa blanširanjem, da pokrepaju crvi, pa ih stavio sušit sve u hrpi... ali nisu se baš dobro prosušili. I pečeni nisu dobro ispali. Možda se može unaprijediti ta tehnologija..
Evidentirano

divergent

  • Napredni član
  • **
  • Postova: 73
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 4
  • -Primio: 25
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: Sušenje voća
« Odgovori #2 : 08 Veljača, 2016, 08:22:33 »

Razmišljam o tako nečemu više godina... Ovo na fotkama je premalo. Tu jedva staviš par jabuka na sušenje. To bi moralo izgledati veličinom i oblikom poput zamrzivača ladičara. Znači cca 10+ ladica od cca pola kvadrata. Jer za razliku od Harpovog sušenja povrća iznad peći koje je znatno učinkovitije, na ovakvim sušilima je potrebno nekoliko dana da se voće prosuši. Osim toga voće uglavnom sadrži više tekućine od povrća. Ok, nije problem, pustiš, pa nek se suši koliko hoće, ali za to vrijeme novo voće zrije, pa treba to kontinuirano izmjenjivati, a s ovakvim malim dizajnom poput ovog na gornjim slikama je to nemoguće. Rekao bih da je to više za gradsku djecu, sa 100 m2 okućnice, koji se vole igrati permakulture. :-)
Evidentirano
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba
http://zavjere.com (blog) http://zavjere.net (forum)

Dzionik

  • V.I.P.
  • ****
  • Postova: 287
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 49
  • -Primio: 129
Odg: Sušenje voća
« Odgovori #3 : 11 Veljača, 2016, 09:48:52 »

Svakako treba praviti veću, naročito ako je samo na sunce jer sušenje jabuka potraje i po nedelju dana ako je vreme loše.
Ako se ne ljutite evo nekoliko iskustvenih saveta:-)
-Sušara treba da bude što višlja, stavite je na terasu, šupu, nadstrešnicu ili slično. Nisko postavljena sušara će preko noći primati vlagu. Višak proizvoda za sušenje se javlja u jesen kada su temperature manje i već se javlja rosa. Ako vreme ne posluži u prvih par dana velika je verovatnoća da će se voće pokvariti.
-Razmislite o nekoj termalnoj masi koja će održavati neku temperaturu i noću. Kombinacija sa solarnim bojlerom ili sl. U nekim situacijama to će značiti uspešno ili neuspešno sušenje.
-Topli vazduh treba uvoditi odozgo jer je para teža, vazduh se hladi i to pospešuje sušenje, strujanje vazduha. Kombinacija sa panelom za grejanje vazduha od konzervi ili lima...
-Napravite je mobilnom, znam ovo je se ne slaže sa termalnom masom ali moje iskustvo je da nećete iz prve pogoditi pravo mesto na koje treba postaviti sušaru ili će nešto uvetovati da je morate premestiti. Kod mene je to bilo drvo koje je za pet godina poraslo i napravlo senku dobrim delom dana.
-Ne treba komplikovati sebi život izradom kojekakvih sanduka, nabavite stari frižider ili friz isecite par rupa i sve je gotovo za par sati. Isparivač i kondenzacioni deo se može iskoristi za kolektor, kao i staklene police, samo vam nedostaje kutija za kolektor, mrežice i cev za povezivanje kolektora sa sušarom.
-Još je bolje kolektor napraviti sa solarnim bojlerom ili nekim masivnim materijalom. Staklo ne morate staviti odmah, stavite duplu plasteničku foliju, trajaće godinama.
Evidentirano

divergent

  • Napredni član
  • **
  • Postova: 73
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 4
  • -Primio: 25
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: Sušenje voća
« Odgovori #4 : 11 Veljača, 2016, 11:07:57 »

Odlični savjeti. Hvala Dzionik.

Imaš ti kakvih fotki svoje sušare?
Evidentirano
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba
http://zavjere.com (blog) http://zavjere.net (forum)

Dzionik

  • V.I.P.
  • ****
  • Postova: 287
  • Zahvale članovima:
  • -Uručio: 49
  • -Primio: 129
Odg: Sušenje voća
« Odgovori #5 : 14 Veljača, 2016, 08:14:36 »

Nažalost nemam novijih slika ove su od pre pet godina:-) kada sam radio neke prepravke. Menjao najlon, stavio neke reslove leksana, tek malo unapredjena verzija;-) Nije preterano praktično penjati se na merdevine sa mrežom punom voća ali može da prodje...







Evidentirano
 

Powered by EzPortal