Forum > Peći na drva

Rocket stove, raketna peć!

(1/31) > >>

Nikola:
Ovo je moje najdraže prošlogodišnje otkriće. Na youtubeu ima puno tutoriala, primjera gradnje ove peći na bezbroj načina, evo za početak jednog:
Build A Rocket Stove, Step-By-Step

Ja sam slijedeći jednostavne upute prošle godine izradio jednu peć od otpada koji sam našao u šupi i peć funkcionira savršeno. Ispekla je mesa i mesa, jer samo za to je za sad koristim, za gril. Korištenje je savršeno jednostavno, ja sam čovjek koji se cijeli život grije na struju i sa drvima nemam puno iskustva, a roštiljao nisam nikad jer mi je izgledalo jako komplicirano to s potpalom, ugljenom, pa kad masnoća kaplje na vatru i zapali se, pa dim, pa nekad je temperatura prejaka a nekad preslaba itd. Sve me to plašilo, ali kad sam vidio kako jednostavno funkcionira rocket stove odmah sam si napravio jedan (u par sati posla uključujući traženje materijala).

Druga stvar koja me fascinira je koliko je štedljiv prema drvetu. Dok sam gradio šupicu ostalo je puno otpadnih trešćica jelovine. Šaka tih treščica mi je obično dovoljna da ispečem pola kile čevapa. Uvijek isto, nema veze koliko je vani hladno, ili puše li vjetar itd. zato što roštiljam unutra. Nemam nikakvih problema s dimom iako nemam dimnjak jer ova peć gori čistim plamenom, kao na plinskom kuhalu.

Treća stvar koja me fascinira je koliko je čista. Pepela ostaje jako malo. Možda je to zbog toga što koristim čisto drvo, i zato što ga malo potrošim, ali nakon jednog pečenja ostane pepela koliko pušaču ostane u pepeljari od jedne cigarete.

Zanima me ima li još netko na forumu iskustva s ovim pećima, i kako je zadovoljan?

kad budu gorjeli gradovi:
evo još jedan:


how to make a rocket stove :: part 01
how to make a rocket stove :: part 02

Nikola:
Moja peć je cijev u obliku slova J, ne slova L kao u ovim filmovima, što znači da mi drva stoje skoro vertikalno i sama upadaju u ložište. Stvar funkcionira kod grijanja prostora, jednom sam prespavao u šupi i bila je jako hladna noć. Ja sam stavio duge grane u peć i same su gorjele, i pomalo upadale unutra. Ne funkcionira mi kod pečenja mesa zato što presporo upadaju i temperatura nije zadovoljavajuća, zato stalno čačkam drvca da čim prije izgore.

To mi je prva peć i veliko iskustvo, da je ponovno gradim samo bih napravio od širih cijevi i to je to.

Nikola:
Evo našao sam stare slike od gradnje peći. Na prvoj se vidi samo srce peći, cijev u cijevi. Unutarnja je neka pocinčana cijev promjera oko 6cm, sastavljena od ravnog dijela i dva koljena. Ta cijev je zamotana kamenom vunom (koristio sam ljepljivu traku da mi privremeno drži vunu) i ugurana u jednu dimovodnu cijev, mislim da je njen promjer 12cm.

Na drugoj slici je gotova peć, vidi se kučište koje sam napravio od dvije stare limene police, dno je od neke debele daske, i na vrh sam uglavio lim za pečenje. Lim je vrlo brzo izgorio pa sam ga zamijenio tavom za roštiljanje na struju. Mislim da je mogla ići i ona ploča od el. roštilja. Dim (tj. vrući zrak) izlazi kroz rupice između peći i tave.

Peć funkcionira jako dobro, puno je obroka već ispekla, ne pokazuje znakove starenja tako da će očito peći još dugo. Da ju radim ponovno, napravio bih širu unutarnju cijev, recimo od 8cm.

halo:

--- Citat: Nikola - 11 Kolovoz, 2012, 23:12:02 ---Ta cijev je zamotana kamenom vunom (koristio sam ljepljivu traku da mi privremeno drži vunu) i ugurana u jednu dimovodnu cijev, mislim da je njen promjer 12cm.

Peć funkcionira jako dobro, puno je obroka već ispekla, ne pokazuje znakove starenja tako da će očito peći još dugo. Da ju radim ponovno, napravio bih širu unutarnju cijev, recimo od 8cm.

--- Kraj citata ---
A zašto ne bi koristio običan solundar (čunak)  prečnika 12 cm? Pa onda oko tog čunka zamotaj kamenom vunom.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju