Najbolje drvo za ogrijev

Znam da je najbolje ono koje čovjek ima :) ali recimo da čovjek sadi drvo koje će koristiti za grijanje, koji bi bio dobar izbor? Pretpostavljam da treba tražiti karakteristike poput brzog rasta, velike kaloričnosti (koja je obično u suprotnosti s brzim rastom), da se biljka sama obnavlja, da se dobro cijepa itd.

Nalalazim ova drva kao popularna za ogrijev:

Topola, Populus…, brzo raste, navodno se već nakon 5 godina može sjeći, samo navodno nema veliku kaloričnost.

Drvo mozak, Osage orange, Maclura pomifera, raste brzo ali je gusto, kalorično, osim toga trnovito je i nekad se koristilo kao bodljikava ograda (što može biti prednost ali i nedostatak ako bodlje nisu poželjne). Jako zanimljivi plodovi, sjećam se da sam ih kao dijete šutao umjesto lopte :)

Dud, murva, Morus alba (nigra), osim ogrijeva ima još puno primjena kao hrana za ljude i životinje, izrada lukova od grana…

Bagrem, Robinia pseudoacacia, jako popularno drvo u permakuluri, a između ostalog raste vrlo brzo, vrlo je kalorično i obnavlja se iz korijena. Neki kažu da ne valja jer brzo izgori, tj. ne drži dugo žar. Meni ne izgleda kao veliki nedostatak, samo treba redovitije dodavati manje komade drveta u vatru… Bagrem je trnovit, netko to ne voli. Nakon sječe se brzo širi korjenovim izdancima, što je često nedostatak, ali kod uzgoja šume možda je i prednost.

Joha, Alnus glutinosa, brzo raste ali nije kalorična, voli vlažno tlo, ima mnoge druge prednosti pa korištenje kao ogrijev se može shvatiti kao bonus. Postoje i vrste johe za sušno tlo, npr. Alnus cordata.

Vrba, Salix, grančice se mogu vrlo često sjeći, biljka se obnavlja prilično brzo, pod uvjetom da je prihvatljivo ložiti puno grančica umjesto jednog većeg komada drveta. Ako je previše grana, uvijek se može isplesti koja košara, recimo za nošenje drva za ogrijev :)

Bambus, ovo me iznenadilo ali navodno lijepo gori u klasičnim pećima. Za razliku od većine drveća koje godišnje poveća svoju bio masu za 3-5%, bambus povećava za 10-30%.

Paulownia, mislim da postaje jako popularno drvo za uzgoj radi ogrijeva, raste izuzetno brzo (brže od bagrema, johe itd.), obnavlja se iz korijena, ne znam za kaloričnost, navodno je prosječna, veća od nekih u ovoj listi. Podnosi tešku zagađenost zraka, znam ju viđati u rafinerijama gdje ništa ne raste, jednostavno nikne iz kakve pukotine u betonu i naraste 2-3 metra u par mjeseci.

Trska i sl. recimo kod iskorištavanja otpadnih voda. Trska raste vrlo brzo samo neprerađena nije baš neko gorivo. Vjerojatno bi trebalo raditi brikete, pelet, tako nešto.

Nastavite niz, ili komentirajte…