problem sa puževima u organskoj bašti i kako ga riješiti

puževi znaju bit velika napast u organskoj bašti, naročito ako su prisutni neki specifični uslovi npr. malo više vlažne i sjenovite bašte, nedostatak prirodnih predatora, i prisustvo njima omiljenih, naročito lisnatih vrsta povrća (kupus i ostalo povrće iz porodice brassicaceae, zelena salata, špinat, blitva…), iako im nije problem jesti i mnoge druge vrste povrća….

najefikasniji metod (u dugoročnom planu) suzbijanja puževa je stvoriti od bašte što je moguće prirodniji ekosistem gdje bi se razne životinje, inače prirodni predatori puževa, osjećale kao kod kuće. tu spadaju ježevi, žabe, neki insekti tvrdokrilci (naročito iz familije carabidae), neke vrste nematoda koje su paraziti puževa, a od domaćih životinja patke i guske.
ako žive u blizini, ježevi će ponekad i sami doć u vašu baštu privučeni potencijalnim ručkom. ako želite da vam budu stalni gosti, u bašti bi trebalo bit par skrovitih mjesta, a ako imate psa ne biste ga smjeli puštat u baštu. takođe, ježevi vole tišinu, pa ako ćete se stalno derat okolo zaboravite na njih.
žabe takođe vole jest puževe, a imati vodenu površinu blizu bašte dobra je stvar i iz mnogo drugih razloga. ako imate vodenu površinu ali ne i žabe, možete prenijeti nekoliko komada iz neke obližnje bare. ako prenesete jaja ili punoglavce, treba da znate da žabama treba dvije godine da bi se počele razmnožavat.
ako kojim slučajem imate guske ili patke samo ih pustite u baštu i problem sa puževima je riješen.

što se ostalih metoda (iliti trikova) tiče, na prvom mjestu navešću jednu koju sam lično isprobao i koja se pokazala uspješnom: uzmite jednu teglu sa poklopcem, nakupite u nju 20-ak puževa, zatim sipajte vodu skroz do vrha, tako da nema ni malo zraka, zatvorite i ostavite da stoji tri dana. zatim vodu iz tegle pomiješajte sa 10-ak l vode i time prskajte napadnuto povrće. jedini problem kod ove metode je neprijatan miris tekućine.

još jedna efikasna metoda ide ovako: uzmite nekoliko narandži i napravite sok. sok popijete, a polovine narandži ostavite u bašti u blizini napadnutog povrća. kad padne mrak, sačekajte dva sata, i pokupite puževe koji su došli pit sok iz polovina narandži. ponavljajte nekoliko puta. puževe možete udavit u blagom rastvoru sapuna, ili ih dat živini (kokoške ih jedu al ne baš tako rado kao patke i guske).

treća metoda bi bila sa pivom – uzmite jednu posudu (čaša ili limena konzerva) i zakopajte je u zemlju skoro do vrha. svakih 2-3 dana sipajte pivo i prikupljajte puževe koji su se udavili unutra.

u zadnje vrijeme pojavili su se i komercijalni preparati na bazi nematoda koje parazitiranu na puževima. nakon prskanja ovim preparatima puževi postaju inficirani nematodama i uginjavaju u roku od 3-5 dana. metoda je izuzetno efikasna ali je ipak ne bi preporučio jer ovi preparati nisu baš jeftini za razliku od takođe efikasnih ali besplatnih metoda….