2. Svaki element vrši mnoge funkcije – izvorni princip permakulturnog dizajna

0
(0)

Kako permakultura uspeva da bude fleksibilna u dizajnu? Ovi principi osiguravaju da elementi nisu samo međusobno povezani već i da su višenamenski. Ovo stvara više prinosa i stabilniji sistem.

U permakulturnom dizajnu svaki element ima mnogo funkcija, najmanje tri. To pomaže u stvaranju stabilnog i raznovrsnog sistema uzgoja hrane jer svi elementi su međusobno povezani, i omogućavaju protok energije kroz sistem umesto da se ona gubi kroz otpad, tj. proizvodnja hrane može biti povezana sa stočarstvom, kompostiranjem, korisnim strukturama itd. … Ovaj raznovrsni ekosistem za uzgoj hrane suprotan je monokulturi koja ima samo jedan prinos koji je od male ili nikakve koristi za okolni ekosistem. Često ona može aktivno da šteti okolnom ekosistemu (tj. godišnjim oranjem se gubi površinski sloj zemlje, prskanje pesticidima smanjuje populaciju insekata, oštećivanje ili još gore uklanjanje žive ograde smanjuje biodiverzitet). Izvođenjem mnogih funkcija se stoga stvara raznolikost prinosa, snalažljivost, veće mogućnosti i, omogućavanjem protoka energije kroz sistem, povećava se efikasnost. 

Tri primera

Uzmimo na primer skromnu, ali čudesno multi-funkcionalnu biljku gavez.  Red gaveza u bašti može: biti korišćen kao aktivator komposta; može da se pravi tečno đubrivo za hranjenje voćaka, mekog voća i povrća, jer visok sadržaj kalijuma stimuliše proizvodnju cveća i razvoj voća; pravi vrednu hranu za pčele i kokoši; stvara sklonište za nežne biljke; može se zasaditi kao prepreka za zaustavljanje korova poput korovske trave koja napada baštu ( sve dok mu je dozvoljeno da se sam utvrdi – prvo napravite tepih malča, iskopajte rupe a potom ga posadite); izvlači elemente i hranljive materije iz duboke zemlje; akumulira kalijum koji se oslobađa kada se preseče i koristi kao prihrana ili malč; može se povremeno jesti u  kolačima; moćna je lekovita biljka koja se koristi za plućne tegobe, pomaže u zarastanju slomljenih kostiju (narodno ime mu je bilo „Knitbone“ ili „Nipbone“), može se primeniti kao oblog za čireve i od njega napraviti mast za ublažavanje upala, bolova i modrica.

U monokulturi, pilići se uzgajaju isključivo radi jaja. Meso je nusproizvod, a ne deo glavne funkcije. U permakulturnom dizajnu, plemenita kokoška može imati mnogo funkcija: jaja, meso, stajsko đubrivo, perje, toplota za staklenik, uklanjanje korova od povrća u traktorima, suzbijanje štetočina, recikliranje kuvanog kuhinjskog otpada, obrazovanje za decu, čak i prijateljstvo (pilići su dobri permakulturni „ljubimci“). Ovaj višenamenski pristup držanju pilića ima brojne prednosti: saosećajniji je – ptice su srećnije i zdravije – sav otpad se pretvara u resurse, a pilići mogu da učestvuju u nekim zadacima u vrtu poput uklanjanja korova i kontrole štetočina.

Živa ograda može imati mnogo funkcija. U našem vrtu, mešana vrsta žive ograde pruža privatnost i dragocenu zaštitu od vetra za voćke. Većina vrsta u živoj ogradi je domaća, podržavajući tako raznolikost vrsta ptica i insekata. Drveće je uzgojeno iz lokalno ubranog semena u Hempširu i pruža genetsku banku za dizajnere očuvanja vrtova. Žive ograde mogu pružiti utočište kokoškama i patkama, a biljke koje nose jagodičasto voće i insekti mogu im pružiti hranu na nižim nivoima, dok na višim nivoima ljudi mogu brati bobice za sebe. Ostaci od obrezivanja žive ograde pretvaraju se u malč i potpalu. Neke biljke u živim ogradama se ostavljaju da postanu prava drveća koja onda pružaju još veću zaštitu od vetra, kao i ogrev i hranu.

Naša živa ograda je zasađena zajedno sa korisnim drvećem i grmljem poput dafine (Elaeagnus x ebbingei), ruže stablašice (Rosa rugosa), džanarike (Prunus myrobalan) i Godshill zove (zova koja ima velike plodove uzgojena u Deacon’s Nursery u Godshill-u na otoku Isle of Wight). Njima je dozvoljeno da rastu do sazrevanja dok će neke biljke koje ih trenutno štite biti uklonjene.

Žive ograde takođe pružaju pčelama i drugim insektima hranu tokom početka godine. U proleće krkavina nam pruža posebno zadovoljstvo, raspršuje se u izuzetno fine oblake sićušnog belog cveta, najavljujući promenljivu sezonu i podižući raspoloženje na način na koji jadna stara kalina nikad ne bi mogla!

Ova tri primera pokazuju kako jedan element može imati mnogo funkcija, posebno kada je povezan sa drugim elementima u dizajnu. Ovaj pristup ima brojne prednosti i kreativan je način maksimizovanja prihoda koji bi inače postali otpad.

Izvor: 2. Each Element Performs Many Functions – An Original Permaculture Design Principle
Nalovna slika: Peni Rouz
Napisala: Medi Harland, preveo: Marko Burić

Maddy Harland je urednica i suosnivačica časopisa Permaculture, međunarodne periodične publikacije na engleskom jeziku koja objavljuje sadržaje iz područja održivog življenja: od permakulturnog vrtlarstva, preko održive arhitekture i zelenog graditeljstva, do prijevoza s niskim ekološkim otiskom i održivih zajednica. Maddy Harland je i suosnivačica izdavačke kuće Permanent Publications koja objavljuje knjige iz područja praktične zaštite okoliša. Autorica je knjige Fertile Edges: Regenerating Land, Culture and Hope (nije objavljena na hrvatskom). 
Ovaj članak izvorno je objavljen na www.permaculture.co.uk. Za dobivanje više informacija o permakulturi širom svijeta možete se pretplatiti na tiskano izdanje časopisa. Pretplatnici dobivaju pristup elektroničkom izdanju svih do sada objavljenih brojeva časopisa, od 1992. godine. Časopis Permaculture nudi i besplatne video sadržaje putem kanala na YouTube-u, na teme od šumskog vrtlarstva, preko zelene gradnje do regenerativne poljoprivrede.

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Odgovori

Ne propustite: