3. Svaka važna funkcija je podržana mnogim elementima – izvorni princip permakulturnog dizajna
Medi Harland objašnjava rani permakulturni princip: zašto važne funkcije poput hrane, toplote i vode moraju biti podržane od više elemenata radi veće otpornosti.
U našoj istoriji je zapisan užas velike irske krompirove gladi, kada su naciji radnika ishranu gotovo isključivo obezbeđivale razne vrste krompira koji nisu uspeli. Još jedan dramatičan primer siromaštva monokulture bile su američke posude prašine 1930-ih godina, kada je opustošeno obradivo zemljište poremetilo delikatnu ekološku ravnotežu srednjeg Zapada i stvorilo čitavu generaciju beskućnika.
U održivom dizajnu, važne funkcije podržane su od više elemenata. Što više elemenata ima za podršku pojedine funkcije, to će celokupan sistem biti stabilniji i sigurniji u slučaju da bilo koji element otkaže.
Hrana
Za baštovana ovaj princip znači raznolikost vrsta i sorti. Ako imamo prostora, retko kad sadimo jednu sortu jednogodišnjeg povrća, a ako sadimo, to je obično potkrepljeno drugim potpuno drugačijim jednogodišnjim usevom koji ima prinos u isto vreme. Još bolje, pronađite trajnice ili samosejalice koje će potprekljivati jednogodišnje, i posejte ih samo jednom!
U našoj bašti mešamo što više useva. Uzgajamo biljke poput zelene salate, rukole, cvekle, paradajza radi pravljenja salata. Ove useve podržavamo sa celogodišnjim uzgojem biljaka poput egipatskog i velškog luka, slatkog peršuna, kopnenog grbaca, bunarke, brojnih kulinarskih biljaka, orijentalnog povrća, ”Campunala versicolor” i salate od kukuruza. Mešanjem konvencionalnih jednogodišnjih biljaka sa samosejalicama i višegodišnjim rastućim biljkama, unutar zimskog vrta/prostora gde živimo, kao i onih koje zimi rađaju napolju, obezbeđujemo raznovrsnu svežu hranu tokom cele godine. Pored toga, posedovanje voćki, voćnih grmova, voća i orašastih plodova iz živih ograda, godišnju povrćnu baštu, sve veći izbor višegodišnjeg povrća, osigurava da naša opskrba hranom bude podržana mnogim elementima. A uvek je dostupna lokalna šema povrćnih kutija, kada je to potrebno…
Toplina
Dizajn kuće takođe može demonstrirati ovaj princip permakulture. Konvencionalna kuća se obično greje na plin ili ulje i ima malo izolacije. Ako se centralno grejanje pokvari ili cene dramastično porastu, malo je alternativa osim električne energije. Naša kuća je kredna vikendica iz 19. veka koja je obnovljena. Greje se visokoefikasnim plinskim kondenzacionim kotlom, šporetom na drva sa dvostrukim sagorevanjem i pasivnim solarnim grejanjem. Jugozapadni aspekt kuće je redizajniran da iskoristi sunčevu toplinu dodavanjem zimskog vrta/prostora gde živimo izgrađenog od lokalne duglazije i duplim staklom ispunjenim niskoenergetskim argonom.
Kuća takođe štedi energiju debelom izolacijom u potkrovlju i zidnim prostorima, upotrebom visokokvalitetnih prozora ispunjenih argonom i izolacionim roletnama na jugozapadnim prozorima kako bi se ograničili gubici toplote noću i u oblačnim zimskim danima. Kuća je zimi topla, ali se ne pregreva leti zbog dobrog pasivnog solarnog dizajna i roletni, što nam značajno smanjuje račune za grejanje. Takođe smo ove godine na postavili vakuumske solarne cevi koje zagrevaju našu vodu.
Postoji još mnogo stvari koje možemo učiniti u stvaranju ekološkog dizajna. Nameravamo da zamenimo naš stari šporet sa još jednim modelom za sekundarno sagorevanje sa zadnjim kotlom za zagrevanje vode koji pridodaje izolaciji potkrovlja. Ovo će zagrejati kuću i vodu, a kada to učinimo možemo potpuno da isključimo gas.
Voda
Voda, nekada uzimana zdravo za gotovo u umerenim klimama, na mnogim mestima postaje sve ređa kako klimatske promene postaju stvarnost. Imamo ovu čudnu naizmeničnost suša i poplava koja je sve nepredvidljivija. Pre nego što smo uopšte počeli da razmišljamo o odvojenim zalihama korišćenjem kišnice za ispiranje toaleta i pijaću vodu, razmišljali smo kako bismo mogli da koristimo manje vode. U domaćinstvu, postoji mnogo načina za uštedu i sakupljanje vode, umesto da se oslanjamo na jedan izvor iz slavine. U kući se voda čuva menjanjem navika, kao što su isključivanje česme dok peremo zube, nekorišćenje mašine za pranje suđa i korišćenjem energetski efikasne veš mašine koja koristi sistem prskanja za ispiranje odeće. Sakupljamo urin u običnu kantu, razredimo ga vodom i stavimo u našu baštu ili na kompostište. Koristimo malč za očuvanje vlage u bašti i zalivamo ga vodom za pranje i kišnicom. Pored našeg povrtnjaka imamo rezervoar za sakupljanje kišnice od 1000 litara, kao i brojne bačve od 80 litara kroz koje prolaze cevi do prednjeg i zadnjeg vrta.
Razlog za diverzifikaciju izvora hrane, toplote i vode jeste ušteda novca i resursa, razvoj otpornosti i smanjenje emisije ugljenika. Iako naši politički lideri ignorišu nadolazeću klimatsku krizu, i planeta se nastavlja zagrevati, mi nastavljamo da primenjujemo energetski efikasne multifunkcionalne dizajne koliko god možemo, dok ohrabrujemo druge da čine isto uz pomoć našeg izdavačkog rada. Čini se da je to najrazumnija stvar koju možemo raditi.
Izvor: 3. Each Important Function Is Supported By Many Elements – An Original Permaculture Design Principle
Napisala: Medi Harland, preveo: Marko Burić
Maddy Harland je urednica i suosnivačica časopisa Permaculture, međunarodne periodične publikacije na engleskom jeziku koja objavljuje sadržaje iz područja održivog življenja: od permakulturnog vrtlarstva, preko održive arhitekture i zelenog graditeljstva, do prijevoza s niskim ekološkim otiskom i održivih zajednica. Maddy Harland je i suosnivačica izdavačke kuće Permanent Publications koja objavljuje knjige iz područja praktične zaštite okoliša. Autorica je knjige Fertile Edges: Regenerating Land, Culture and Hope (nije objavljena na hrvatskom).
Ovaj članak izvorno je objavljen na www.permaculture.co.uk. Za dobivanje više informacija o permakulturi širom svijeta možete se pretplatiti na tiskano izdanje časopisa. Pretplatnici dobivaju pristup elektroničkom izdanju svih do sada objavljenih brojeva časopisa, od 1992. godine. Časopis Permaculture nudi i besplatne video sadržaje putem kanala na YouTube-u, na teme od šumskog vrtlarstva, preko zelene gradnje do regenerativne poljoprivrede.