Čija – Chia – Salvia hispanica L.

0
(0)

Lijep pozdrav!

Ovo je moj prvi post ovdje i siguran sam da će ih biti još.

Pišem Vam iz Svete Nedelje pokraj Samobora. Priča koja me uvela u permakulturu slučajno je započela s jednim malim voćnjakom na njivi pokraj kuće, zatim sa skupljanjem ljekovitog bilja, a nadam se da će kulminirati s jednim divnim permakulturnim vrtom.

Ovdje bih se htio osvrnuti na moja iskustva s čijom. Biljkom iz Južne Amerike koja sve više postaje poznata u našim krajevima. Biljka je u potpunosti osvojila Australiju, gdje se uzgaja kao moderna agrokultura (monokultura). O tome nemam komentara, a sudeći prema do sada poznatim sudbinama monokultura ne miriše mi na dobro.

O samoj čiji na internetu postoji mnogo podataka. Najvažnije je za spomenuti da je sjeme (plod) čije iznimno bogato omega-3, antioksidansima, kalcijem, magnezijem i vitaminom C. https://goo.gl/QuuUX

Moje iskustvo s čijom

Za čiju sam saznao prije godinu dana preko prijatelja. On je za sebe čiju nabavio preko jedne slovenske trgovine i koristio je kao dodatak mlijeku (pripravljenu u blenderu) za prehranu. Kad mi je dao za probu količinu koja bi stala u jednu žutu posudicu iz kinder jaja palo mi je na pamet da je posadim na proljeće.

Naravno, namočio sam je u kišnicu i nakon dva dana stavio u zemlju i iznenadio se bujnom vegetacijom biljke već u prvih tjedan dana. Naime, mlada čija se čija se često koristi kao ukrasna biljka.

Nažalost, biljku sam prekasno presadio u zemlju pri rubu voćnjaka i biljka je zakasnila obaviti proces cvata i dozrijevanja. Trebala je biti gotova u rujnu, a moja se spremala u cvat tek sredinom listopada.

Iako sam promašio vrijeme presađivanja i berbu nešto sam naučio. Naime, biljka se može s 99% uspjeha presaditi u našu zemlju. Čija spada u porodicu kadulja. Odrasla biljka dosegne oko 1 m visine i cvjetni (plodonosni) pupovi izbijaju na kraju svake grane. List čije lijepo miriše, ali nisam siguran može li se stabljika sama po sebi koristiti za ishranu životinja ili za čaj. Iako joj više odgovara suho tlo, uspijevat će i u našim prilikama ako se posadi na izdignutu gredicu. Čija raste bujno i grmoliko te sama po sebi nije baš stabilna pa bi je valjalo saditi u paralelne redove ili uz neku žicu.

Vidio sam da se ispod grma čije naselila paprena metvica, što bi značilo da si međusobno odgovaraju po izmjeni tvari u zemlji.

Pošto sam iskoristio samo mali dio sjemena, na proljeće je planiram ponovno zasaditi i ovaj put uspješno skupiti ljetinu već u rujnu. Također je planiram uklopiti u perma vrt za koji sam si zadao osmisliti ga preko zime nakon što pročitam prikupljenu literaturu.

Otvorio sam ovu temu kako bi prenio svoje znanje o čiji i možda zainteresirao nekoga od Vas za kultiviranje iste. Obavezno preporučujem pročitati dostupne članke o čiji na internetu kako bi uvidjeli njezinu pravu vrijednost. Ako Vas nešto zanima slobodni ste pitati, možda mi je nešto promaklo ili nije najrazumljivije napisano.

Srdačno!

6 komentara na forumu Autor: Sruk zadnji komentar: 03/06/2013 11:40 od Zelena Vila

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Ne propustite: