Dan permakulture 2012

0
(0)

Institut Permakulture Hrvatske organizirao je drugi po redu Dan permakulture. Ovaj događaj je otvoren za građanstvo, a zamišljen je kao redovno godišnje predstavljanje rezultata i projekata na kojima rade hrvatski permakulturni entuzijasti i profesionalci. Također, Dan permakulture je ujedno i središnji godišnji informativan događaj za građane koji žele saznati više o permakulturi.

Dan permakulture 2012. održan je u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1, u Zagrebu, u subotu, 14. travnja 2012. s početkom u 10 sati.

Prvi blok je bio namijenjen osobama s predznanjem, drugi širem građanstvu, a ulaz na cijeli događaj bio je slobodan. Program je trajao do 18 sati.

Događaj je privukao približno 450 posjetitelja, od kojih su neki ostali tokom cijelog trajanja, od 10 do 18 sati.

Istovremeno s prezentacijama, kojih je bilo osam (plus okrugli stol za permakulturiste), odvijao se i mali sajam proizvoda s permakulturnih imanja i farmi okupljenih oko grupe solidarne razmjene.

Reakcije posjetitelja uglavnom su u superlativima, a troje među njima na samom kraju događaja izvukli su iz šešira i vrijedne nagrade: domaća izdanja knjiga o permakulturi, te jedno mjesto na slijedećem 72-satnom tečaju permakulture.

Raspored događanja s opisima prezentacija:

10.00 – otvaranje Dana permakulture
Prvi blok prezentacija, bio je namijenjen slušateljima sa predznanjem iz permakulture.

10.10 – Komposta nikad dosta: napredne tehnike kompostiranja.
Prezenter Bruno Motik predstavit će novija rješenja za kompostiranje. Uz puno učinkovitije pretvaranje bio otpada u koristan humus, takvo kompostiranje može biti korišteno i za druge namjene.

10.50 – Prva godina Centra za održivo življenje (Trkulje, Blatuša).
Prezenter Siniša Pocrnčić govori o razvoju eko-sela: o motivima, do sada postignutom, o korištenim tehnikama i materijalima gradnje i o formiranju zajednice.

11.30 – Problematika odvojenih objekata u permakulturnim projektima.
Prezenter Ivan Gregov nudi promišljanje o različitim rasporedima objekata u permakulturnim projektima i eko-selima, njihovim potencijalnim dobrim i lošim stranama.

12.10 – Vrijeme rezervirano za moderiranu diskusiju (prvenstveno onih koji su završili 72-satni tečaj permakulturnog dizajna).

Pauza od 13 do 14 sati.

14.00 – početak drugog dijela.

Drugi blok prezentacija je više orijentiran na šire građanstvo.

14.10 – Što je permakultura?
Prezenter Matko Šišak daje dinamičan uvod za početnike u svijetu permakulture.

14.50 – Praktične vježbe iz permakulture u gradu.
Prezenteri Cvijeta Bišćević i Ivan Gregov pokazuju primjere uzgoja hrane na malim prostorima u gradu.

15.30 – Prirodno graditeljstvo: ekoobnova.
Prezenter Matko Šišak pokazuje kako se klasično građena vikendica tehnikama ekoobnove i prirodnim materijalima može pretvoriti u energetski učinkovit i udoban dom, ujedno i uz velike financijske uštede. Kroz predavanje će biti predstavljen novi web portal o prirodnoj gradnji.

16.10 – Alternativna ekonomija: prva godina Grupe solidarne razmjene.
Prezenteri Damir Šeler i Mario Marić govore o uspješnom početku grupe koja razmjenjuje ne samo zdravu hranu, već i ostala dobra i vještine. GSR-ovi su inače u svijetu okupljeni s ciljem nabave organske hrane direktno od uzgajivača.

16.50 – Predstavljanje Ureda za permakulturu.
Prezenter Ivan Gregov predstavit će pokretanje prve info-točke za građane, koja će u obliku weba i ureda u centru Zagreba pružati informacije zainteresiranima o širokom spektru pitanja vezanih za permakulturu.

Završetak oko 18 sati.

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Nikola

Nikola

Diplomirani permakulturni dizajner, praktičar, autor i urednik portala Perforum.info.

Ne propustite: