ovaj digestor koji je na prijašnjem postu je kombinacija kineskog i indijskog modela. u prvoj bačvi (desnoj) je biodigestor koji se konstantno "hrani" kroz sivu cijev (klasična kanalizacijska cijev fi100). digestor je spojen s istin tipon cijev (fi 40) tako da cijev ide od polovice digestora do dna live bačve. plin se skuplja u vrhu digestora i prelazu u livi "spremnik" na način da se stvara pritisak kad ti dodaš novi materijal. koliko dodaš toliko pređe u drugu bačvu. u drugoj bačvi, kojoj je otpiljen vrh, se nalazi voda i naopako okrenuta bačva manjeg promjera koja služi kao spremnik plina...
na ovom videu imate sve objašnjeno. ja san radija prema njegovin nacrtima i sve sljaka...
https://www.youtube.com/watch?v=3SQ26MVbT2whttps://www.youtube.com/watch?v=WySy6Ykz3sI šta se tice pritiska u digestoru, stvar ti funkcionira prema zakonu spojenih posuda... znači razina tekućine u posudama je uvik ista pez obzira na oblik posude. kad dodaš materijal skupa s toplon vodon digestor se napuni i stvori podtlak koji istisne plin u drugi spremnik, dok u drugom spremniku ekipa stavi nekakve utege da pritisnu i kad otvoriš ventil sam plin izlazi van...
meni najteži dio je onaj oko smjese kojon hraniš digestor. do san san ja stavija konjska govna i vodu. pričeka 40 dana i nakon prvog zapaljivog plina počea stavljat kuhinjski otpad. za sada sve radi ali ja želin u tanane skužit optimalan omjer suhe tvari i vode, omjer dušika i ugljika, ph smjese... pomalo buden i to nekako sredija... lako je nabavit instrumente za to izmjerit. ali kako uzest uzorak, a da ti ne uđe kisik i tako ne sjebeš bakterije...
sam kemijski proces se odvija u više faza. točnije četiri:
hidroliza (polimeri se razlažu na monomere i oligomere)
acidogeneza (jednostavni šećeri, aminokiseline i masne kiseline se razgrađuju na acetat, ugljikov dioksid i vodik (70%) te na hlapljive masne kiseline (HMK) i alkohole (30%))
acetogeneza (HMK i alkoholi oksidiraju u acetat, vodik i ugljikov dioksid)
metanogeneza (ovdi se dešava najviše proizvodnja plina metana, 70 posto metana nastaje iz acetata, dok ostalih 30 posto nastaje pretvorbom iz vodika i ugljičnog dioksida)
to ti je ukratko...