Cuo sam za jedan primjer gdje je uljna grijalica uzrokovala pozar, ako sam dobro shvatio, termostat je otkazao, ulje provrelo i pritisak probio rezervar i kao takvo se zapalilo i prolilo po prostoru. Mislim da je neko suho rjesenje mnogo bolje, uz pazljivo odabrano mjesto koje u blizini nema zapaljivih tvari. Moj favorit bi bio TA pec, za koju nemas mjesta, jer je vrlo dobro zasticena blokovima samota, koji ti jos i sluze za akumulaciju topline, ispuhavanje po noci itd. Ventilator ili termostat na njoj moze prestati raditi, ali mislim da tvoji paneli nemaju snage da mogu u toku dana uzariti samot i izazvati eventualno pozar. Pogotovo ako racunas da postoji mogucnost da se samot uzari.
Starinske grijalice, kaloriferi, su opcenito uvijek poddimenzionirani i uvjetovani su radom ventilatora, bez njega bi se spirala od deblje okrugle cekas zice uzarila i objesila i tko zna sto bi se jos dogodilo ako termostat ne radi, odn ako je dizajniran da je ocitivanje temp uvjetovano ventilatorim.
Kod novijih grijalica koje izgledaju kao moderni tanki radijator i koje su vrlo lagane, unutra se nalazi zastitini element koji pregori na cca 150 st.C ako dodje do pregrijavanja, a cekas zica nije okrugla nego kao vrlo tanka siroka traka. Grijalica nije uvjetovana da dok grije da ujedno radi i ventilator, a grijaci element (gledano u mraku) se tek nazire na nekim guscim mjestima da je tamno crvene boje, dskle tek pocetak zarenja. Ako je vent ukljucen onda ni to se ne vidi. Opcenito spirala nije uzarena i samim dizajnom 'dimnjaka' je forsiran izlaz toplog zraka. Ali nemas akumulaciju, ali je brza i efikasna. Ako se odlucis da kupujes neku od grijalica svakako gledaj da je sastavljena potpuno od lima i da moze raditi i bez ventilatora.
Vratimo se na TA pec. Sastoji se od elemenata koje mozes izvuci van kao lego kockice i preoblikovati u svoj prostor, recimo vertikalno kao uska kaljeva pec. Sto se tice termostata na njoj i gornje sheme, mozes npr spojiti tako da kada je termostat iskljuci iz sustava (jer se zagrijala) da odmah ukljuci ventilator da zagrije prostor, da ispusti dio akumulirane energije i posluzi svrsi. Dakle predala je zeljenu toplinu kuci i termostat ce se ubrzo opet ukljuciti, ventilator iskljuciti...