Zapamti

"Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu."

Autor Tema: Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler  (Pročitano: 6027 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Odg: Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler
« Odgovori #30 u: 15 Siječanj, 2022, 22:04:06 »
Harp, pun si dobrih ideja, moram razmisliti o tom releju koji premošćuje trošilo. Na prvi pogled, ima mi mnogo smisla, ali uzimam u obzir i da grijalica ima svoj termostat koji može biti uključen ili isključen u trenutku prebacivanja releja iz jednog u drugi položaj, odnosno grijalica potpuno isključena iz sustava. Moram si vizualizirati sva moguća stanja.

Da, dobro pretpostavljaš, meni je za sad prioritet imati toplu vodu, grijalica troši višak energije. Možda budu i situacije kada bude obrnuto, ali za sad je tako.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #31 u: 16 Siječanj, 2022, 15:00:58 »
ukoliko se za zagrijavanje prostora koristi obična grijalica, koliko je sigurna da radi bez nadzora (npr krepa ventilator ili elektronika)?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #32 u: 16 Siječanj, 2022, 19:15:44 »
Primam savjete za najsigurniju grijalicu prostora, po mogućnosti neku koja može raditi nekoliko sati bez prekida, punom snagom.

Ja ne očekujem max. snagu panela u zimi, zbog nepovoljnog kuta upada sunčevih zraka. Moje iskustvo je da paneli zimi rade sa polovicom snage tijekom 5-6 sunčanih sati. U proljeće je snaga maksimalna, duljina osunčanosti panela nešto veća. 

Dakle, koja grijalica može raditi sa 2200W tijekom 6h bez prekida? Znam da žarulje mogu. 22 žarulje od 100W. Vjerojatno isto vrijedi za svaku grijalicu manje snage, pa onda korištenje više takvih grijalica. Ili samih grijača. Sad mi malo žao što nisam imao ovu ideju prije par godina, pa da ukopam podno grijanje kad se gradila kuća. Ima li smisla da nekoliko grijača zabušim i ukopam u AB ploču pa dobijem nekakvo redneck podno grijanje? Montaža grijača bi onda išla sa donje strane ploče, iz podruma.

Inače, za prvu ruku, razmišljao sam o električnom radijatoru (zapravo je konvektor) punjenim uljem. Nema prednosti TA peći, ali TA peć mi je suviše velika, nemam više slobodnog prostora u kući. Radijator lakše premještam po potrebi.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 769
« Odgovori #33 u: 16 Siječanj, 2022, 22:16:47 »
Cuo sam za jedan primjer gdje je uljna grijalica uzrokovala pozar, ako sam dobro shvatio, termostat je otkazao, ulje provrelo i pritisak probio rezervar i kao takvo se zapalilo i prolilo po prostoru. Mislim da je neko suho rjesenje mnogo bolje, uz pazljivo odabrano mjesto koje u blizini nema zapaljivih tvari. Moj favorit bi bio TA pec, za koju nemas mjesta, jer je vrlo dobro zasticena blokovima samota, koji ti jos i sluze za akumulaciju topline, ispuhavanje po noci itd. Ventilator ili termostat na njoj moze prestati raditi, ali mislim da tvoji paneli nemaju snage da mogu u toku dana uzariti samot i izazvati eventualno pozar. Pogotovo ako racunas da postoji mogucnost da se samot uzari.

Starinske grijalice, kaloriferi, su opcenito uvijek poddimenzionirani i uvjetovani su radom ventilatora, bez njega bi se spirala od deblje okrugle cekas zice uzarila i objesila i tko zna sto bi se jos dogodilo ako termostat ne radi, odn ako je dizajniran da je ocitivanje temp uvjetovano ventilatorim.
Kod novijih grijalica koje izgledaju kao moderni tanki radijator i koje su vrlo lagane, unutra se nalazi zastitini element koji pregori na cca 150 st.C ako dodje do pregrijavanja, a cekas zica nije okrugla nego kao vrlo tanka siroka traka. Grijalica nije uvjetovana da dok grije da ujedno radi i ventilator, a grijaci element (gledano u mraku) se tek nazire na nekim guscim mjestima da je tamno crvene boje, dskle tek pocetak zarenja. Ako je vent ukljucen onda ni to se ne vidi.  Opcenito spirala nije uzarena i samim dizajnom 'dimnjaka' je forsiran izlaz toplog zraka. Ali nemas akumulaciju, ali je brza i efikasna. Ako se odlucis da kupujes neku od grijalica svakako gledaj da je sastavljena potpuno od lima i da moze raditi i bez ventilatora.

Vratimo se na TA pec. Sastoji se od elemenata koje mozes izvuci van kao lego kockice i preoblikovati u svoj prostor, recimo vertikalno kao uska kaljeva pec. Sto se tice termostata na njoj i gornje sheme, mozes npr spojiti tako da kada je termostat iskljuci iz sustava (jer se zagrijala) da odmah ukljuci ventilator da zagrije prostor, da ispusti dio akumulirane energije i posluzi svrsi. Dakle predala je zeljenu toplinu kuci i termostat ce se ubrzo opet ukljuciti, ventilator iskljuciti...
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #34 u: 17 Siječanj, 2022, 09:22:21 »
TA peć je toplinski izolirana, vjerujem. Znači da nije baš neki grijač prostora kada ventilator ne vrti. Ventilator mi je nepoznanica, kakav motor koristi? Ne znam je li moguće spojiti ga na istosmjerni napon, vjerojatno ne.

Možda bi vrijedilo ukloniti izolaciju iz TA peći, ili šamot s grijačima presložiti izvan peći. Volio bih da mi bude u toplinskom mostu sa podom, tako da pȏd dodatno akumulira toplinu i hladi šamot. Imam kutak cca 1x1m usred kojeg je klasična peć na drva. Peć ne mogu pomicati lijevo-desno jer je pozicionirana tako da je maksimalno odmaknuta od zapaljivih površina. Uz nju bih teoretski uspio ugurati TA peć, ali bih mnogo lakše oko nje složio na pod šamot sa grijačima.
« Zadnja izmjena: 17 Siječanj, 2022, 09:26:25 od Nikola »
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #35 u: 17 Siječanj, 2022, 18:25:54 »
Je li mi kasno za podno grijanje? Čini mi se kao najsigurnija opcija.
https://www.fero-term.hr/mrezica-za-elektricno-podno-grijanje/prid/10539

150W po m2, meni bi za cca 2200W trebalo cca 15 m2, a kuća je 20 m2. Kuća je uređena u prizemlju, ali nije u podrumu. Podrum ima golu AB ploču ispod cijele kuće, bez zidova, ičega. Ima nešto plastičnih cijevi za vodu koje lako izbjegnem. Je li suviše ludo lijepiti podno grijanje na strop podruma? Toplina će proći kroz ploču, ujedno se u ploči akumulirati. Sa donje strane bih onda preko grijača lijepio toplinsku izolaciju da imam donekle hladan podrum.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #36 u: 17 Siječanj, 2022, 20:05:03 »
nije ti loša ideja samo ne znam koliko jako električno polje takvo podno grijanje stvara. U svakom slučaju može se izmjeriti, u prilog stavljam "Building Biology Evaluation Guidelines for Sleeping Areas" gdje su napisane sigurne vrijednosti.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #37 u: 17 Siječanj, 2022, 21:10:03 »
Ne bih se brinuo previše oko el. polja. Žica ide amo-tamo, polje se poništava, a struja teče samo tijekom dana. Ako je mreža ispod AB ploče, armatura donekle spriječava širenje polja u stambeni dio. Kad uzmem sve u obzir, utjecaj će biti mnogo manji nego u standardnim instalacijama.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #38 u: 17 Siječanj, 2022, 23:54:06 »
Mišljenja sam da su električni podni grijači najbolje iskorištenje u datoj situaciji Nikola.
Kako prostorno ne uzimaju puno prostora, tako imaju i veliku "masu".

Podsjetili ste me, svi vi, dragi prijatelji, u ovoj temi, na dragog mi prijatelja - Ljudinu od čovjeka, koji, na moju žalost, više ne egzistira sa nama na  ovom fizičkom nivou.
Naime, od njega sam naučio, kako je moguće postaviti podno grijanje napajano električnom energijom na jednostavan i učinkovit način.

Hvala Ti dragi prijatelju Nino, gdje god sada bio!
« Zadnja izmjena: 17 Siječanj, 2022, 23:56:51 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 559
  • -Receive: 209
« Odgovori #39 u: 18 Siječanj, 2022, 16:49:24 »
TA peć ipak nije baš previše izolirana. Kada se zagrije ispušta dosta topline. Jasno, sa ventilatorom bolje grije.

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #40 u: 19 Siječanj, 2022, 11:28:01 »
opet odoste u transhumanizam, ili transpećizam ili tako nešto. Ako je tako osjetljivo, računaj da ne radi. Imaj rađe dvije peći, brzu i sporu. Dođi, užgi peć, zagrij prostor, ženu.. imaj vatrenu vodu vazda u pripremi. Piše vam školovani elektroničar, smjer procesna tehnika, automatika, mehatronika bruahhahha. Briši komentar, nedaj se smesti, to mi samo treće oko kazuje:)
edit: PEĆina, majka!!

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #41 u: 21 Siječanj, 2022, 21:38:04 »
Ne bih rekao da smo otišli u transpećizam, bar ne predaleko :-)

Podno električno grijanje je prilično uobičajeno, i u mom slučaju vjerojatno idealni način da se akumulira ogromna količina energije u betonski blok. TA peć je također razumno rješenje jer akumulira energiju kada je ima (sunčani dan) i otpušta je kad je nema, recimo noću.

Briga oko termostata koji bi mogao zakazati kada nikoga nema je možda pretjerana, možda nije, ne znam. Nije mi se još nikad desilo da mi bojler zakuha, da peć grije bez prekida i rastali se, ili tako nešto. Očekujem da uslijed prevelike temperature izgori grijač na način da više ne grije, i to je to. Ako i postoji neka zabrinutost zbog toga što je kuća bez nadzora, uvijek se može staviti dodatni termostat, pa ako zataji jedan, neće valjda oba. Možda neki rastalni.

Ako pustimo sigurnost po strani, i dalje mi nije idealno koristiti uređaje koji se pale i gase. Energija tijekom zime je ograničena i želim iskoristiti sve što mogu, a ne da mi pola vremena struja uopće ne teče jer se peć dovoljno ugrijala. U tom smislu mi se sviđa podno grijanje i neke slične varijacije. Uređaji koji se pale i gase idealni su za struju koja se plaća po kilovat-satu. Ja imam drugu vrstu struje koju sam platio jednom po kilovatu i sad želim iskoristiti što više sati.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #42 u: 01 Srpanj, 2022, 20:40:33 »
Samo kratki update ove teme. Proteklih sam mjeseci bio prilično zauzet pa nisam intenzivno radio na grijanju vode, ali ono što sam do sad napravio funkcionira posve dobro. Vodu grijem tako što ubodem kabel iz bojlera u priključak iz solarnih panela. Bez termostata, sklopki, ili nečega sličnog. Spoj je direktan koliko to god može biti.

Sada, za ljetnih dana, učinkovitost panela nije maksimalna. Mjerim napon od 210-220V, struja je oko 8-9A, snaga oko 1800W (znalo je ići i do 2500W u proljeće). Kada ujutro priključim bojler, ako je posve hladan (12 stupnjeva), do navečer postigne temperaturu od 60-ak stupnjeva, koliko je maksimalno preporučeno. Nakon toga isključim kabel i znam da imam solidnu količinu tople vode. Tijekom noći, sa 60 stupnjeva, temperatura padne na oko 57,5, uz neku manju potrošnju, recimo pranje posuđa i kraće tuširanje. Rekao bih da bez ikakve potrošnje, pad temperature bi bio oko 2 stupnja (od večeri do jutra) ili možda 5 stupnjeva na dan. To znači da za boravak od 2-3 dana, samo bih prvi dan imao priključen bojler, ostale dane ga ne diram. I to je za sad način korištenja sa najmanje brige.

Edit 9.7.:
Prošli vikend ostavio sam bojler zagrijan na 60 stupnjeva (ako sam dobro upamtio), sljedeći vikend sam ga našao sa 37 stupnjeva. Ovo znači da uz malo bolju izolaciju voda može ostati topla od vikenda do vikenda, a tijekom vikenda uz moj nadzor vodu zagrijem na maksimalnu vrijednost.
« Zadnja izmjena: 09 Srpanj, 2022, 11:56:22 od Nikola »
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.