Zapamti

"Bolje je pojesti jednu dobru krušku negoli košaru
trulih."

Autor Tema: Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler  (Pročitano: 6033 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler
« u: 05 Siječanj, 2022, 16:16:36 »
Razmišljam na glas. Jedan fotonaponski panel ima deklarirane vrijednosti:
Citat:
Nominal capacity:
    285 Wp
MPP current:
    9 A
MPP voltage:
    31.7 V

Znači da pri maksimalnoj snazi, panel "daje" 31.7V. Ako spojim 7 panela u seriju (koliko još mjesta na krovu imam) dobijam oko 222V. Ako nađem bojler koji radi na 230V i ima navedenu snagu od recimo 2kW, znači da mu je otpor grijača oko 26.4 oma. 222V koliko bih dobio iz panela bi onda tjerali kroz taj grijač struju od 8,4A.

Onaj podatak o MPP voltage govori koliki je napon pri idralnom opterećenju od uz 9A. Budući da je ovo opterećenje koje sam dao za primjer malo manje od idealnog, napon će biti i nešto viši, pa će i struja biti malo viša, odnosno sustav bi mogao raditi skoro pa maksimalnom snagom.

Razloga što razmišljam o ovakvom sustavu je više. Kolektorski sa pločastim kolektorima nije radio dobro. Vakuumski bi sigurno radio bolje, ali sustav je skup i troši el. energiju za pogon pumpe. Kada je dosta hladno i oblačno, mislim da fotonaponski panel ipak radi pouzdanije.

Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 769
Odg: Direktno spajanje fotonaponskih panela na bojler
« Odgovori #1 u: 05 Siječanj, 2022, 18:17:31 »
A bojler na drva ne dolazi u obzir ili je topla voda bas toliko cijenjena - 7 panela?
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #2 u: 05 Siječanj, 2022, 21:24:06 »
ja razmišljam da mi vruća voda i nije toliko potrebna, za kupanje/tuširanje mogu dogrijati vodu na peći iako naravno to nije neki komfor. Za pranje ruku/suđa je dovoljna voda sobne temperature tako da mi je na pamet palo da se bojler samo grije od okolnog zraka.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #3 u: 05 Siječanj, 2022, 23:08:42 »
Radi se o vikendici. Kada dođemo u subotu ujutro, temperatura u kući je oko 2-3 stupnja. Drva su hladna, peć hladna. Kada upalim vatru da se malo ugrijemo, prvo imam sat-dva posla kako bi se vatra razgorila. Nije problem u drvima nego upravo u hladnoj željeznoj peći, hladnim drvima i hladnom zraku u kući. Kada se vatra dobro razgori, onda se tek počne kuća grijati. Do navečer, u kući je 18-20 stupnjeva. Ako ugasim vatru, temperatura se ponovno tijekom noći jako spusti, pa zato uopće ne idem spavati nego ložim vatru cijelu noć. Drugi dan je u kući toplo ali sam ja slomljen. Eh da, zaboravio sam reći, voda je tako hladna da bole ruke. Na peći zagrijemo par litara u loncu kako bi suđe oprali.

Je li topla voda tako cijenjena da za nju instaliram 7 panela? Sama voda nije, ali moje vrijeme jest. Nedostaje mi vremena za sve što želim raditi, i ne želim ga trošiti na održavanje vatre.

Plan je sljedeći. Opisana kombinacija panela održava vodu neprestano toplom. Kada termostat isključi grijanje vode, struja se usmjerava u električnu grijalicu prostora. 2kW grijalica koja radi po cijele dane morala bi i kuću održavati ugodno toplom.

Moram samo dodati da se kod mene radi o potrebama jedne obitelji, ne potrebama jedne osobe. Da se radi o meni, uživao bih i u mnogo manjem komforu nego što ga sad imam, meni zaista ne treba mnogo. Ali, tu su tri cure koje se redovito kupaju, feniraju kosu i ne znam što sve ne rade u kupaonici. Njima je boravak samnom u vikendici podnošljiv. Ne čak ni ugodan, nego podnošljiv. Što su bolji uvijeti tamo, to je njima ljepše, radije odlazimo tamo i na kraju moji planovi brže napreduju. Ja nisam tip koji bi ostavio obitelj u šoping centru dok se ja igram svojih pustolovina u šumi.
« Zadnja izmjena: 05 Siječanj, 2022, 23:14:13 od Nikola »
Problem je rješenje

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #4 u: 06 Siječanj, 2022, 05:13:11 »
A bojler na drva ne dolazi u obzir ili je topla voda bas toliko cijenjena - 7 panela?
Stvar je korisna i za stoku.. U mojoj čobanskoj karijeri, veliku stavku činilo je izbacivanje smrznute vode iz štale/kokošinjca/svinjca i grijanje 2xdnevno.

p.s. za Nikolu- imam peć sa ložištem 35x35cm i prikladna cerova klada može tinjati i 12sati ako se potrudi. Inače, preko noći mi izdrži i neprikladna šljivovina, ujutro se stavi nova na žar..;)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #5 u: 06 Siječanj, 2022, 08:11:30 »
Citat:
Stvar je korisna i za stoku.. U mojoj čobanskoj karijeri, veliku stavku činilo je izbacivanje smrznute vode iz štale/kokošinjca/svinjca i grijanje 2xdnevno.

Ma našlo bi se još primjena, grijanje plastenika, pretakanje vode iz potoka u neki spremnik, grijanje bazena tko ga ima, ne znam. Uglavnom, pitanje još stoji. Nije namjenjeno smo meni. Tisuće ljudi ovih dana traže svoju sreću na seoskim imanjima pa znanja i iskustva dobro dođu.

Mislim da ću za nekoliko dana, ako ne nađem ozbiljan propust u mojoj logici, početi sa prikupljanjem komponenti ovog sustava. Ako stvar proradi, otvaram toplice :-)
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 769
« Odgovori #6 u: 06 Siječanj, 2022, 16:08:36 »
Istina je da mi fali to iskustvo koje opisujes, pitao sam se samo da li je to jedini nacin da dodjes do zeljenoga i da li je to sigurni nacin da ces do toga doci. Ja ne znam, ali pretpostavljam da postoje neka rijesenja kod ljudi koji zive npr u kemperu i slicno, a da zadovoljava odredjeni komfor. Inace, struja je super, barem neovisna o umjetnim resursima, lako se implementira u razne sustave, ja npr imam maleni 2kW bojleric od 5L koji se ugrije na ugodno toplu (ne vrucu) temperaturu za manje od 2 minute, pa ga doslovno ukljucim prije same upotrebe dok nesto drugo pripremam oko njega, i iskljucim ga iza toga ako se iza nece koristiti. Na tom mjestu je prije bio protocni bojler koji se zdosao a on je pak trosio neku ogavno visoku dvoznamenkastu potrosnju struje u kW dok se koristi - sve za komfor :)
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #7 u: 06 Siječanj, 2022, 19:04:40 »
Ma ja sam mnogo stvari isprobao da bih shvatio da nisu za mene. Da nisam probao, ne bih ni znao. Ovo mi izgleda kao nešto što bi mi moglo dosta pomoći pa sam zato spreman na investiciju.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #8 u: 06 Siječanj, 2022, 23:33:50 »
onda ti je dobar plan, a umjesto klasične grijalice struju možeš priključiti i na TA peć koja će držati toplinu tokom noći.

Jedino mi još padaju na pamet solarni grijači zraka, po definiciji bi trebali biti efikasniji od grijanja na struju. Spominjali smo ih ovdje: https://www.perforum.info/forum/index.php/topic,1378.0.html

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 559
  • -Receive: 209
« Odgovori #9 u: 07 Siječanj, 2022, 12:32:55 »
Uvijek tu ima više varijabli.
Trebaš biti siguran da će biti sunca svaki dan. Ponekada bude nekoliko oblačnih dana ili magla i onda od tople vode nema ništa.
Inače, za dogrijavanje vode bi bila možda dovoljna i 2 panela. Spojiš ih direktno na grijač u bojleru.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #10 u: 07 Siječanj, 2022, 12:52:48 »
Uvijek tu ima više varijabli.
Trebaš biti siguran da će biti sunca svaki dan. Ponekada bude nekoliko oblačnih dana ili magla i onda od tople vode nema ništa.
Inače, za dogrijavanje vode bi bila možda dovoljna i 2 panela. Spojiš ih direktno na grijač u bojleru.

Ako je bojler 200l u podrumu, u drvenom ormaru koji je dodatno toplinski izoliran, mislim da mu par dana lošeg vremena ne bi trebalo mnogo smetati? Osim toga, moja iskustva su takva da kad je poluoblačno, onako da kad stojiš vani jedva vidiš svoju sjenu, FN paneli bi radili sa par posto snage, a kolektorski bi bili potpuno hladni. Loše vrijeme i jest jedan od razloga što ne želim više kolektorske panele.
Problem je rješenje

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #11 u: 10 Siječanj, 2022, 13:25:41 »
Pardon... a da je iskombinirati i kolektor, tj. zašto ga odbaciti? Vjerujem da si to već promislio, pa ako može razlog..
I zašto ne bi stavio plinski bojler/grijalicu, da elektrika samo regulira? Nije samodostatno, septička još ne proizvodi metan?:)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #12 u: 10 Siječanj, 2022, 13:40:43 »
Pardon... a da je iskombinirati i kolektor, tj. zašto ga odbaciti? Vjerujem da si to već promislio, pa ako može razlog..
I zašto ne bi stavio plinski bojler/grijalicu, da elektrika samo regulira? Nije samodostatno, septička još ne proizvodi metan?:)

Kolektorski sustavi su postali skuplji od fotonaponskih, ako uspoređujemo sustave iste snage. Također, kada je vrijeme takvo da se sjena jedva vidi, što je meni skoro svaki zimski dan, fotonaponski panel radi sa 10-20% snage, a kolektorski radi sa 0% snage. Razlog za to je što mora postojati značajna razlika u temperaturi između bojlera i kolektora da bi pumpa proradila. U ljetnim mjesecima naravno da je kolektor topliji od bojlera, ali zimi kada je vani -10 i poluoblačno vrijeme, teško da može kolektor biti topliji od 50 stupnjeva. Nasuprot tome, fotonaponski panel kada je tako hladan, radi sa dodatnom snagom jer hladnoća pozitivno utječe na efikasnost panela.

Sa trenutnim cijenama fotonaponskih panela, mislim da se ne isplati kolektorski sustav. Plinski bojler imam, želim biti neovisan o plinu, odnosno da mi je plin samo rezerva ako struja ne funkcionira.
« Zadnja izmjena: 10 Siječanj, 2022, 13:59:59 od Nikola »
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #13 u: 10 Siječanj, 2022, 17:41:55 »
Jedna od ideja za potrošiti višak struje ljeti je napraviti neki štednjak za vani. Recimo izbetonirati blok u kojem je odgovarajući grijač, na vrhu kamena ploča, možda i dvije ploče koje se otvaraju kao električni grill. Ili pizza stove. Zamisli cijelog ljeta imati vruću peć u dvorištu koja troši samo višak energije. Jasno, bilo bi zaštićeno da netko ne dodirne i opeče se, poput divljih životinja, ptica...
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #14 u: 12 Siječanj, 2022, 20:39:27 »
Elektrana preuzeta, eno je upravo u autu. Za koji dan, nadam se, biti će i na krovu. Sad treba rješavati sljedeće izazove.

Bojler sam odabrao, nisam još kupio ali imam dobrog kandidata koji se lijepo kombinira sa panelima. Brine me toplinska regulacija na bojleru. Svi oni imaju termostat preko kojeg je spojen grijač, i taj termostat napravi "klik" kada je postignuta željena temperatura vode. Problem je u tome što je taj klik mnogo jednostavniji kod izmjenične nego kod istosmjerne struje. Kod istosmjerne, prilikom isklapanja, stvara se električni luk na kontaktima termostata (ili bilo kakve druge sklopke) što dugoročno može dovesti do kvara. U najgorem slučaju, moguće je da se kontakti slijepe, pa termostat ne može isključiti i voda zakuha.

Ne mogu pronaći istosmjernu varijantu termostata, ili neki relej dizajniran za visoki istosmjerni napon. Znam da mora postojati, ali nedostaju mi ključne riječi, pretraživanje interneta od slabe je pomoći.

Ima li tko kakvu praktičnu ideju? Isti problem ću možda imati i sa grijalicom prostora ili bilo kakvim drugim trošilom spojenim direktno na visoki istosmjerni napon.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.