Radi se o vikendici. Kada dođemo u subotu ujutro, temperatura u kući je oko 2-3 stupnja. Drva su hladna, peć hladna. Kada upalim vatru da se malo ugrijemo, prvo imam sat-dva posla kako bi se vatra razgorila. Nije problem u drvima nego upravo u hladnoj željeznoj peći, hladnim drvima i hladnom zraku u kući. Kada se vatra dobro razgori, onda se tek počne kuća grijati. Do navečer, u kući je 18-20 stupnjeva. Ako ugasim vatru, temperatura se ponovno tijekom noći jako spusti, pa zato uopće ne idem spavati nego ložim vatru cijelu noć. Drugi dan je u kući toplo ali sam ja slomljen. Eh da, zaboravio sam reći, voda je tako hladna da bole ruke. Na peći zagrijemo par litara u loncu kako bi suđe oprali.
Je li topla voda tako cijenjena da za nju instaliram 7 panela? Sama voda nije, ali moje vrijeme jest. Nedostaje mi vremena za sve što želim raditi, i ne želim ga trošiti na održavanje vatre.
Plan je sljedeći. Opisana kombinacija panela održava vodu neprestano toplom. Kada termostat isključi grijanje vode, struja se usmjerava u električnu grijalicu prostora. 2kW grijalica koja radi po cijele dane morala bi i kuću održavati ugodno toplom.
Moram samo dodati da se kod mene radi o potrebama jedne obitelji, ne potrebama jedne osobe. Da se radi o meni, uživao bih i u mnogo manjem komforu nego što ga sad imam, meni zaista ne treba mnogo. Ali, tu su tri cure koje se redovito kupaju, feniraju kosu i ne znam što sve ne rade u kupaonici. Njima je boravak samnom u vikendici podnošljiv. Ne čak ni ugodan, nego podnošljiv. Što su bolji uvijeti tamo, to je njima ljepše, radije odlazimo tamo i na kraju moji planovi brže napreduju. Ja nisam tip koji bi ostavio obitelj u šoping centru dok se ja igram svojih pustolovina u šumi.