Zapamti

"Bolje je pojesti jednu dobru krušku negoli košaru
trulih."

Autor Tema: diy akumulatori sa otpada  (Pročitano: 12984 puta)

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
Odg: diy akumulatori sa otpada
« Odgovori #15 u: 06 Studeni, 2016, 12:12:49 »
Počinješ govoriti kao "Pale sam na svijetu" i kao Defkon se isključuješ od ostatka neizbježnog društva, a onda u zadnoj rečenici sa zadnjim riječima potvrđuješ sve o čemu ovdje govorimo: "Treba djelovati". Samo konstatiram(o). ;)

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
« Odgovori #16 u: 06 Studeni, 2016, 12:21:59 »
Ja sam doživio "Pale sam na svijetu" u ljeto '95. kad smo iza 4. gardijske ušli u Benkovac i vjeruj mi da ta priča + ta scena koju sam zatekao nema apsolutno nikakve veze s ovim o čemu ti pričaš.  ;)

A djelovati treba, da, ali u smjeru smanjivanja unosa smeća, a ne u smijeru unošenja još više smeća.
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #17 u: 06 Studeni, 2016, 15:04:58 »
Uz dužno poštovanje, slažem se s tobom. Zaista nema nikakve veze tvoje iskustvo iz Benkoca s ovim što sam izložio.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #18 u: 06 Studeni, 2016, 15:34:47 »
U Benkovcu sam uživo doživio knjigu "Pale sam na svijetu". Doslovno, kao da sam ušao u knjigu i postao Pale. Ti kažeš da počinjem govoriti kao Pale sam na svijetu. Ne razumijem kakve veze ima Pale s ovim o čemu raspravljamo?? Pretpostavljam da se odnosi na moj odgoj djece. Ja napišem da sam ih ove godine za rođendane vodio na cjelodnevni izlet na Sljeme, Westgate i Bizovac, a ti napišeš da počinjem govoriti kao Pale sam na svijetu.  :blink:  Ja ti kažem da si s Paletom mašio ceo fudbal...

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 06 Studeni, 2016, 15:43:49 »
imam dojam da smo obojica zastranili s temom.Oprosti, dalje ne komentiram van teme.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #20 u: 06 Studeni, 2016, 17:36:55 »
Nikola, briši sve postove koje nemaju veze s akumulatorom.  :blush:

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #21 u: 07 Studeni, 2016, 08:18:47 »
Pa dobro šta bi ti svetigral, perpetumobile, opet servirano na tanjiru.... mali koraci su ipak koraci.
Nemoj molim te da ulazimo u raspravu jer je tema tehnologije energije puna teorija zavere i zaista gordijev čvor, nikad se iz toga ne bi izvukli.

Mene samo zanima ovo konkretno pitanje o da neko može da skine celo istraživanje ne bih li ga pročitao i bio pametniji:-)

Udruga Mladih UMNO

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 5
« Odgovori #22 u: 17 Prosinac, 2019, 09:09:05 »
Inače, tema je super, komentari bezveze.
Što se tiče teme. More je baterija. Ne moraš je ni punit samo napraviš refill. Ako ima neki kemičar tu, zanima me koji je nusprodukt trošenja elektrolita iz baterije na slanu vodu. I drugo pitanje, može li se takva baterija u zatvorenom sustavu puniti?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #23 u: 18 Prosinac, 2019, 08:31:50 »
Ono malo što znam o galvanskim člancima i elektrolizi mi NE govori da je more baterija. Može poslužiti samo kao elektrolit u bateriji. Osim elektrolita, trebaju nam i elektrode, anoda i katoda. Kada se zatvori strujni krug elektroni teku od anode prema katodi, ostavljajući za sobom pozitivne ione. Oni se onda vežu sa atomima elektrolita, dakle napuštaju elektrodu. Elektroda se troši, a ne elektrolit. Kada bi u takvoj bateriji došlo do zasićenja elektrolita, pa jednostavno zamijenimo elektrolit, prije ili kasnije moramo zamijeniti i elektrode. Umjesto toga, ako bateriju priključimo na vanski izvor (punjač) struja će teći u suprotnom smjeru pa će se baterija vratiti u prvobitno stanje, nakon čega se ponovno može prazniti. Znači, elektrolit doživljavam tek kao privremeni spremnik za atome elektroda koje su se razgradile. Inače nisam kemičar, više sam električar, pa možda nisam posve u pravu što se ovoga tiče.

Kakve konkretno baterije si imao na umu?
Problem je rješenje

Udruga Mladih UMNO

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #24 u: 18 Prosinac, 2019, 09:47:45 »
Ne kažem ja da  je more samostalno bez ičega baterija. Treba spremnik i elektrode. Logično. Ali ono što ja ne znam je  kad napuniš bateriju slanom vodom jel se ta voda prilikom pražnjenja potroši ili šta? To nisam uspio skužit. Prema onome što ti govoriš je to samo elwktrolit koji se puni ili prazni strujom. Znači. Kad bi stavio elwktrode i ulio slanu vodu u kantu imao bi napon tj. Struju. Kad bi se to istrosilo napuni se na izvor struje i ponovno radi sve dok se elektrode ne potroše.. ima ta baterija čak je i komercijalno bila samo kao i sve ekološko... unište firme koje rade s gorivom. Inače, meni je zanimljiva slana baterija jer je živim na moru. Mislim da veličina i kolicina slane vode ovdje nije problem. Također mi je zanimljivo punit komprimirani zrak i tako čuvat energiju iz obnovljivih izvora. Pogledaj hangar vojarna robert petrusic na youtubeu. Sad sam na mobitelu pa ne mogu link.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #25 u: 18 Prosinac, 2019, 10:53:35 »
Ne bih rekao da se elektrolit troši. Atomi iz elektrolita se povezuju sa atomima elektroda u nekakve molekule, ovisno o kojem je tipu baterije riječ. To vrijedi i za punjenje i pražnjenje. Kako bi funkcionirala ta slana baterija, ne znam, ali generalno poanta baterije je da moramo dobiti struju. Struja znači da elektroni teku vodičima. To onda znači da na jednoj strani imamo sve više elektrona, na drugoj sve manje. Zbog viška ili manjka elektrona, nastupaju kemijske reakcije na površinama elektroda. Posljedica su kemijske promjene samog elektrolita, on se povezuje sa atomima elektroda. Znači, ako započneš sa čistom slanom vodom i puniš bateriju, vjerojatno vodu pretvaraš u nekakvu kiselinu, dok se ona ne zasiti, odnosno baterija je tada puna. Kada se punjač isključi i baterija se spoji na trošilo, struja teče u suprotnom smjeru, tamo gdje je prije bio višak elektrona sada je manjak. Zbog toga nastupa suprotna kemijska reakcija i u idealnom slučaju baterija se vraća u svoje izvorno stanje.

Za sad mi ne pada na pamet kako bi mogao profitirati od velike količine slane vode u ovom procesu. Očekujem da punjenje formira nekakav oksid barem na jednoj elektrodi, pa ako recimo ispustiš tu zasićenu tekučinu i uliješ novu, i dalje imaš sloj oksida na elektrodi koji ne dozvoljava nastavak punjenja. Isto vrijedi i za pražnjenje. Osim vode, trebao bi imati i velike količine metala što je mnogo skuplja stavka.
Problem je rješenje

Udruga Mladih UMNO

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #26 u: 18 Prosinac, 2019, 23:01:06 »
Gledao sam na netu.... sa dvi elektrode i slanom vodom kao elektrolitom dobivaju neku malu količinu struje bez punjenja. Znam da je to stari pokus iz kemije iz osnovne... znam da radi. Ima mali milijon videa o tome. Samo me zanima šta kad se potroši struja. Koliko sam gledao oni samo dodaju još soli. Kažem, ne znam, ali ako se samo dodaje sol mogla bi se konstruirati ogromna labirintska baterija u koju bi samo nadodavali slanu vodu. Doduše, bio bi velik gubitak tijekom izmjene voda.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #27 u: 18 Prosinac, 2019, 23:52:52 »
Da, galvanski članak je poznat svijetu već poprilično dugo, i prvi su bili sa slanom vodom kao elektrolitom. Radio sam i ja pokuse kao školarac, pocinčani čavao i bakrena žica u čaši slane vode. 2-3 takve čaše povezane u seriju bile su dovoljne da zasvjetli LED-ica Ipak, nakon nekoliko minuta elektrode su već bile oksidirale i nisu davale dovoljno struje. Znači, ne radi se o tome da se potrošila slana voda, imao sam je u izobilju, trošile su se elektrode. Cink sa čavla se topio u vodi. Sumnjam da bi dosipavanje soli pomoglo.

Neka suvremena baterija na morsku vodu morala bi biti nešto složenije od tih prastarih galvanskih članaka. Vjerojatno i jest, samo to je prekomplicirano da bih ja shvatio kako to zapravo radi. Dok ne vidim u praksi, ne mogu povjerovati da je potrebno samo mijenjati vodu.

Pohrana energije u obliku komprimiranog zraka, to je već nešto što mi više obećaje. Zanimljiva je ideja sa starim bojlerima, ali to je već druga tema.
« Zadnja izmjena: 19 Prosinac, 2019, 07:18:40 od Nikola »
Problem je rješenje

Udruga Mladih UMNO

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #28 u: 19 Prosinac, 2019, 12:34:20 »
Pretpostavljam da se kod kvalitetnijih baterija ne troši elektroda tako brzo? Ili je to do soli? Aquion energy je  bila firma. Koristili su neke ogromne kontenjere za te baterije. Kod njih je problem veličina. Ništa drugo prema svim informacijama koje sam vidio.

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 769
« Odgovori #29 u: 19 Prosinac, 2019, 17:10:21 »
Stari bojleri su dizajnirani za tlak od 6 bara, i makar su pocincani ili drugacije zasticeni cesto korodiraju s unutrasnje strane u obliku kratera, tako da kada procuri se vidi samo mala rupica. Posto su namjenjeni za koristenje s tekucinama (nestlacivo), imaju tanke stijenke i nije problem ako procuri. Medutim, ukolilo se prenamijene za zrak, vrlo lako moze doci do tragedije, u ovisnosti koliko se zeli biti "efikasan" u skladistenju energije cak i ako su suhi i potpuno novi. Naime, umjesto obicnog rezervara za vodu pretvara se u bombu. Zato se i boce za plin (koje imaju pet puta deblju stijenku i od cvrsceg celika) atestiraju s vodom. Ljudi su zavrsili razmazani na stropu garaze i od prenapumpane automobilske gume...

UNDER ICE Car Tire EXPLOSION! | Frozen Lake Experiment

Sto se tice skladistenja viska energije, mislim da holcer pumpa po suncu vodu u gornja jezera a nocu ima neku malu turbinu od par kw.

S linka u prvom postu, u komentaru neki tip pise da je procitao istrazivanje i da nije istinito objavljen sazetak, vec da je aparatura i postupak nemoguce napraviti u diy, kako bi se iz clanka moglo krivo zakljuciti.
« Zadnja izmjena: 27 Rujan, 2022, 21:38:32 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.