Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: diy akumulatori sa otpada  (Pročitano: 12982 puta)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: diy akumulatori sa otpada
« Odgovori #1 u: 05 Studeni, 2016, 11:20:34 »
Da, da, ako nije od smeća onda nije spermakulturno...  :tt2:
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #2 u: 05 Studeni, 2016, 12:30:46 »
A zašto nije, Sdivergent?
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 05 Studeni, 2016, 12:57:51 »
Dobro pitanje. To i ja pitam.  :001_cool:

Pola svih tema na ovom forumu je smeće. Već sam sve rekao o tome na temi "Permakultura je zavjera".

Umjesto milion ideja kako iskoristiti tuđe smeće, zar ne bi trebalo imati ideje kako NE STVARATI smeće? Ima li uopće takva tema na ovom forumu?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #4 u: 05 Studeni, 2016, 13:00:24 »
Ima - kad prestanemo disati!
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 05 Studeni, 2016, 13:18:15 »
Naravno, ja govorim o anorganskom smeću.  :001_cool:

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
« Odgovori #6 u: 05 Studeni, 2016, 13:47:37 »
Divergent-ne stvarati smeće je nemoguća misija. Ali, kako to smeće staviti pod kontrolu, to je već druga priča, a ovaj forum se dijelom bavi i time. Sve što imaš u kući potencijalno je smeće. Sa svakim dolaskom iz trgovine donosiš smeće, da ne razglabam o tome, jer svi imamo taj problem. I ne vidim nedostatak u tome da se smeće iskoristi na bilo koji način. Siromašne zemlje bile bi sretne sa našim odbačenim namještajem,posuđem, elekronikom koja zastarjeva ... pa, gotovo mjesečno. Kupujemo smeće od starih automobila uvezenih iz bogatijih zemalja jer si ne možemo priuštiti novi automobil, koji je opet potencijalno smeće. Hm, ispada da ustvari živimo u smeću  :mellow: Ljudi su ga stvorili, nisu kitovi i papagaji.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #7 u: 05 Studeni, 2016, 20:54:28 »
otpad nije smeće  :mellow:

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 06 Studeni, 2016, 07:02:41 »
otpad nije smeće  :mellow:
Da, to je slogan koji kužimo ;). Mislio sam na Divergentovo spominjanje "tuđeg smeća". Nema tuđeg smeća. Sve je to NAŠE smeće. Ako gledamo globalno. A ovdje možemo pričati samo na onoj razini na kojoj sami nešto učinimo. Opet onaj slogan: Misli globalno,djeluj lokalno. Mi svoje smeće razdvajamo kolko god je moguće više. Mislim da to treba bolje organizirati. Jer sa nekom vrstom smeća/otpada ne znamo kamo.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #9 u: 06 Studeni, 2016, 07:47:58 »
Ne moraš uvek da budeš baš divergent, a naročito ne moraš da budeš negativan divergent.

Retko se pojavi neko obećavajuće diy rešenje za spremanje energije pa me zanima koliko je zaista jednostavno ili komplikovano anodiziranje tog metala. Može li neko da dodje do celog teksta istraživanja??

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 06 Studeni, 2016, 11:21:27 »
Divergent-ne stvarati smeće je nemoguća misija. Ali, kako to smeće staviti pod kontrolu, to je već druga priča, a ovaj forum se dijelom bavi i time. Sve što imaš u kući potencijalno je smeće. Sa svakim dolaskom iz trgovine donosiš smeće, da ne razglabam o tome, jer svi imamo taj problem. I ne vidim nedostatak u tome da se smeće iskoristi na bilo koji način. Siromašne zemlje bile bi sretne sa našim odbačenim namještajem,posuđem, elekronikom koja zastarjeva ... pa, gotovo mjesečno. Kupujemo smeće od starih automobila uvezenih iz bogatijih zemalja jer si ne možemo priuštiti novi automobil, koji je opet potencijalno smeće. Hm, ispada da ustvari živimo u smeću  :mellow: Ljudi su ga stvorili, nisu kitovi i papagaji.

A što je s onim permakulturnim "ništa unutra - ništa van"? "Sustainability"? Qrac-palac? To je sve nekako izmaglilo i pretvoreno u jedno veliko slovo "S" ispred "permakultura". Sad je fora da je smeće baš super. Što više - to bolje. Vidite kako i siromašne zemlje dobro žive od našeg smeća!? Supeeeer!

TRI PUT HURA ZA SMEč†E!!!

HURA!!
HURA!!!
HURAAAAAA!!!!

SMEč†E JE IZVOR ŽIVOTA!!!

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 06 Studeni, 2016, 11:44:18 »
Divergent-ne znam da li se ti ovdje sprdaš ili se totalno ne razumijemo, jer isti problem tumačimo na razne načine. Naglasio sam NAŠE smeće kao globalni problem. To nema veze samo sa siromašnim zemljama, jer si sigurno vidio u kojim količinama ga i one gomilaju jer nemaju mogućnost nikakvog zbrinjavanja. Guše se doslovno u vlastitom smeću. I to najsiromašniji! To je daleko od nas, dok nam ne dođe napuljski slučaj pred vrata. Pa tko slavi smeće!? Ili si nerazumljivo sarkastičan. 

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 06 Studeni, 2016, 11:46:34 »
Mislim, da ne bude zabune, naravno da imam i ja smeća, ali svake godine napredujem da imamo potrebe sve manje i manje kupovati, a time i sve manje i manje stvarati smeće. Dakle, radim na tome da stvaram što manje smeća (a u nekoj utopiji da ga uopće nemam), a ne da radim na tome kako još tuđe smeće uzimati da bih ga iskoristio!!

Evo ti primjer zadnje odluke, koju smo uveli početkom ove godine. Djeci više NE KUPUJEMO poklone za rođendan! Nema! Dodsta je bilo gluparija. Doduše, nismo nikada ni kupovali baš teške gluparije, nego uvijek kvalitetne i dugotrajne igračke, uvijek po mogućnosti drvene, ali smo sada i tu podvukli crtu. Naš poklon djeci od ove godine za rođendan smo - mi! Poklonimo im sebe na cijeli dan! Malog smo vodili početkom godine u Westgate (najveća igraonica u ovom dijelu Evrope), jednu malu smo vodili na Sljeme, drugu malu na bazene u Bizovac, a treću malu - nigdje, ona više nije mala. :) Dobila je nešto para za izlazak van. Igračke dođu i prođu, a sjećanja na lijepo djetinjstvo im želim trajno urezati u pamćenje.

Uglavnom, igračaka imamo punu jednu škrinjicu i sve su pametne, inteligentne, većinom drvene i manje-više - trajne. Naravno, ne branimo drugima da kupuju djeci igračke, ali su to obično plastične gluparije, koje su djeci super prva dva dana i onda zauvijek padnu u zaborav, jer ništa ne može zamijeniti vječne igre u pijesku i "kuhanja" pod orahom. Onda pustimo psa da izgrize te igračke, pa nam je to izgovor da ih se riješimo. (Uz jedan diclaimer, da ne bude uvrijeđenih: Nikola, tvoje igračke su uvijek, srećom, pametne, recimo, još uvijek igramo onaj pikado.  ;) )

Malo smo skrenuli s teme, vidim da Dzionik pizdi, sorry Dzionik, ali eto, dajemo si oduška...  ::)

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 06 Studeni, 2016, 12:03:03 »
Divergent-ne znam da li se ti ovdje sprdaš ili se totalno ne razumijemo, jer isti problem tumačimo na razne načine. Naglasio sam NAŠE smeće kao globalni problem. To nema veze samo sa siromašnim zemljama, jer si sigurno vidio u kojim količinama ga i one gomilaju jer nemaju mogućnost nikakvog zbrinjavanja. Guše se doslovno u vlastitom smeću. I to najsiromašniji! To je daleko od nas, dok nam ne dođe napuljski slučaj pred vrata. Pa tko slavi smeće!? Ili si nerazumljivo sarkastičan.
Maaah... što se tiče tog "naše" smeće kao globalnog problema... Ja ne pušim te fore.  ;)

Nisu mi se te kolektivne fore svidjale u socijalizmu - ne sviđaju mi se niti danas. Smeće NE stvara čovjek! Čovjek nije u stranju stvoriti smeće! Smeće stvaraju korporacije! Mi samo te korporacije podržavamo s jedne strane radeći za njih, a s druge strane kupujući njihove proizvode! I zato je rasprava o recikliranju smeća zapravo rasprava u korist korporacija, a ne u korist malog čovjeka! Rasprava koja bi išla u korist malog čovjeka je kako pružati što manju podršku korporacijama, čime bi se i smanjila količina smeća!

A pružanje manje podrške korporacijama se može samo težnjom k što većem osamostaljivanju. Što si samostalniji (samodostatniji), to si manje odgovoran za svo smeće u svijetu. I zato je moja savjest čista. Libo me racku za svo onečišćenje na svijetu. Radim već 6 godina na tome da što manje unesem i time da što manje moram iznijeti.  Preper sam, radim na tome da za slučaj bilo kakvog kolapsa društva mogu biti samodostatan. Voda mi je čista. Hrana mi je čista. Samo između kuće i ceste imam preko 20 zasađenih stabala (i još toliko odraslih čempresa uz cestu), pa mi je i zrak čist, tj. biti će kad stabla još porastu, makar se i neko generalno sranje dogodilo s onečišćenjem zraka...

Znači, puko teoretiziranje ne pomaže. Nakon razrađene teorije, treba djelovati.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 06 Studeni, 2016, 12:08:43 »
Retko se pojavi neko obećavajuće diy rešenje za spremanje energije pa me zanima koliko je zaista jednostavno ili komplikovano anodiziranje tog metala. Može li neko da dodje do celog teksta istraživanja??

A inače, biti ću opet partibrejker, u zadnjih 100 godina koliko ima takvih rješenja alternativne energije? 5.000? 50.000? 500.000?

I gdje smo? I dalje na struji iz hidro/termo/nuklearnih elektrana i na fosilnim gorivima.

Nisu bitni razlozi zašto smo još uvijek na tome, ali, jebemumater, ako se "1 -> n" pokazala kao pušiona, pa onda je i "n+1" pušiona!

Onog trenutka kada se pojavi alternativna energija, neće biti na web sajtovima i forumima, nego u prvoj trgovini!

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.