Zapamti

"Ako nikad nisi ispao glup, nikad nećeš postati stručnjak."

Autor Tema: Fresnelova leća  (Pročitano: 11690 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Fresnelova leća
« u: 09 Srpanj, 2012, 13:04:16 »
Fresnelova leća je posebna vrsta leće kakvu je moguće naći recimo u onim školskim projektorima, gdje se svjetlo iz jednog točkastog izvora usmjeruje prema zidu kako bi se vidjela slika onoga što se nađe između lampe i zida. Za to bi se mogla koristiti i najobičnija leća, recimo veliko povečalo, samo što je leća veća, to je na sredini deblja. Velike bi leće tada bile vrlo teške i skupe.

Fresnelova leća kao i većina drugih ima zakrivljenu površinu, samo je ona "izrezana" na komadiće i sastavljena tako da koliko god leća bila velika, ona je uvijek tanka na sredini kao i na rubovima.
Usporedba obične i Fresnelove leće:

Tko se igrao malim povečalom (lupom) i suncem, pa fokusirao sunčevu svjetlost na leđa kakve djevojčice dok se sunčala, ili ne daj bože suncem palio mrave, može otprilike zamisliti što bi sve mogao lećom promjera 1m :)

Recimo skuhati nešto?
FRESNEL LENS BOIL WATER WITH SOLAR POWER

Ispeći?
Solar Powered Bikini Linear Fresnel Lens Cooking a Bean Burrito Canon XHA1 Canon 7D

Rastopiti?
Pile of pennies melted by giant Fresnel lens

Evo kako neki dolaze do ovog "stroja":
FREE Fresnel Lens and DIY Lens Frame

Ja nemam ideju gdje bih nabavio leću, ali ako negdje ugledam odbačen kakav projektor ili nešto slično, mislim da znam što ću s time :)
Problem je rješenje

olca

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
Odg: Fresnelova leća
« Odgovori #1 u: 21 Listopad, 2012, 14:20:12 »
Ako se ne varam te leće su u grafoskopima, sjećam se da su ih imali brdo u mojoj osnovnoj školi, pretpostavljam da bi se isplatilo pitat po školama ako imaju stare neispravne, i dobit ih za neku siću.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #2 u: 21 Listopad, 2012, 18:06:29 »
Je, valjalo bi pitati, samo ne znam kako škole stoje sa razduživanjem inventara. Ako se nađeš u situaciji, pitaj pa javi. Možda budem i ja kad se nađem sa kakvom učiteljicom na kavi :)
Problem je rješenje

Zloran

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 7
  • -Receive: 23
  • Ko mi ukro kaput ?
« Odgovori #3 u: 22 Listopad, 2012, 08:17:50 »
Ko mi ukro kaput ?

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.