Zapamti

"Ako znaš da su ti krila kratka, ne leti daleko i visoko."

Autor Tema: Moj fotonaponski sustav  (Pročitano: 59516 puta)

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
Odg: Moj fotonaponski sustav
« Odgovori #30 u: 13 Veljača, 2015, 16:10:29 »
Nikola sredio :)

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #31 u: 13 Veljača, 2015, 22:06:00 »
I ongrid je zanimljiva opcija, ako ti je kabel vec dovucen do kuce.
To je najbolja opcija ako VEč† imaš elektropriključak, i "viška" financija za uložiti u panele i elektroniku. Najslabija karika sistema - akumulatori otpada. Struje imaš u skladu sa elektroenergetskom suglasnošću (zakupljenom snagom), i noću i za oblačna vremena, a tada se brojilo vrti u plus (nabija KWh), a kad ima sunca, a ti ne trošiš struju, paneli rade, elektronika šiba struju u mrežu, a elektromehaničko brojilo (ono na koje smo naučili) vrti u minus (ide u rikverc).

koliko sve to skupa traje i koliko košta promjena brojila i ostale dažbine?

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #32 u: 13 Veljača, 2015, 22:09:07 »
AGM hermetički zatvoreni akumulatori, ne isparavaju, pa sam se odlučio za taj tip. Dok sam još razmišljao o klasičnim kiselinskim, predvidio sam im jedan ormarić koji bi prema kući bio potpuno zatvoren, a prema vani imao ventilacijske cijevi. Mislim da mi s AGM baterijama ta ventilacija neće trebati.

Misliš li ih preko zime premještati u toplije krajeve? Jer navodno i podrum sa 10C ih rastura.

I nadam se da na rančevima imate ogradu ili neku vrstu zaštite od krađe.

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
« Odgovori #33 u: 13 Veljača, 2015, 22:59:25 »
moj ranč je ograđen ali nema zapreka za lopove koje nekako ne očekujem - ne razmišljam o njima

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #34 u: 14 Veljača, 2015, 22:16:54 »
...koliko sve to skupa traje i koliko košta promjena brojila i ostale dažbine?
Nema potrebe za promjenom brojila TB. Ne misliš valjda instalirati fotonaponski sustav 10 ili više KW.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #35 u: 14 Veljača, 2015, 22:25:27 »
Misliš li ih preko zime premještati u toplije krajeve? Jer navodno i podrum sa 10C ih rastura.
I nadam se da na rančevima imate ogradu ili neku vrstu zaštite od krađe.
Problem akumulatora zimi nije niska temperatura, nego povremeno korištenje, (punjenje, a napose pražnjenje), jer se zimi manje boravi na ranču nego ljeti.
Ograda nije zaštita od krađe TB. Nije mi jasno zašto tako defanzivno postavljaš pogled na svoje (i tuđe) okruženje.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #36 u: 14 Veljača, 2015, 22:46:07 »
zanima koliko je komplicirana ta administracija kada priključiš par panela u zajedničku mrežu. Za akumulator mi je prodavač rekao da mu se kapacitet ode za 2 godine ako ga ostaviš u negrijanoj kući, čak i u na moru. Za krađu bolje da je nema ali kradu i 30-godišnje akumulatore od 45Ah :shifty:

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #37 u: 14 Veljača, 2015, 23:07:37 »
...zanima koliko je komplicirana ta administracija kada priključiš par panela u zajedničku mrežu...
Nema nikakve administracije TB. Par panela imaju snagu od 500 W. Panele na mrežu moraš priključiti preko elektronike koja radi SAMO dok postoji mreža (napon u mreži), na taj se način elektronika sinkronizira sa mrežom, i dok paneli proizvode struju elektronika radi.
Ako trošiš 500 W, brojilo miruje. Čim povečaš snagu recimo na 700 W, a paneli i dalje daju 500 W, brojilo registrira potrošnju 200 W (jer paneli daju 500), ali kada ništa ne trošiš, a paneli daju 500 W, onda elektronika daje u mrežu tih 500 W i brojilo ide u rikverc.
Ne prodaješ struju, nego je posuđuješ noću ili za oblačna vremena a vračaš kad ima sunca, dok nemaš vlastite potrošnje.
Recimo vikendom si na svom objektu i tada trošiš struju koliko Ti treba, a u tjednu, dok ne boraviš tamo, sva proizvodnja panela ide u mrežu.
Ne znam sad točan naziv "elektronike", i ne želim navesti ime tog sklopa kako ne bih reklamirao neku tvrtku, jedino mogu reći da sklop ima cijenu od oko dvije i pol tisuće kuna, za snagu od 500 W.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #38 u: 15 Veljača, 2015, 08:13:17 »
Ongrid inverter. Ovo sto si opisao, ja bih vjerojatno napravio bas tako da imam solare i gradsku mrezu. Nazalost, zabranjeno je, i ponekad tehnicki neizvedivo ako imas digitalno brojilo.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #39 u: 17 Veljača, 2015, 09:36:40 »
Evo kako izgledaju baterije od 100 Ah. Svaka ima oko 35 kila, makar ne izgleda veliko. Biti će smještene tu negdje, u tom "ormariću".
Problem je rješenje

mandrilo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 4
« Odgovori #40 u: 25 Svibanj, 2015, 21:15:46 »
Nikola, jesi li instalirao sustav? Baš me zanimaju dojmovi i iskustva..

Ja sam nedavno za igrariju kupio 60W mono solarni panel 20V, običan regulator i koristio dobre stare auto akumulatore. Malo sam se igrao i skužio da generirani napon stvarno dosta ovisi o kutu sunca. Jasno što je bliže pravom kutu prema suncu da panel daje maximum. Fora je kad je ljeto ili čak sad proljeće, sunce dosta dugo boravi na zapadu i skoro od 16h popodne, panelu već pomalo pada snaga ako je fiksiran na jug pod 45. Stoga me zanima jeli tko razmišljao o nekom jednostavnom sustavu za regulaciju položaja panela, pa čak i manualnom...

Inače samo par savjeta:
a) postoje dvije vrste solarnih panela: mono i poly panel. Mono su malo skuplji, ali zato su efikasniji, imaju skoro i do 20% iskoristivosti. Poly su stariji i manje efikasni. Koliko vidim cijena im je skoro sad ista, stoga svakako preporučam monocrystaline panele. Takav i ja imam.

b) nemojte ići na samogradnju panela. Ja sam išao na to. Kupio ćelije i sve što treba od kineza i stvarno bi sastavio panel možda 100kn jeftinije, ali ne isplati se, jer je vrlo pipavo, a najgore je dobro napraviti kučište i izolaciju. Stoga može izaći jednaka ili čak veća cijena ako se baš hoće kvaliteta.

c) samo opaska za fazy: inače je uobičajno da paneli budu 18, 20 ili 24V kako bi mogli puniti bateriju od 12V, jer napon punjenja uvijek mora biti veći od nazivnog napona baterije. Znači kad panel puni bateriju od 12V, on će se spustiti recimo na 14V i davati će u mom slučaju svoju max. struju od 3A (za 60W/20V je max output=3A). Znači da je efektivna snaga panela pala na recimo 3A*14V=42W, ali to u praksi ne znači ništa. Osim u slučaju ovih MPPT kontrolera, tu oni nastupaju na scenu, bar koliko sam ja skužio. Onda oni mogu povećati izlaz za punjenje s 3A na recimo 5A, s tim da drže 14V na bateriji (jer baterija ne voli visoke napone na sebi), ali onda maksimalno koriste izlaznu snagu panela. Eh sad sam ga malo zabrijao...ne znam jel me tko skužio uopće..ali eto rekoh svoje :P

I samo na kraju, i ja imam isti plan kao Nikola, znači fotonaponski sustav s paralelenom 12V i 220V instalacijom i priključkom za agregat za nuždu. Ali plan mi je koristiti obične akumulatore i to 4 ili 6 komada jer ih imam na zalihi. Svaki po 45Ah. Jedan par se troši, drugi puni i switcha se po potrebi, kad se jedan par isprazni. I baš se pitam da li bi i jedna mala veš mašina (ona s otvorom od gore) mogla raditi preko invertera od 1.5kW na sve to. Mislim svaka čast permakulturi i svemu, ali tehnologija veš mašine je za mene neupitna :P.

I da što se tiće hladnjaka, zašto ne konstruirati evaporativni hladnjak i eto jedan potrošač manje... I inače za napajanje prijenosnog računala mislim da ne treba čisti sinusni konverter, jer i tako ti punjači za laptop konvertiraju 220V na istosmjerni i njih nimalo ne smeta ako nije baš sinus. Ja koristim 1000W kineski, nesinusni najgore smeće od invertera 12v/220V cijene od 50-ak dolara i s njim sam pokretao sve živo: bušilicu, ubodnu pilu, ama baš sve...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #41 u: 25 Svibanj, 2015, 22:05:08 »
Sustav radi ko zmaj. Istina sto kazes, poslijepodne sunce skoro nista ne znaci. Ali, ovaj je vikend recimo bilo jako lose vrijeme, gusti oblaci, kisa, ali je panel od 260W nazivne snage ipak generirao nekih 50W tijekom dana. Drugo sve radi kako je zamisljeno. Frizider, alati, punjaci, sve ok. Cak se bahatimo tako da ostavimo tv da radi dok smo vani :-) Napon baterije se vrlo rijetko spusta ispod 12,8V, odnosno puna je stalno do cepa. Do zime, valjda cu srediti i punjenje na agregat.
Problem je rješenje

aida

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 1
« Odgovori #42 u: 24 Siječanj, 2017, 11:35:36 »
Pozdrav! Kupila sam drvenu kućicu s jednom sol.pločom i sad istražujem alternativne izvore energije ili ipak otići u HEP, jer ću živjeti u njoj a treba mi barem vešmašinu i frižider pogoniti. Ono što je trenutno u kućici...rasvjeta, radio..sve je na 12V. Dragi je donio neku ponudu iz Solar-a na 18.000,00 kn da je to ono minimum. Imam nekih 10-11 tisuća i sad ne znam, odustati od vešmašine i voziti u neku javnu ili što.... Imate neki savjet :) ?
Neću da moji dani proteknu mračni u tihu lijuć' se rijeku vječnosti, kuda koračam hoću da bacam snopove zlatne svjetlosti!

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #43 u: 24 Siječanj, 2017, 12:56:30 »
Možda je rješenje koristiti agregat, dok radi perilica!?
No ostaje hladnjak!
Sama ćeš morati odvagnuti Aida!
Ako uloziš u solare, provjeri trajnost akumulatora, to jest nakon koliko godina ih trebaš zamijeniti i koliko to košta?
Ako danima nema sunca, solari ne pune akumulatore i tada nema korištenja hladnjaka ni perilice.
Možda je ipak u Tvojoj situaciji najbolje koristiti HEP?
Ako uzmeš najmanju snagu (od 4 ili 5 KW), raspoloživa sredstva bi Ti trebala biti dovoljna da rublje ne nosiš u javnu praonicu niti da rublje pereš kao naše bake. :biggrin:

aida

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 1
« Odgovori #44 u: 24 Siječanj, 2017, 14:29:10 »
Eh a ja bih htjela da nisam ovisna o HEP-u  :biggrin:
Neću reći da mi i za hidrofor treba struja  ::)
Neću da moji dani proteknu mračni u tihu lijuć' se rijeku vječnosti, kuda koračam hoću da bacam snopove zlatne svjetlosti!

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.