Nikola, jesi li instalirao sustav? Baš me zanimaju dojmovi i iskustva..
Ja sam nedavno za igrariju kupio 60W mono solarni panel 20V, običan regulator i koristio dobre stare auto akumulatore. Malo sam se igrao i skužio da generirani napon stvarno dosta ovisi o kutu sunca. Jasno što je bliže pravom kutu prema suncu da panel daje maximum. Fora je kad je ljeto ili čak sad proljeće, sunce dosta dugo boravi na zapadu i skoro od 16h popodne, panelu već pomalo pada snaga ako je fiksiran na jug pod 45. Stoga me zanima jeli tko razmišljao o nekom jednostavnom sustavu za regulaciju položaja panela, pa čak i manualnom...
Inače samo par savjeta:
a) postoje dvije vrste solarnih panela: mono i poly panel. Mono su malo skuplji, ali zato su efikasniji, imaju skoro i do 20% iskoristivosti. Poly su stariji i manje efikasni. Koliko vidim cijena im je skoro sad ista, stoga svakako preporučam monocrystaline panele. Takav i ja imam.
b) nemojte ići na samogradnju panela. Ja sam išao na to. Kupio ćelije i sve što treba od kineza i stvarno bi sastavio panel možda 100kn jeftinije, ali ne isplati se, jer je vrlo pipavo, a najgore je dobro napraviti kučište i izolaciju. Stoga može izaći jednaka ili čak veća cijena ako se baš hoće kvaliteta.
c) samo opaska za fazy: inače je uobičajno da paneli budu 18, 20 ili 24V kako bi mogli puniti bateriju od 12V, jer napon punjenja uvijek mora biti veći od nazivnog napona baterije. Znači kad panel puni bateriju od 12V, on će se spustiti recimo na 14V i davati će u mom slučaju svoju max. struju od 3A (za 60W/20V je max output=3A). Znači da je efektivna snaga panela pala na recimo 3A*14V=42W, ali to u praksi ne znači ništa. Osim u slučaju ovih MPPT kontrolera, tu oni nastupaju na scenu, bar koliko sam ja skužio. Onda oni mogu povećati izlaz za punjenje s 3A na recimo 5A, s tim da drže 14V na bateriji (jer baterija ne voli visoke napone na sebi), ali onda maksimalno koriste izlaznu snagu panela. Eh sad sam ga malo zabrijao...ne znam jel me tko skužio uopće..ali eto rekoh svoje :P
I samo na kraju, i ja imam isti plan kao Nikola, znači fotonaponski sustav s paralelenom 12V i 220V instalacijom i priključkom za agregat za nuždu. Ali plan mi je koristiti obične akumulatore i to 4 ili 6 komada jer ih imam na zalihi. Svaki po 45Ah. Jedan par se troši, drugi puni i switcha se po potrebi, kad se jedan par isprazni. I baš se pitam da li bi i jedna mala veš mašina (ona s otvorom od gore) mogla raditi preko invertera od 1.5kW na sve to. Mislim svaka čast permakulturi i svemu, ali tehnologija veš mašine je za mene neupitna :P.
I da što se tiće hladnjaka, zašto ne konstruirati evaporativni hladnjak i eto jedan potrošač manje... I inače za napajanje prijenosnog računala mislim da ne treba čisti sinusni konverter, jer i tako ti punjači za laptop konvertiraju 220V na istosmjerni i njih nimalo ne smeta ako nije baš sinus. Ja koristim 1000W kineski, nesinusni najgore smeće od invertera 12v/220V cijene od 50-ak dolara i s njim sam pokretao sve živo: bušilicu, ubodnu pilu, ama baš sve...