Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Autor Tema: Moj fotonaponski sustav  (Pročitano: 59513 puta)

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
Odg: Moj fotonaponski sustav
« Odgovori #60 u: 03 Rujan, 2017, 13:52:04 »
Ovo tvoje iskustvo iz prve ruke će i meni dobro doći. Kuću koju obnavljam, namjeravam "solarizirati". Za sada radi samo frižider na 220V, prema potrebi svjetlo sa led žaruljama i električni alat. Rasvjetu u WC-u i pred ulazom u kuću, imam sa led reflektorima sa senzorom i na obične baterije AA (A). Izdrže za moje potrebe godinu dana. No, i one će biti zamijenjene instalacijom solarnim sistemom. Ovakva hibridna kombinacija je dobra barem da se skuži prava mjera elektrifikacije.

Lasermen

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 4
« Odgovori #61 u: 03 Rujan, 2017, 20:46:16 »
Ja vec 3 mjeseca imam 3 panela po 260 w sole uni 3kw pretvarač 2  gel akumulatora po 240 ah ,koristim: frizider 160w tv 140w,kompjuter 120w,(radio,nadzorne kamere,pumpu ) cca 60w.u normalnom danu imam dovoljno struje za sve to i za frizider do drugog jutra u oblacnom danu sve isto s tim da frizider prebacim preko noci na kucnu struju tv mi radi po 8 sati dnevno kompjuter skoro toliko kamere 16 sati, ako  imas kakvih pitanja pitaj.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
« Odgovori #62 u: 03 Rujan, 2017, 21:08:20 »
Dakle, svi u prosjeku imamo slične potrebe. Frižider je konstanti potrošač, a ostali po potrebi. Novi uređaji troše sve manje struje. Kad se sjetim TV-a, onih starih kištri, i ovih danas, razlika je drastična. U kombinaciji sa kuhanjem na plin (boca mi traje oko godinu dana), onda će tih 2-3 sol. ploče očito biti dovoljne. Hvala.

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 769
« Odgovori #63 u: 30 Rujan, 2017, 01:32:41 »
Evo jedna zanimljiva stranica za razmisljanje:
https://www.solarchoice.net.au/blog/solar-trackers/

Izgleda da je pun pogodak "single-axis tracker", na godisnjoj razini daje 20% vece iskoristenje, svega 5% manje od dual axis.
U svim tim kombinacijama, vidim slabu tocku u konstrukciji (cvrstoci, pouzdanosti, odrzavanje) mehanickog dijela, pogotovo u nasem podneblju s jakim vjetrovima. Ali dalo bi se i u kucnoj radinosti vrlo dobro rjesenje izvesti, pa mozda i proci s kojim kolektorom manje.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #64 u: 30 Rujan, 2017, 06:29:18 »
i to ovaj polarni negdje pored kuće pa kad prolaziš ga okrećeš :)

ja bih radije stavio extra panel pa da nemam mehaničke kretnje. Odnosno cijelu južnu ili zapadnu stranu krova bi stavio u panele, umjesto crijepa. Manje osunčavanje bi u neku ruku pridonjelo i dužem radnom vijeku.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
« Odgovori #65 u: 16 Listopad, 2017, 12:22:12 »
Earthship, Michael Reynolds
kaže da se tracker-i ne isplate
jar na osnovu iskustva zajednice
u Taos-u, (New Mexico) to su složeni
uređaji koji se na vjetru i snijegu nisu
pokazali u dužem periodu korištenja
(kvarovi, smrzavanje i sl.)
+ treba ih održavati
dok FN pod nagibom treba samo
micati snijeg sa njih, povremeno
očistiti.

Kaže više se isplati novac za tracker
preusmjeriti u dodatne FN...

Ima na Youtube njegovih
predavanja na tu temu...

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #66 u: 16 Listopad, 2017, 14:44:07 »
ako se ne varam onaj tip iz Španskog je nakon fiksnih panela stavio sunckoret... doduše dobiva poticaje od države...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #67 u: 16 Listopad, 2017, 15:27:31 »
Ja ne razumijem gdje je tu računica. Paneli su postali prilično jeftini, barem kad se uspoređuje s cijenom ostalih elemenata sustava. Zar je moguće da suncokret košta manje od 20% novog panela? Jer meni "od oka" izgleda kao prilično skup komad i potencijalni izvor mnogih problema.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #68 u: 05 Kolovoz, 2020, 19:57:58 »
ja koristim stare auto akumulatore i rasvjeta i mini TV rade tjednima bez punjenja akumulatora.

Koristio bih i laptop (19-19,5V) ali nisam siguran da inverter ili DC-DC adapter rade dobro ako je voltaža akumulatora recimo 11V, zna li netko?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #69 u: 05 Kolovoz, 2020, 22:01:42 »
Koristio bih i laptop (19-19,5V) ali nisam siguran da inverter ili DC-DC adapter rade dobro ako je voltaža akumulatora recimo 11V, zna li netko?

Mislim da za DC-DC pretvarače nema utjecaja ulazni napon, tj. imaju deklariran neki raspon i ako si unutar toga, mora raditi a izlazni napon mora biti stabilan neovisno o nestabilnom ulaznom. Isto vrijedi za inverter. Ali, taj napon od 11 V mi se čini jako nizak, tj. baterija je skoro posve prazna. Moj inverter recimo pišti i na višem naponu, e sad koliko, to se ne sjećam. U pravilu nikad ne idem ispod 12V.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #70 u: 07 Kolovoz, 2020, 22:16:02 »
tnx, vidim da neki imaju raspon ulaznog napona. Baš me zanima koliko ću izvući iz starih auto akumulatora.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #71 u: 07 Kolovoz, 2020, 23:34:57 »
Kad testiram stanje baterije, koristim ovakav postupak:

1. Potpuno napunim bateriju (punjač više ne tjera nikakvu struju u bateriju)
2. Kratkotrajno opteretim bateriju nekim jačim trošilom, da se ukloni površinski napon, tj. onaj lažni napon od 13V i više. Za to vrijeme napon vrlo brzo pada.
3. Isključim sva trošila sa baterije
4. Ostavim par minuta da se napon stabilizira.
5. Očitam napon prema donjoj tablici.

Ovo se može koristiti za procjenu stanja stare baterije, ili za napunjenost nove. Odnosno, ako je dobra baterija trenutno s naponom 12.1V (bez opterećenja) onda je sa polovicom svog kapaciteta (50%).
« Zadnja izmjena: 07 Kolovoz, 2020, 23:36:59 od Nikola »
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #72 u: 24 Kolovoz, 2020, 20:14:20 »
ne znam koliko je ta tablica točna jer na stari auto akumulator koji ima 10V možeš danima imati upaljenu 12V led lampu što i koristim. Radi i s akululatorom od 6V ali duplo slabije. Obične AA/AAA baterije kad im padne napon ispod 1V su beskorisne po definiciji ali za malu led svjetiljču još dobro služe.

uglavnom kupio sam sole 600w mod sinus inverter:
Low Battery Alarm   DC 10.5~11.5V , 21.5~23V
Auto Low Battery Shutdown   DC 9.5~10.5V, 20.5~22V

radi dobro ako je napon 12V, a ako je 10V tada na jednom akumulatoru ne radi, a na drugom uz alarm pretvara napon na 270W  ::)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #73 u: 01 Siječanj, 2022, 10:02:25 »
1.1.2022. sunčano vrijeme. Fotonaponski sustav ima dvije ploče 260+300w. Nagib krova i panela na krovu je oko 45 stupnjeva, dakle optimizirano za proljeće. Krov usmjeren točno na jug.

U 9h ujutro prve zrake sunca dotiču kuću. Sustav počinje puniti baterije sa nekih 2-3 A. U 9:30 već počinje puniti sa nekih 20A, i to se prema sredini dana zna popeti na 30-ak ampera. Tako mi puni do nekih 15h kada sunce zalazi iza nekih stabala u daljini.

30A sa naponom punjenja od oko 13.5V znači da je snaga oko 400w, što je i više nego bih očekivao s obzirom na nagib panela u odnosu na sunce (70% učinkovitost u najkraćim danima u godini).
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.