Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Autor Tema: Moj fotonaponski sustav  (Pročitano: 59516 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Moj fotonaponski sustav
« u: 11 Veljača, 2015, 21:04:16 »
Upravo si slazem fotonaponski sustav za kucicu, nabavljam opremu, pa sam se sjetio da je ova tema dosta slabo zastupljena na forumu. Evo kako je postupak moga planiranja tekao...

Inace, ako nisu svi upoznati s pojmom, fotonaponski sustav je onaj sustav koji suncevu energiju pretvara u elektricnu energiju, ukratko, i razlikuje se od "solarnog sustava" po tome sto ovaj drugi pojam obicno oznacava sustav za zagrijavanje vode. Zato sam upotrijebio naziv "fotonaponski".

Krenuo sam od izbora radim li off-grid ili on-grid sustav. Prvi je neovisan o javnoj elektroenergetskoj mrezi, drugi je spojen na nju. Ja biram prvi, koji se jos naziva i "otocni sustav", dakle neovisni izvor elektricne energije koji ne ovisi o tome je li dalekovod u kvaru niti o tome jesam li platio racun za struju, nego o tome ima li sunca.

Sljedeca faza je maksimalno smanjiti zahtjeve prema el
 energiji, jer su to vrlo skupi sustavi i treba ih smanjiti koliko je god moguce. Zato sam iz racuna izbacio kuhanje i zagrijavanje vode, to su preveliki potrosaci. Ostaju mi frizider, rasvjeta, tv/radio/racunalo, punjaci mobitela i sl, te povremeno alati, poput busilice ili kucanskih el. aparata. Ako zatreba kakav jaci stroj ili veci potrosac, tu je agregat.

Proizvedena energija mora odgovarati potrosenoj, s time da ja planiram najvecu potrosnju imati tijekom vikenda, a sustav moze akumulirati energiju cijelog tjedna. Takodjer, sustav ne proizvodi jednako energije ljeti i zimi, pa moram odluciti zelim li da mi sustav autonomno osigurava energiju cijele godine ili zima nije toliko bitna (zimi mi recimo ne treba frizider, ali se dulje koriste svjetla). I jos nesto, koliko god racunao, nitko mi ne garantira da ce sunca zaista i biti koliko ocekujem. Uglavnom, nekakvim grubim racunanjem, procijenio sam da mi treba snaga fotonaponskih panela 250-300W. Skromno, odabrao sam jedan panel od 260W, jer je kod njega bio najbolji omjer snage i cijene, a ako bas zatreba, mogu mu kasnije dodati jos jedan manji.

Zatim idu baterije. Sva ta energija mora se pohraniti negdje, i to je najveci nedostatak samostalnih, off-grid sustava. Baterije su skupe, neekoloske i ne traju vjecno, zato i s njima treba skromno. Nazalost, sto ih je manje, to se one "dublje" prazne sto im smanjuje vijek trajanja, a preporuka je da se one ne prazne nikad ispod 50% kako bi im se cim dulje zadrzao visok kapacitet. Kad sam uzeo to u obzir, izracunao sam kako mi treba 300-400 Ah baterija koje ce mi izdrzati 2-3 dana bez punjenja, s ocekivanom potrosnjom, a da ne predjem tih 50%. To je znaci scenarij u kojem provedem 3 dana potpune pomrcine a da ne ugrozim baterije. Odlucio sam se za 400 Ah baterija jer kupujem polovne. Da kupujem nove, i tu bih vise stedio, ali polovne su bar dvostruko jeftinije, a kapacitet im je 10-15 % nizi od novih.

Zatim, treba odabrati hoce li sustav biti na 12 ili 24 V. To uglavnom ovisi o potrebnoj snazi, moja je jos uvijek dovoljno mala da mogu i jedno i drugo. Odabrao sam 12V jer je oprema na 12V nesto jeftinija, lakse je naci bilo kakav potrosac na 12 V kakav imaju auti, nego 24 V koliko koriste kamioni i veci brodovi. Znaci, punjac mobitela za auto mogu prikljuciti na svoj sustav od 12V, a ne bih mogao da je sustav 24V. Takodjer, ako mi "crkne" auto akumulator i ne mogu pokrenutk auto koji je pred kucom, lakse cu auto osposobiti ako u kuci imam punjac akumulatora na 12V nego 24V.

Kako sam se odlucio za 12V sustav, a eto, najjeftiniji panel koji sam nasao je za 24 V sustave, postavlja se pitanje kako spojiti taj panel i baterije. Paneli se inace na baterije spajaju preko regulatora punjenja, zato sam izboru regulatora posvetio dosta paznje.

Postoje dvije znacajne vrste regulatora punjenja, oznacene keaticama PWM i MPPT. Ovi drugi su mnogo skuplji, ali i ucinkovitiji, manje energije biva neiskoristeno sto je znacajan nedostatak prvih koji u odredjenim uvjetima mogu i vise od pola energije jednostavno baciti niz vjetar. Jedna takva situacija je kad napon panela ne odgovara naponu baterija. Za ilustraciju, ako panel daje 24 V, a baterije traze 12V, PWM regulator ce jednostavno odbaciti onih 12V koje ne smije poslati u baterije. Ako i imamo uravnotezen sustav, sto znaci i panel i baterije recimo na 12V, opet je realna situacija da baterije imaju 11V jer su se ispraznile, a panel daje 13V jer je dobro osuncan. I u tom slucaju, regulator odbacuje 2 suvisna volta i koristi sto moze. MPPT regulatori rade drugacije, oni napon koji dolazi s panela prilagode naponu baterija gotovo bez gubitaka, i zbog toga su u odredjenim uvjetima mnogo ucinkovitiji. Zato, odabrao sam taj MPPT regulator. Snaga regulatora je isto dosta bitna, ona mora odgovarati snazi koju daju paneli, tj. jacini struje koja se izrazava u amperima (A). Panel od 260W daje nesto blizu 10A pri 24V, a kad to regulator spusti na 12 V onda struja poraste na blizu 20A. Kazem blizu, jer ti naponi i struje dosta variraju ovisno o uvjetima. Znaci, odabrao sam jedan solidni MPPT regulator na 12V i 25A.

Da mi treba struja samo za 12V trosila, prica bi tu bila zavrsena. Ipak, zelim imati "normalnu" struju, s normalnim uticnicama na kakve smo navikli, u koje mogu ubosti bilo kakav uredjaj na 230V. Prvenstveno, frizider, buduci da su vrlo skupi frizideri na 12V a ja vec imam jedan polovni na 230V. Zato mi treba inverter koji ce napon 12V podignuti na 230. Frizider ima pumpu koja je prakticki elektricni motor, a motori su dosta izbirljivi po pitanju kvalitete tog napona, zato mi treba inverter koji je dovoljno kvalitetan i dovoljno jak da pogoni frizider. Ako zadovolji taj zahtjev, onda ce lako pogoniti i sve ostale, slabije potrosace. Znaci, inverter, sinusni, 1,5 kW.

Rezime sustava:
- solarni panel 260W
- baterije 12V, 400 Ah
- regulator MPPT 25A
- inverter sinus 1,5 kW

cca 700e, ako nekoga i cijena zanima.
Problem je rješenje

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
Odg: Moj fotonaponski sustav
« Odgovori #1 u: 12 Veljača, 2015, 16:18:24 »
super zvuci...
baš me zanima mogućnosti tako malog sustava. mi na recikliranom imanju imamo dva off-grid sustava
i brate nije dosta... super za kad ima sunca, ali kad se zareda period bez sunca, a imamo radionice... odu baterije... :)

jesi ga vec kupija?
pogledaj na stranicu fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imaju godišnji program projekata
izgleda da će sad u ožujku otvorit natječaj za obnovljive izvore energije. bit će i za off-grid sustave...
vidi je l možeš se prijavit... 40-50% subvencija nije za bacit...

ja si ganjan da bi možda iša na ongrid sustav...
samo nemojte pribit na križ :)
kupija san već gotov objekt koji je prijašnjen vlasniku služija ka vikendica, građen 70-80-tih.
sad ga lagano dovodin do onoga na šta ja brijen...
takav sustav ima moja susida. prije je imala offgrid sustav (1 kw paneli + 1 kw vjetrenjača i neke jebačke deep-cycle baterije) pa ga je zaminila s on grid sustavon...

ovako izbjegneš baterije... rak ranu off grid sustava, a imaš uvjetno rečeno akumulaciju.

još samo da službeno na snagu dođe feed-in tarifa...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #2 u: 12 Veljača, 2015, 16:36:11 »
I ongrid je zanimljiva opcija, ako ti je kabel vec dovucen do kuce.
Problem je rješenje

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
« Odgovori #3 u: 12 Veljača, 2015, 16:49:14 »
Mene jako interesiraju taj fotonaposki sustav - ali se baš ne razumijem mnogo u to.
Želim imati neovisno gospodarstvo od sistema pa ne znam koliko bi mi panela trebalo da budem neovisna ali znam da štedim za ga instaliram. A koji oblik - da li off ili on mislim da bi mi bilo bolje da bude on sistem jer bi potrošnja bila zasigurno manja od proizvodnje - prema svemu onom što planiram raditi na svojem ranču. A silno želim biti samodostatna koliko je to ikako moguće.

Zanima me ako bih spojila više panela kakva je onda računica - pa ako netko od vas dećki je voljan da mi to malo proračuna :)

Uskoro ću u mirovinu pa želim imati struju da mogu koristiti računalo, svjetlo, i možda neko malo kuhalo za vodu kako bih si mogla napraviti vruće napitke, a zimi bih trebala da mogu eventulano da dogrijem prostor da mi ne padne tremperatura ispod nule (radi čuvanja plodova voća i povrća).

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
« Odgovori #4 u: 12 Veljača, 2015, 17:39:25 »
kada imaš on-grid sustav nisi neovisna o sustavu. koliko ja isčitavan tvoj post ti želiš bit neovisna o opskrbivaču energije...
tada je za tebe off-grid sustav.

e sad da odma razlučimo. off-grid sustavi nisu jeftini i isplate se ekonomski u jako malo slučajeva, ako postoje specifične situacije.
recimo, ako je misto potrošnje energije jako udaljeno od mreže. recimo dom vam je 2 km od prvog stupa od HEP (ilustrativni primjer)
druga je priča, ako poriv da koristiš obnovljive izvore   toliki da ti nije bitno koliko para potrošiš. sad možemo počet temu o tome koliko su solarni paneli za proizvodnju električne energije prijateljski nastrojeni planeti i ljudima, ali otom potom...

još jedna stvar, triba razlikovat solarne panele za proizvodnju električne energije i solarnih termalnih sustava za PTV (potrošna topla voda)
s solarnin panelima se grijat ili proizvodit eletričnu energiju za grijanje vode je bacanje novaca...

ukratko...
solarni paneli = struja
solarni kolektori = topla voda

e sad ako te zanima kako bit energetski neovisna na svon ranču, evo ti par smjernica:

- dobro termoizoliraj stambeni prostor
- kad je zima, obuci se dobro... :) manje ćeš trošit na energent...
- gasi potrošače električne energije kad ih ne koristiš... čak i kad su samo uključeni u utičnicu, a samo gori lampica. godišnje se tu skupi kWh
- koristi energetski efikasne uređaje, bilo električne ili orgjevne...  isplati se uložit
- koristi kompostni wc manje vode koje triba pumpat, manje struje, čitaj manje para...
- koristi bio pročistač otpadnje vode isto vridi ka i za kompostni wc
- koristi obnovljive izvore. solarni paneli nisu jedini izbor. znan da se u javnosti guraju solarni paneli (ili katkad skračenica PV od engleskog Photovoltaic), ali postoji frpa drugih načina kako proizvodit energiju. meni najzanimljivije i najviše seksi je BIOMASA. al o tom, potom

e i na kraju, nemoj svatit ovo ka da ti solin pamet...ja isto nisan napravija sve gori na listi...ali se trudin i polako radin na tin stvarima. evo, počea san sve od gore navedenihstvari, ali nisu sve gotove. neke san napravija i rade, neke testiran, neke san tek počea izrađivat, a neke san sjeba pa moran ponovo :)

eto... valjda te nisan proplašija...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #5 u: 12 Veljača, 2015, 17:41:14 »
Paneli ako su okrenuti na jug i nagnuti recimo pod 45 stupnjeva, onda se bez slozenih analiza uzima da 1kW panela ljeti proizvede 6 kWh struje, proljece/jesen 3 kWh, a zimi 1,5 kWh na dan. Cijena panela u hrvatskoj iznosi 5-6 kn po W plus PDV, na vece kolicine i manje. Znaci onaj hipotetski kW kosta u maloprodaji 6000 kuna. Ako prosjecno proizvede dnevno 3 kWh, godisnje nesto preko 1000 kWh, koji u hrvatskoj kostaju 1000 kuna ako se kupuju od HEPa. E sad dalje ne znam pricu s cijenama energije kad se s njima udje u deal oko prodaje struje, mozda cola zna. Ipak, osim panela tu jos treba i ongrid inverter koji nije uopce jeftin, vjerojatno promjena  brojila itd.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #6 u: 12 Veljača, 2015, 17:44:07 »
E da, kako cola kaze, do odredjene mjere je puno isplativije smanjiti potrosnju energije nego povecavati proizvodnju.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #7 u: 12 Veljača, 2015, 19:45:51 »
...Kako sam se odlucio za 12V sustav, a eto, najjeftiniji panel koji sam nasao je za 24 V sustave, postavlja se pitanje kako spojiti taj panel i baterije. Paneli se inace na baterije spajaju preko regulatora punjenja, zato sam izboru regulatora posvetio dosta paznje...
Nisam siguran Nikola da Ti foto-panel nazivnog napona 24 V (njegov vršni napon bez opterećenja, to jest punjenja, seže do 38 V), može poslužiti za napajanje sustava od 12 V. Možda sam ja malo zakržljao u elektrotehnici, ali možda i postoji regulator punjenja koji će napon sa 24 V konvertirati na 12 V (uz mali gubitak energije), ali to zahtjeva elektroniku, ali na svakoj pretvorbi energije, gubi se barem 10 % energije. Izvažimo to ovako: Jeftiniji panel + više energije, sa jedne strane jednadžbe, a skuplji regulator sa konverterom (sa većom mogučnošču kvara, više elektronike = vela mogućnost kvara) + gubici pretvorbe.  Dođe Ti na isto kao da uzmeš malo skuplji foto-panel od 12 V.
Ako si se baš zaljubio u foto panele od 24 V, (a imaš ih volje i vremena otvarati i prespajati, pri čemu gubiš jamstvo), svaki od njih možeš prespojiti na 12 V jer su oni fotonaponski elementi u tim panelima ionako spojeni u seriju da se dobije 24 V. Trebao bi dakle po polovici presjeći vodove svake grane koja povezuje elemente, zatim jako pažljivo sve grane jednog presječenog dijela povezati međusobno, i zatim sa + ili - izvodom panela, ovisno o kojem novonastalom panelu se radi, jer presjecanjem 24 panela dobijaš 2 panela od 12 V koje treba spojiti + na + i - na -.
Ako ideš na panele sa 24 V, onda samo po dva akumulatora spojiš u seriju. plus jednog sa minusom drugog, i tako dobiješ jedan akumulator od 24 V, ostala su dva nespojena izvoda: slobodan minus jednog akumulatora je minus "novonastalog" akumulatora, dok je slobodni plus drugog akumulatora plus "novonastalog"akumulatora. Ti ionako nemaš samo jedan akumulator od 400 Ah 12 V, već vjerojatno dva od 200 Ah, 12 V.
Sistem kojeg si proračunao po traženoj snazi, lakše će raditi jer sistem od 24 V radi sa duplo manjim strujama od panela do akumulatora kao i od akumulatora do invertera. Inverter naravno tada mora biti 24 V.
Sinusni inverter bitno je skuplji od običnog koji oponaša sinusoidu izmjenične struje 220 V. Sinusni inverter ti treba za elektroničke potrošače tipa TV i možda prijenosno računalo. Sa običnim inverterom (a i taj nije jeftin 600 W = 700 kn), možeš tjerati hladnjak (kritičan je start kompresora jer povuče veliku struju u samom startu, što elektronika invertera te snage lako protumači kao preopterećenje, i prekida daljnji rad invertera), fleksericu, bušilicu, ubodnu pilu, vibracionu brusilicu, ali svaku pojedinačno do snage 600 W, govorim za inverter od 600 W, dok snažnijih pretvarača baš i nema u prodaji, (prevelike su struje). Tad na scenu nastupaju inverteri od 24 V , od 1000 ili 2000W.
Također mislim da ti je solarni panel od 260 W preslab za akumulator 400 Ah. Jedino, ako će se akumulatori puniti tokom tjedna a prazniti tokom vikenda.
Dok ima sunca, sve je OK. Prošle godine kada sam kompletirao svoj sistem:
240W (3 x 80 W) solarni paneli (12 V), posredno spojeni preko regulatora vlastite izrade direktno na akumulator 12 V, 160Ah, inverter 600 W obični i inverter 150 W obični, nije bilo baš sunca, barem ne kod nas na kontinentu, dok kod vas u priobalju, situacija mora biti puno bolja.
Važno: Nikola kad imaš tako mali broj panela bilo bi dobro da predvidiš montažu istih na nosač sa mogučnošću zakretanja panela prema suncu, tokom dana, dok si na imanju, a da ih fiksiraš prema jugu kad te nema na imanju.
« Zadnja izmjena: 12 Veljača, 2015, 19:55:59 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #8 u: 12 Veljača, 2015, 20:10:17 »
Super, drago mi je da sam nasao ljude s iskustvom, nadam se da cu uskoro moci i sam nesto napisati iz svog iskustva.

Da, snaga u panelima je puno manja od one u baterijama jer cu za sad sustav koristiti vikendom.

Regulator koji sam nabavio, po deklaraciji i testovima na  netu prima do 50V i puni bateriju od 12V. Ima elektronike, procesor, LCD display i garanciju i kosta 1000 kn.
Problem je rješenje

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
« Odgovori #9 u: 12 Veljača, 2015, 20:16:57 »
eto... valjda te nisan proplašija...

Ne, nisi me preplašio. Istina je da želim biti neovisna, ali zimi mi ne treba struja osim eventualno za grijanje vode kako sam i napisala - za što se slažem da ima i jeftinijih načina ali sam mislila kad već imam struju koju ne koristim za ništa drugo onda je mogu iskoristiti za grijanje vode koja će grijati mnimalno prostor (skladišni).

Ja na ranču ne stanujem - tamo boravim po danu (udaljeno mi je 5 km od stana) ali trebam struju kako sam rekla prije svega za računalo i za svjetlo - to je moj prioritet.

Kada sam rekla da može i on-grid sustav - mislila sam da bi možda bilo isplativo budući da mi čak sjevernim rubnim dijelom vod ide preko ranča i do objekta (skladišta ima 20 metara što znači da nebi bila skupa investicija za priključak na mrežu. Možda bih mogla čak dobiti to kao odštetu za trajno uzurpiranje dijela prostora (recimo ta sjeverna stana ima manu ne mogu imati tamo visoke voćne stablašice da ne bi dirale žice što je u jednu ruku hendikep). Još nisam bila u Elektri da potaknem to pitanje ali imam namjeru ali tek kada osmislim sistem snabdjevanja strujom koji bi me u potpunosti na dugi rok zadovoljio. Za sada se koristim agregatom od 2 KW ali mi smeta njegova bučnost.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 12 Veljača, 2015, 20:57:21 »
Regulator koji sam nabavio, po deklaraciji i testovima na  netu prima do 50V i puni bateriju od 12V. Ima elektronike, procesor, LCD display i garanciju i kosta 1000 kn.
To je onda super, ali svakako provjeri da li na njega možeš priključiti panel 24 V i akumulator 12 V.
Ako je tako kako pišeš, onda danas - sutra lako možeš dodati još koji 24 Voltni panel, a ako imaš 2 akumulatora, od 12 V spojiti ih u seriju i tada Ti je cijeli sistem OK.
Ne nagovaram Te Nikola, ali za te snage koje navodiš, definitivno je bolje ići na 24 V. Jedino i samo jedino ako imaš potrošače na 12 V koje bi koristio priključivanjem direktno na akumulator, bez invertora, samo tada bi bilo dobro da imaš sistem od 12 V.
Ali ako koristiš inverter, onda si normalno u objektu postaviš električnu instalaciju 220 V izmjenične struje, i po potrebi priključiš inverter ili (strogo ili), agregat. Dakle imaš, rasvjetu sa ugrađenim prekidačima na 220 V, utičnice za trošila 220 V, sve sa pripadajućim osiguračima, i za slučaj da Ti se akumulatori isprazne, isključiš inverter iz mreže i priključiš agregat, i pri tome još odvojeno puniš akumulator.
Ovakav manji sistem kakav sam opisao da sam osposobio, zadovoljio bi Javorkine potrebe za rasvjetom i računalom, ali grijač vode nikako ne može uči u obzir, osim ako živi na Hvaru (čitaj najsunčanijem otoku :001_cool:) Javorka kaže da joj grijanje vode treba zimi, pazi: najkritičniji period: najdulje noći, najkraći dani - najmanje sunca + oblaci, a treba grijati vodu. Ako bude dosta za rasvjetu i to obavezno LED rasvjetu i prijenosno računalo, biti će OK, uz povremeno startanje agregata i dopunjavanje akumulatora! I to je neisplativo: Paneli:  240 W = 1500 Kn, inverter = 700 Kn, regulator = 300 Kn, akumulator 160 Ah = 1400 Kn. Sveukupno 3900 Kn. Najjeftiniji priključak snage 4500 W (samo priključak) na električnu mrežu je koliko mi se čini 7500 kn, plus dodatni troškovi koji se uvijek nađu, a pri tome objekt mora biti legaliziran..., elektroinstalacija u objektu završena i izdana potvrda od strane ovlaštenog električara.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 559
  • -Receive: 209
« Odgovori #11 u: 12 Veljača, 2015, 21:27:40 »
@javorka

Mislim da bi se za takvu situaciju gdje ne postoji priključak el. energije sigurno isplatio off grid sistem. Malo sam potražio koliko košta priključak koji radi HEP i ovo piše na stranici:

''(1) Jedinična cijena, bez poreza na dodanu vrijednost, za izračun iznosa naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu i za povećanje priključne snage na cijelom području Republike Hrvatske, osim na području Grada Zagreba, iznosi:
1. Priključenje na niskonaponsku mrežu
1.1. Priključna snaga do uključivo 30 kWCNN1= 1.350,00 kn/kW
1.2. Priključna snaga preko 30 kWCNN2= 1.350,00 kn/kW
2. Priključenje na srednjonaponsku mrežuCSN= 1.350,00 kn/kW
3. Priključenje na visokonaponsku mrežuCVN= 1.350,00 kn/kW
''

Nisam siguran koliko je minimalno Kw moguće dobiti kod priključka, gledao sam u svoju el. energetsku suglasnost i tamo piše 13,8 kW, što god im to značilo.
E sad to prevedeno u svijet brojki iznosi 1350 x 13,8 = 18.630,00 kn za priključak na niskonaponsku mrežu.
Da li se tome pridodaje i one stavke 2 i 3 nisam istraživao.
Za Zagreb su te brojke još jače (1.700,00kn/kW)
E sad, za te novce bi se s vremenom mogao pribaviti prilično dobar 'otočni' sistem.

Također treba i ispuniti neke 'uvjete':
-od operatora mreže (za sve kupce priključene na niski i srednji napon HEP ODS d.o.o.) zatražiti i pribaviti elektroenergetsku suglasnost
Koliko ta 'igra' košta ne piše nigdje.
Sama el.energetska suglasnost je priča za sebe. Nju se može dobiti jedino ukoliko je objekt sagrađen sa građevinskom dozvolom, instalacije je radio od HEP-a ovlašten električar i objekt ima uporabnu dozvolu.

Također, ukoliko priključni stup nije 'na dohvat' onda jedino njihovi djelatnici mogu iskopati kanal i položiti kabel ili postaviti dodatni stup na posjed sa time da je stup ili kabel vlasništvo HEP-a.

''Pritom je važno nekoliko činjenica:

Priključenje na elektroenergetsku mrežu smiju obaviti samo zaposlenici operatora mreže (HEP ODS-a d.o.o.).
''

Citat:
Možda bih mogla čak dobiti to kao odštetu za trajno uzurpiranje dijela prostora

Na to što prije zaboraviti.
HEP čini posebnu 'milost' svojim prisustvom i to se dodatno naplaćuje od korisnika a ne da bi oni nešto od HEP-a zauzvrat mogli potraživati.

Samostalni elektroenergetski sustav ne mora biti baziran samo na fotonaponskim panelima. Za podršku je svakako dobra i mini vjetrenjača.
Bitno je sistem dobro izbalansirati prema svojim potrebama, mislim da ispod 1,5 kw invertera ne treba ići zbog komocije sa frižiderom i električnim alatima. Panela treba biti barem 2 tako da se za neko razumno vrijeme mogu dopuniti akumulatori. Akumulatori su posebna priča jer treba uvijek imati zalihu struje u njima za najmanje 7 dana. Tu ne mislim da će se njih stvarno 7 dana prazniti nego da su kod nas često 2-3 dana zaredom oblačna ili maglovita i tada je proizvodnja struje minimalna a akumulatori se ne smiju prazniti preko 30% ukoliko ih se želi dulje vrijeme koristiti. Tu može svojim radom malo pripomoći i vjetrenjača.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 12 Veljača, 2015, 21:58:01 »
... Nisam siguran koliko je minimalno Kw moguće dobiti kod priključka, gledao sam u svoju el. energetsku suglasnost i tamo piše 13,8 kW, što god im to značilo...
Po mojim raspitivanjima, minimalna priključna snaga je 4 KW, a kasnije se može dokupiti i veća snaga.
Na mjernom mjestu, naime ugrađuje se limitator koji isključuje mjerno mjesto iz elektroenergetskog sistema kad potrošnja prijeđe zakupljenu snagu, dakle ta minimalna 4 KW.
Ta 4 KW znači da ISTOVREMENO možeš priključiti u svojem objektu stroj za pranje rublja snage 3 KW, a da pri tome moraš dok stroj grije vodu isključiti el. bojler od 2 KW (3 + 2 je veće od 4), ali ti ostaje 1 KW (1000 W) snage , recimo za peglu snage  1000 W (ako nije jača). To je dakle minimum, ali je dovoljno za rasvjetu, hladnjak, prijenosno računalo, i već spomenuti stroj za pranje rublja.
Trebamo dakle znati koja ćemo trošila ISTOVREMENO koristiti i zbrojiti njihovu snagu, da bi znali kolika nam priključna snaga treba.
To isto i još preciznije, moramo učiniti pri odabiru of-grid solarnog sistema.
« Zadnja izmjena: 12 Veljača, 2015, 22:02:31 od fazy »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 12 Veljača, 2015, 22:14:44 »
I ongrid je zanimljiva opcija, ako ti je kabel vec dovucen do kuce.
To je najbolja opcija ako VEč† imaš elektropriključak, i "viška" financija za uložiti u panele i elektroniku. Najslabija karika sistema - akumulatori otpada. Struje imaš u skladu sa elektroenergetskom suglasnošću (zakupljenom snagom), i noću i za oblačna vremena, a tada se brojilo vrti u plus (nabija KWh), a kad ima sunca, a ti ne trošiš struju, paneli rade, elektronika šiba struju u mrežu, a elektromehaničko brojilo (ono na koje smo naučili) vrti u minus (ide u rikverc).
« Zadnja izmjena: 12 Veljača, 2015, 22:16:27 od fazy »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 12 Veljača, 2015, 22:37:57 »
Uskoro ću u mirovinu pa želim imati struju da mogu koristiti računalo, svjetlo, i možda neko malo kuhalo za vodu kako bih si mogla napraviti vruće napitke, a zimi bih trebala da mogu eventulano da dogrijem prostor da mi ne padne tremperatura ispod nule (radi čuvanja plodova voća i povrća).
Prije mirovine svakako treba to riješiti, jer sa mirovinom od 1500 do 1900 kn, teško je to izvodljivo.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.