Zapamti

"Čovjek bez volje kao nož bez oštrice."

Autor Tema: Off grid ili on grid naponski sustavi?  (Pročitano: 6328 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Off grid ili on grid naponski sustavi?
« u: 31 Svibanj, 2012, 14:47:15 »
Možda ću instalirati fotonaponske panele, možda i vjetrenjaču. Možda i neku mikro vodenu turbinu. Onda kad budem imao svoju energiju, gdje s njom? Ako ću ići na off grid sustav, znači ne spajam se na gradsku mrežu, onda mi treba velika količina baterija. Baterije su skupe, imaju ograničeni radni vijek i nisu baš ekološke. Ako idem na on grid sustav, znači sinhroniziram se s mrežom i sve što proizvedem šaljem u mrežu, onda sam izbjegao baterije. Ali sam izgubio i samostalnost, ne? Znam da je teško pitanje i zahtjeva kompromis. Je li netko već donio tu odluku, i kakva je bila?
Problem je rješenje

Bruno

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 2
Odg: Off grid ili on grid naponski sustavi?
« Odgovori #1 u: 02 Lipanj, 2012, 21:50:02 »
Da li imaš već priključak na HEP? Priključak košta od 17 000 do 20 000 kn. Ako nemaš, možda ti se više isplati uložiti te pare u baterije i inverter.
Također ovisi o tome kakva sve trošila misliš koristiti. Ako se radi samo o stanovanju uz neki štedljivi režim potrošnje moguće je sve potrebe zadovoljiti relativno malim off-grid sustavom. No ako ti treba malo veća snaga, npr. za zavarivanje ili rad sa alatima i strojevima, onda bi off-grid sustav morao biti puno veći što znači i puno skuplji tako da se to ne isplati...
Nisam poklonik poticaja obnovljivih izvora energije, ali možda bi bilo mudro spojiti se na mrežu i iskoristiti ponudu dok se još može.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #2 u: 03 Lipanj, 2012, 01:22:51 »
Nemam HEP priključak a kućanstvo bi u slučaj off grid sustava bilo maksimalno štedljivo. Još ne znam što to znači zapravo, nisam računao očekivanu potrošnju. Mislio sam čak napraviti jedan kompromis s agregatom na naftu ili benzin koji bi služio samo za pokrivanje vršnog opterećenja, a sam sustav onda projektirati za minimalnu snagu i potrošnju. Nije skoz samodostatno rješenje budući da ne pržim hranu i nemam realne uvjete za proizvodnju biodizela, ali ja ni nisam neki purist.

Poticaje ne volim, iz principa, a ne volim ni imati puno posla s državom.
Problem je rješenje

m2

• Gost
« Odgovori #3 u: 27 Studeni, 2012, 10:11:48 »
Building Your Own Solar Power System

...The system uses parts you can easily find anywhere from online stores to hardware stores to stuff laying around in the garage. While the instructables is interesting for inspiration to create your own system, the best part about it is watching the maker come up with solutions, troubleshoot for new applications for the system, and in general DIY a solar system that works for the family's needs. Pretty great project to check out!

http://www.treehugger.com/solar-technology/building-your-own-solar-power-system.html

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.