Zapamti

"Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu."

Autor Tema: Parabolično zrcalo  (Pročitano: 10340 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Parabolično zrcalo
« u: 09 Srpanj, 2012, 13:35:34 »
Slično kao i Fresnelova (ili obična) leća, i zakrivljeno zrcalo se može koristiti za fokusiranje sunčeve energije. Ovisno gdje nam treba energija, ponekad je zgodnije koristiti zrcalo nego leću, ali je primjena prilično slična:
46" PARABOLIC MIRROR STEAM BOILER SOLAR POWER Solar "Death Ray":

Prednost je što zrcalo svatko može sam izraditi, recimo prekrivanjem stare satelitske antene aluminijskom folijom. Evo kako ovaj momak radi zrcalo:
PARABOLIC MIRROR PARABOLOID HOMEMADE SOLAR CONCENTRATOR P2 DIY DO IT YOURSELF

Ili od plexiglass-a, koristeći kalup:
perfect circle Dan R MOLD ACRYLIC PLEXI MAKE A PARABOLIC MIRROR CUT A CIRCLE SAW

Mislim da bi se u samogradnji dalo izraditi prilično veliko zrcalo, recimo koje bi stajalo u dvorištu, a zagrijavalo spremnik za vodu centralnog grijanja u kući, ili nekakav motor za proizvodnju el. energije i sl. Problem je vjerojatno sa sigurnosti, ako se zrcalo okrene u krivom smjeru. Ne mora se ni okrenuti zrcalo, kad se sunce okreće, pa je pitanje sigurnosti vjerojatno puno složenije od same izrade zrcala.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 769
Odg: Parabolično zrcalo
« Odgovori #1 u: 15 Siječanj, 2013, 19:15:35 »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #2 u: 16 Siječanj, 2013, 10:18:16 »
Ljeti puno praktičnije nego vatru paliti.
Problem je rješenje

m2

• Gost
« Odgovori #3 u: 16 Siječanj, 2013, 11:07:48 »
Od kojeg materijala napraviti refleksnu površinu a da je dostupno na naše tržištu?

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
« Odgovori #4 u: 16 Siječanj, 2013, 11:37:49 »
mislim da je aluminijumska folija ok...

m2

• Gost
« Odgovori #5 u: 16 Siječanj, 2013, 11:45:13 »
Probao sa samoljepivom Al folijom od M3 (nekako "mutan" odraz sa folije) na satelitskoj od 80 cm  :no: (može se ruka držati u "fokusu", ljeti)
nisam je jedino polirao...
stavim slike ako ih nađem...
Čuo sam da ima samoljepivih Al tapeta... ali ih nigdje nisam našao po trgovačkim centrima i specijaliziranim trg.
« Zadnja izmjena: 16 Siječanj, 2013, 11:48:03 od m2 »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #6 u: 16 Siječanj, 2013, 12:06:41 »
Neonske lampe i oni mali halogeni reflektori imaju vrlo refleksivne aluminijske limove, odraz se vidi kao u običnom zrcalu. Da je takve limove naći. Znam da bau centri drže limove raznih stupnjeva sjajnosti, ali nisam nikad gledao ima li baš toliko sjajnih.
Problem je rješenje

m2

• Gost
« Odgovori #7 u: 16 Siječanj, 2013, 12:21:55 »
Neonske lampe i oni mali halogeni reflektori imaju vrlo refleksivne aluminijske limove, odraz se vidi kao u običnom zrcalu. Da je takve limove naći. Znam da bau centri drže limove raznih stupnjeva sjajnosti, ali nisam nikad gledao ima li baš toliko sjajnih.

Treba lim "saviti" u 3D parabolu, strojevi za bombiranje su skupi i uglavnom ih imaju brodogradilišta ali za debele limove...
Staviti Al folilje (kuhinjsku) na obruč satelitske grijati sa "heat gun-om" foliju, iznutra napraviti vakuum, dali bi to radilo?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #8 u: 16 Siječanj, 2013, 12:42:32 »
3D parabola ti treba ako misliš koncentrirati svjetlo u jednu točku, ali kuhanje ili pečenje obično ne zahtjeva taljenje jedne točke. Mislim da bi 2D parabola bila zadovoljavajuća za fokusiranje energije na lonac, ili ploču za pečenje. Povećanje snage tada možeš dobiti samo povećanjem duljine tog lima, od širine nemaš koristi.

Čudi me da ti ono s folijom nije radilo. Jesi li uspoređivao razne folije, možda su neke sjajnije od drugih? Postoji i ljepljiva traka s vrlo sjajnom metalnom površinom, baš ju imam kući, možda je dovoljno dobra?
Problem je rješenje

m2

• Gost
« Odgovori #9 u: 16 Siječanj, 2013, 13:37:39 »
3D parabola ti treba ako misliš koncentrirati svjetlo u jednu točku, ali kuhanje ili pečenje obično ne zahtjeva taljenje jedne točke. Mislim da bi 2D parabola bila zadovoljavajuća za fokusiranje energije na lonac, ili ploču za pečenje. Povećanje snage tada možeš dobiti samo povećanjem duljine tog lima, od širine nemaš koristi.

Čudi me da ti ono s folijom nije radilo. Jesi li uspoređivao razne folije, možda su neke sjajnije od drugih? Postoji i ljepljiva traka s vrlo sjajnom metalnom površinom, baš ju imam kući, možda je dovoljno dobra?
Imam negdje slike probati ću ih naći
- vidi se koja traka
- nisam je polirao

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #10 u: 16 Siječanj, 2013, 17:09:14 »
Baš mi pade na pamet. Ako obično ogledalo zalijepiš na elastičnu površinu, poput gume, nježno razbiješ, imaš djeliće koji savršeno pristaju jedan uz drugi, a drže se za podlogu. Sad to zalijepiš za antenu.

?
Problem je rješenje

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
« Odgovori #11 u: 16 Siječanj, 2013, 17:26:08 »
jedan momak kojeg znam sa fb ima dosta iskustva stim rekao mi je da je najbolja samoljepljiva folija što se koristi za sito-štampu ima je kupit u prodavnicama boja i košta oko 13 evra po kvadratu, osim nje ima i jeftinija varijanta sa onom folijom za motanje poklona...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #12 u: 16 Siječanj, 2013, 17:32:56 »
To zvuči obečavajuće.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.