Zapamti

"Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu."

Autor Tema: Pasivni frižider / zamrzivač  (Pročitano: 5800 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Pasivni frižider / zamrzivač
« u: 20 Rujan, 2012, 10:50:31 »
Ne znam jel prava tema za "alternativnu energiju" ali radi se o štednji el. energije tamo gdje je i nema.

Ideju sam dobio čitajući "Designer's manual". Ako zimi u kanti zamrznem vodu, ona bi trebala ostati zamrznuta cijelo ljeto, do sljedeće zime. To je ideja, samo kako ju ostvariti? Očito trebam odličnu izolaciju oko tog komada leda. Koliku?

Da se ne opterećujem s proračunima jer sigurno ću nešto zeznuti, pokušat ću ovako. Kupim plastičnu kantu, možda one za kiseliti kupus, od cca 50 litara. Napunim ju do pola vodom. Postavim ju u kut sobe, na debeli sloj stiropora, možda 15-20 cm. Oko nje napravim drveni sanduk cca 1X1 m, i međuprostor natrpam kamenom vunom, stiroporom i drugim materijalima koji su mi ostali od gradnje kućice. Na poklopac također zalijepim debeli sloj stiropora i na vrh drvenu ploču kao poklopac.

Kad počne smrzavati, dignem poklopac i ostavim tako cijelu zimu, jer se kućica ne koristi zimi pa će sigurno smrzavati. U proljeće poklopim i držim zatvoreno. Unutra držim pive i druge stvari važne za preživljavanje :) Možda ipak napravim jednu pregradu između leda i prostora za pive, da se ne smrznu. Pregrada bi ujedno dulje održala led hladnim.

Na ljeto javim kako se drži led, i drži li se uopće. Možda nekome mašta radi malo bolje nego meni, pa već sada vidi kako bi pokus mogao završiti?
Problem je rješenje

Zloran

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 7
  • -Receive: 23
  • Ko mi ukro kaput ?
Odg: Pasivni frižider / zamrzivač
« Odgovori #1 u: 20 Rujan, 2012, 15:31:35 »
zašto čekati do zime ? Zamrzneš litru vode i staviš u takav sanduk kakav si opisao. Pa vidiš koliko drži. Ili sam možda u krivu ?
Ko mi ukro kaput ?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #2 u: 20 Rujan, 2012, 15:57:04 »
Ajmo ovako. Napravimo frižider sada, nemamo više od sat-dva posla. Stavimo unutra led i promatramo do zime. Tada ćemo znati ima li ideja uopće šanse da se realizira ili ne. Ako ima, onda je samo stvar detalja, koliko treba vode i koliko debela izolacija. Detalje ćemo moći provjeriti tek nakon godinu dana.
Problem je rješenje

malus

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 5
  • -Receive: 42
« Odgovori #3 u: 20 Rujan, 2012, 16:50:36 »

Ajmo ovako. Napravimo frižider sada, nemamo više od sat-dva posla. Stavimo unutra led i promatramo do zime. Tada ćemo znati ima li ideja uopće šanse da se realizira ili ne. Ako ima, onda je samo stvar detalja, koliko treba vode i koliko debela izolacija. Detalje ćemo moći provjeriti tek nakon godinu dana.

Nema šanse da radi. Ni teoretske.

Evo ti link, što bi moglo radit.
http://www.burlingtonfreepress.com/article/20100816/NEWS02/100815019/Essex-project-builds-backyard-passive-freezer?nclick_check=1

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.