Pozdrav svima,imam instaliran off-grid sistem na 12V razmisljam da ga prespojim na 24V tako da postojece cetiri baterije Lifepo4 100Ah spojim u seriju i dobijem 200 Ah na 24 V. I kljucno pitanje dali bi mogao kupiti jos 4 identicne baterije koje bi takode spojio u seriju i povezao ih paralelno uz postojece tako da u konacnici dobijem 400Ah na 24V.Moram bit iskren neznam stavit sliku kao primjer ovog sto opisujem
brine me spoj godinu dana „starih“ baterija sa novokupljenim (ista firma iste karakteristike sve imaju BMS). Ima li netko iskustva sa takvom situacijom? Hvala!
(
Maovski ima nekih poteškoća sa postavljanjem nove forumske teme, pa započinjem ja u njegovo ime 
)
Bok! Ne znam imamo li dovoljno informacija o cijelom sustavu, pa bih ja odgovorio više općenito nego specifično za ovu situaciju.
1. Ako je cijeli sustav za 12V, prespajanje baterija na 24V vuče dosta drugih stvari. Npr. ima li potrošača koji su direktno spojeni na 12V, što je sa postavkama i karakteristikama punjača, invertera... Mijenjaju li se, ili su predviđeni da rade i na 12V i na 24 V, itd...
2. Tehnički rečeno, prespajanje 100Ah grupe akumulatora sa 12V na 24V neće dati 200Ah nego 50Ah. Zato što je jednak broj ćelija, jednak kapacitet, jednaka akumulirana energija. A energija se računa kao umnožak napona, struje i vremena (watt sati). Znači ako se udvostruči napon, struja mora biti dvostruko manja. Obično manja struja uz viši napon ima brojne prednosti, što i jest razlog što su svi jači sustavi u pravilu sa višim naponom. Ali to je druga tema. Znači, ne može se povećati kapacitet postojećih akumulatora jednostavnim prespajanjem.
3. Ne vidim nikakav problem u dodavanju novih grupa akumulatora paralelno ovoj prvoj. U godinu dana, LiFePo baterije nisu mogle značajno promijeniti karakteristike, ako su karakteristike uopće bitne kod paralelnog spoja. Kod serijskog jesu itekako, ali kod paralelnog je manje brige.
4. Kako sam u prethodnoj točci započeo, kod serijskog spoja akumulatora je jako bitno da su sve ćelije jednake, dobro balansirane. A budući da je u planu nekakvo serijsko povezivanje akumulatora koji su ranije bili paralelni, hmm... Možda to nije baš pametno. Hipotetski, zamislimo da imamo dvije baterije 12V čiji se kapacitet neznatno razlikuje. Spojimo serijski, punjač tjera struju kroz obje istodobno. Kada jedna bude približno 100% puna, BMS će prekinuti punjenje da zaštiti ćelije od napuhivanja. I to je automatski prekid punjenja za sve serijski spojene akumulatore. Ako imamo jedan sa 100% kapaciteta, drugi sa 95% kapaciteta, automatski je kapacitet cijele serije 95%. Zato se litijevi akumulatori proizvode sa različitim naponima. Uzmeš onaj koji ti odgovara i ne prespajaš ništa. I zato unutar jednog akumulatora imamo BMS sa balanserom koji ne samo što pazi da se koja ćelija ne prepuni nego i prebacuje energiju iz one najviše napunjene u onu najmanje napunjenu. A to nije moguće ostvariti jednostavnim spajanjem već gotovih akumulatora.
Btw, koji je razlog prelaska sa 12 na 24? Ako sve radi kako treba, dovoljno je dodati još akumulatora na 12V i na taj način povećati kapacitet. Sve ostaje 12V, samo je veći kapacitet.