Zapamti

"Brzo otvaraj oči, a sporo usta."

Autor Tema: Samogradnja solarnog spremnika  (Pročitano: 35372 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Samogradnja solarnog spremnika
« Odgovori #15 u: 02 Lipanj, 2016, 00:15:14 »
Napravio, spojio, radi!

E sad, problem je u tome što mi voda vrlo brzo zakuha u kolektorima. Očito je da nije dovoljan protok kroz njih...

Da li je gornji izlaz vruće vode (antifriza) iz solarnog kolektora spojen na gornji najviši dio spirale u spremniku Nikola, a najniži i najhladniji dio spirale u spremniku (koja spirala završava vertikalnim usponom prema vrhu spremnika, budući na spremniku nisi bušio rupu za taj "hladni" priključak?
Pretpostavljam da je spirala namotana od gore prema dolje i samo tom jednom smjeru (nikako cik-cak) i taj donji dio završava vertikalnim izlazom prema gore.
« Zadnja izmjena: 02 Lipanj, 2016, 00:20:11 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #16 u: 02 Lipanj, 2016, 09:10:51 »
Da, spirala je namotana od gore prema dolje i u prvoj varijanti je bilo spojeno kako treba, znači da vruća voda kruži po vrhu spirale i kako se hladi da ide u sve niže namotaje. Na kraju sa dna spirale ide u dno kolektora. I u toj izvedbi, protok je bio slab. Kada sam premjestio kolektor, mislim da sam pogriješio priključke na spremniku, ali to nije bilo bitno jer je protok bio ipak bolji. Sada kada budem ponovno radio na sustavu, nastojat ću spojiti spiralu kako je bila izvorno zamišljena.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #17 u: 02 Lipanj, 2016, 09:31:43 »
Smanjenje dužine spirale, te razmicanje namotaja sa strmijim usponom, trebalo bi rezultirati boljim protokom, pa možeš probati i to.
Tako će u kolektoru i u spirali bojlera nastati veća gravitacijska razlika tlakova potrebnih za cirkulaciju kroz solarni sustav.
Uzivaj u kreativnosti i radu Nikola.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #18 u: 02 Lipanj, 2016, 09:46:01 »
Hvala, možda i to probam. Samo bih prije daljnjih pokusa trebao postaviti mjerni sat, da mogu zaista izmjeriti protok.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 02 Lipanj, 2016, 11:18:34 »
Mjerni sat (na primjer od vodomjera), usporavati će protok, te će pokazivati umanjene rezultate.
Protok u termosifonskom (gravitacijskom) sistemu, kakvog radiš Nikola, neće biti stalan.
Najveći će biti kod najvećih razlika u temperaturama: (razlika temperature između :
- gornje i donje sabirne cijevi solarnog kolektora,
- gornje i donje temperature spirale u spremniku i
- razlike temperature između solarnog kolektora i spremnika).
Protok će se smanjivati, smanjivanjem razlike istih temperatura i sasvim stati izjednačavanjem istih.

Kako bi povećao prirodni termosifonski protok, postojeći solarni kolektor sa "serpentinom" koja ima mali uspon, zamjenjuješ sa solarnim kolektorom sa "harfom" koja ima skoro vertikalni uspon.
Tako i spirala u spremniku, treba imati optimalnu strminu, da ne guši protok i da sva toplina iz medija u spirali, stigne preći u vodu u spremniku.
To možeš provjeriti mjereći temperature spirale na ulazu i izlazu iz spremnika, a dok voda u spremniku nije vruća i "pipanjem" spirale rukom (kroz veliki otvor na vrhu spremnika), radi skraćivanja spirale na optimalnu dužinu. Zato, jer spirala na vrhu spremnika treba biti vruća a prema dnu postupno sve hladnija, pri ćemu treba izbjeći situaciju da je spirala hladna već na polovici dužine spirale.

Solarni kolektor sa dugom serpentinom malog uspona, zadovoljavajuće bi radio uz prisilnu cirkulaciju (dakle el. pumpu.)
« Zadnja izmjena: 02 Lipanj, 2016, 11:21:47 od fazy »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #20 u: 02 Srpanj, 2016, 23:01:56 »
Dolazim do nekih zaključaka. Jedan kolektor od 2m2 uspjeva zagrijati 1000l vode sa 20 stupnjeva, koliko je u podrumu, na 30 i možda još koji stupanj. Mislim da neće moći više. Spremnik je izoliran relativno dobro, sa 10cm stiropora. Dalo bi se još popraviti tu izolaciju, ali mislim da su gubici prihvatljivi. Od kad kolektori dođu u hlad (oko 17 sati) do jutra kada krene grijati, izgubi se ispod jednog stupnja. Znači, procjenjujem da u 24 sata spremnik izgubi oko 1-1,5 stupanj pri temp. razlici od oko 10 stupnjeva. Istodobno, unatoč tim gubicima, dnevno se temperatura u spremniku digne za oko 2 stupnja. Ovisno o danu. Danas je recimo bilo malo oblačnog vremena, ali i sunca, i temperatura se digla sa 28 na 30 od jutra do večeri. Ali jučerašnji dan je završila na nešto ispod 29 stupnjeva, pa je to onda dnevni porast od slabašnih 1 stupanj. Da je bilo potpuno sunčano, računam da je moglo završiti na 31 st. Uglavnom, mislim da ako zanemarim gubitak topline, u sadašnjoj izvedbi jedan kolektor vjerojatno donosi oko 3 stupnja dnevno.

Ako spojim oba kolektora, što mi je sada u planu, to bi onda bilo 6 stupnjeva dnevno, minus gubici. Pri sadašnjoj temperaturi od 30 st kada su dnevni gubici oko 1 st to mi ostavlja dnevni porast temperature od oko 5 st, uz malo sreće sa suncem.  Ako su mi gubici na 10 stupnjeva razlike oko 1-1,5 st, onda će dnevni gubici od 5-6 stupnjeva biti vjerojatno na 40 st razlike, što mi govori da ako u podrumu ostane 20 stupnjeva, maksimalna temperatura u spremniku iznosi oko 60 stupnjeva. Ako nema potrošnje tople vode.

Računam da je minimalna temperatura vode u spremniku, ugodna za kupanje, oko 40 st. Koliko treba obačnih dana da se sa 60 spusti na 40? 5-6 dana? Nije baš impresivno, mislim da ću nastaviti raditi na toplinskoj izolaciji, a naravno i na puštanju drugog kolektora u pogon.
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #21 u: 10 Srpanj, 2016, 09:03:14 »
Kolike su ti temperature na ulazu i izlazu iz kolektora?? Možda je taj gubitak temperature više zbog cirukulacije kroz sistem preko noći?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #22 u: 10 Srpanj, 2016, 12:56:22 »
Po noći ne bi smjelo biti cirkulacije, ako je kolektor na nižoj razini nego spremnik? Nisam se usudio staviti nepovratni ventil, mislim da ne bi dozvolio prirodnu cirkulaciju.

Od nedavno, imam i pumpu, ali s njom mi je učinak otprilike isti. Pumpu aktivira termostat koji sam okačio na izlaznu cijev iz kolektora. Sada mi je termostat namješten na 50 stupnjeva. Danas sam mjerio temperature na ulazu i izlazu. Kada se aktivira pumpa, temperatura na izlazu je oko 51-52 stupnja, i pumpa radi dok temperatura ne padne na oko 40 stupnjeva. Temperatura na ulazu u kolektor je 38-40 stupnjeva, ovisno o tome radi li pumpa ili ne.

Trenutno je temp. u spremniku 35,5 stupnjeva. Meni idealno za tuširanje, žena voli da je toplije.

Što se tiče gubitaka, mislim da je najveći problem što mi je voda u dodiru sa zrakom, koji preuzima toplinu i onda izlazi u okolni prostor. Budući da s gornje strane kolektora ulaze cijevi, bilo mi je dosta teško sve zatvoriti stiroporom da zrak ne prolazi. Ispalo je da sam gore samo nabacao komade stiropora koji su mi ostali, bez lijepljenja.

Mislim da ću gornji dio izolirati vunom, dobro zatvoriti sve rupe, da zrak ne cirkulira. Sad kad sam izmjerio ulaznu i izlaznu temperaturu, vidim da moram podesiti termostat na višu temperaturu. Ako mi pumpa tjera dok je u kolektoru 40 stupnjeva, pa se to u cijevima još malo ohladi na recimo 38, onda mi temperatura u spremniku nikako ne može prijeći 38.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #23 u: 10 Srpanj, 2016, 13:29:24 »
Rezultati su odlični za ovu kombinacihu jednog kolektora i tako velikog spremnika Nikola!
Šogor ima 3 kolektora, spremnik od 500 litara, pumpu i diferencijalni termostat (kolektori su na krovu 1. kata, a spremnik u prizemlju) i temperatura se u spremniku penje na 75oC.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #24 u: 11 Srpanj, 2016, 07:38:31 »
Možda je pogrešno meriti temperature na izlazu kolektora ako se računa iskoristivost sistema bolje bi bilo meriti na ulazu i izlazu iz izmenjivača. Ako dodaš i drugi kolektor to će biti više nego solidan sistem.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #25 u: 11 Srpanj, 2016, 08:26:10 »
Možda je pogrešno meriti temperature na izlazu kolektora ako se računa iskoristivost sistema bolje bi bilo meriti na ulazu i izlazu iz izmenjivača. Ako dodaš i drugi kolektor to će biti više nego solidan sistem.

Da, imaš pravo. Sad mi je to zatrpano stiroporom, ali kada budem u prilici mjeriti ću i tu temperaturu.
Problem je rješenje

Lasermen

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 4
« Odgovori #26 u: 18 Srpanj, 2016, 10:32:13 »
Sam sam napravio solarni kolektor 2.5x1.5 m postavio na juznu stranu krova, kupio bojler 80 litara sa ugradjenom spiralom ,tlacnu posudu 16w pumpu za centralno grijanje sve to pospajao  sistem napunio Glikolom,stavio pod tlak od 2bara i radi vec četvrtu godinu bezprijekorno,jedino sam trebao kupiti veći bojler bar 100 litara.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
« Odgovori #27 u: 18 Srpanj, 2016, 16:11:44 »
Sam sam napravio solarni kolektor 2.5x1.5 m postavio na juznu stranu krova, kupio bojler 80 litara sa ugradjenom spiralom ,tlacnu posudu 16w pumpu za centralno grijanje sve to pospajao  sistem napunio Glikolom,stavio pod tlak od 2bara i radi vec četvrtu godinu bezprijekorno,jedino sam trebao kupiti veći bojler bar 100 litara.
Dobrodošao...
Termosifonski sistem ti nije odgovaro ili ga nisi mogao ugraditi?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #28 u: 20 Srpanj, 2016, 20:28:35 »
Lasermen, baš mi je drago da imaš dobre rezultate. U tvom opisu ne vidim da spominješ automatiku, jesi li zaboravio spomenuti ili sustav radi bez nje? Što pali/gasi pumpu?
Problem je rješenje

Lasermen

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 4
« Odgovori #29 u: 21 Srpanj, 2016, 11:56:07 »
Koristio sam staklo  i okvir od starog izloga,to mi je bilo najjeftinije rijesenje Vakumski su dosta skupi, sto se tice automatike (sve mi je jasno sto bi mi trebalo) to odradjuje moja supruga koja je domacica pa ukljucuje i iskljucuje pumpu kada je potrebno,eto moja automatika funkcionira vec cetiri godine. Evo ovako je to pocimalo ,imam jos nesto napravljeno ali o tome drugi puta,inace jako me zanima sve o solarnoj energiji.
« Zadnja izmjena: 21 Srpanj, 2016, 12:13:14 od Lasermen »

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.