Dolazim do nekih zaključaka. Jedan kolektor od 2m2 uspjeva zagrijati 1000l vode sa 20 stupnjeva, koliko je u podrumu, na 30 i možda još koji stupanj. Mislim da neće moći više. Spremnik je izoliran relativno dobro, sa 10cm stiropora. Dalo bi se još popraviti tu izolaciju, ali mislim da su gubici prihvatljivi. Od kad kolektori dođu u hlad (oko 17 sati) do jutra kada krene grijati, izgubi se ispod jednog stupnja. Znači, procjenjujem da u 24 sata spremnik izgubi oko 1-1,5 stupanj pri temp. razlici od oko 10 stupnjeva. Istodobno, unatoč tim gubicima, dnevno se temperatura u spremniku digne za oko 2 stupnja. Ovisno o danu. Danas je recimo bilo malo oblačnog vremena, ali i sunca, i temperatura se digla sa 28 na 30 od jutra do večeri. Ali jučerašnji dan je završila na nešto ispod 29 stupnjeva, pa je to onda dnevni porast od slabašnih 1 stupanj. Da je bilo potpuno sunčano, računam da je moglo završiti na 31 st. Uglavnom, mislim da ako zanemarim gubitak topline, u sadašnjoj izvedbi jedan kolektor vjerojatno donosi oko 3 stupnja dnevno.
Ako spojim oba kolektora, što mi je sada u planu, to bi onda bilo 6 stupnjeva dnevno, minus gubici. Pri sadašnjoj temperaturi od 30 st kada su dnevni gubici oko 1 st to mi ostavlja dnevni porast temperature od oko 5 st, uz malo sreće sa suncem. Ako su mi gubici na 10 stupnjeva razlike oko 1-1,5 st, onda će dnevni gubici od 5-6 stupnjeva biti vjerojatno na 40 st razlike, što mi govori da ako u podrumu ostane 20 stupnjeva, maksimalna temperatura u spremniku iznosi oko 60 stupnjeva. Ako nema potrošnje tople vode.
Računam da je minimalna temperatura vode u spremniku, ugodna za kupanje, oko 40 st. Koliko treba obačnih dana da se sa 60 spusti na 40? 5-6 dana? Nije baš impresivno, mislim da ću nastaviti raditi na toplinskoj izolaciji, a naravno i na puštanju drugog kolektora u pogon.