... Od nedavno, imam i pumpu, ali s njom mi je učinak otprilike isti. Pumpu aktivira termostat koji sam okačio na izlaznu cijev iz kolektora. Sada mi je termostat namješten na 50 stupnjeva. Danas sam mjerio temperature na ulazu i izlazu. Kada se aktivira pumpa, temperatura na izlazu je oko 51-52 stupnja, i pumpa radi dok temperatura ne padne na oko 40 stupnjeva. Temperatura na ulazu u kolektor je 38-40 stupnjeva, ovisno o tome radi li pumpa ili ne...
Ako je tako spojen termostat da pumpa radi onda kada je temperatura na izlazu iz kolektora veća ili jednaka podešenoj temperaturi, onda pumpa ne će raditi cijelo vrijeme nego samo kako si opisao Nikola.
No, kako temperatura u spremniku raste, potrebno je povećavati i vrijednost temperature na termostatu ( to inaće nadzire diferencijalni termostat koji uspoređuje temperaturu izlaza kolektora i temperaturu spremnika na način da dozvoljava rad pumpi sve dok je temperatura kolektora veća od temperature spremnika.)
Termosifonski sistem također neće dozvoliti hlađenje spremnika prostrujavanjem kroz kolektor.
Budući imaš termosifonski sistem, bolje je da je termostat postavljen na veću vrijednost (60 ili 70
oC).