Zapamti

"Ako ne proživiš gorčinu hladne zime, možeš li uživati u mirisu šljivinog cvijeta?"

Autor Tema: Samogradnja solarnog spremnika  (Pročitano: 35370 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Odg: Samogradnja solarnog spremnika
« Odgovori #30 u: 21 Srpanj, 2016, 14:32:42 »
Haha, ma nije moguće da to funkcionira na principu supruge :-) Super, svaka čast.
Problem je rješenje

Lasermen

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 4
« Odgovori #31 u: 21 Srpanj, 2016, 14:49:00 »
Haha, ma nije moguće da to funkcionira na principu supruge :-) Super, svaka čast.
Radi bolje od ijednog tajmera :)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #32 u: 25 Srpanj, 2016, 07:51:44 »
Ljudi imate jednostavne termostate na mašinama za pranje sudova, nemaju podešavanja jedan je na 55 drugi na 65 stepeni pa koji vam odgovara...toga krša ima svuda..

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #33 u: 25 Srpanj, 2016, 14:38:39 »
Odlična ideja Dzionik.
Rijeđe se nađu i podesivi termostati (odabir temperature pranja nalazi se na prednjoj ploči stroja za pranje i ima kapilaru na čijem kraju je sonda).
Kako predlažeš spojiti takve termostate za uključivanje vodene pumpe u sistemu solarnog zagrijavanja vode, Dzionik?
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #34 u: 15 Kolovoz, 2016, 10:08:27 »
Kada sam sredio drugi kolektor, izolirao spremnik i cijevi, sustav radi sasvim zadovoljavajuće. Npr jučer je za lijepog sunčanog dana temperatura u spremniku narasla sa 37 na 43 stupnja, uz uobičajenu potrošnju tople vode. Tijekom noći je temperatura pala na 41.5, sad opet grije.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #35 u: 15 Kolovoz, 2016, 10:14:01 »
Za 1000 l vode u spremniku to je odličan rezultat.
Supeer, Nikola.  :biggrin:

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #36 u: 15 Kolovoz, 2016, 18:48:13 »
I danas ugrijalo na nešto više od 46 stupnjeva. Voda koju puštamo na slavini bude pretopla za pranje ruku, mora se miješati sa hladnom. To je baš kako sam se nadao da će raditi.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #37 u: 21 Kolovoz, 2016, 14:51:02 »
koje temperature predviđaš zimi?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #38 u: 21 Kolovoz, 2016, 15:15:33 »
Nemam ni najblažeg pojma. Kod mene zima bude uglavnom sa jako malo sunca pa vjerojatno neće biti baš neki zanimljiv rezultat. Zato ovih dana vrtim po glavi ideju da napravim vjetrogenerator i po zimi ga spojim direktno na el. grijač u spremniku. Vjetra imam dovoljno, za razliku od sunca.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #39 u: 03 Rujan, 2016, 11:32:35 »
Temperatura u spremniku je 54 stupnja. Neko vrijeme nismo dolazili, sad me zanima je li to ta max. temperatura i koliko se izgubi tijekom noći.

Vjerujem da bi bilo i više stupnjeva da imam pravi kontroler za pumpu, jer mi je termostat od zadnjeg puta ostao na 60 stupnjeva. To znači da pumpa vjerojatno radi neprekidno ako se temperatura u spremniku digne blizu 60 st. i na taj način zapravo hladi vodu kada nema dovoljno sunca. Malo sam podignuo termostat na 70 st pa da vidim kakav to ima utjecaj.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #40 u: 03 Rujan, 2016, 22:21:17 »
... Od nedavno, imam i pumpu, ali s njom mi je učinak otprilike isti. Pumpu aktivira termostat koji sam okačio na izlaznu cijev iz kolektora. Sada mi je termostat namješten na 50 stupnjeva. Danas sam mjerio temperature na ulazu i izlazu. Kada se aktivira pumpa, temperatura na izlazu je oko 51-52 stupnja, i pumpa radi dok temperatura ne padne na oko 40 stupnjeva. Temperatura na ulazu u kolektor je 38-40 stupnjeva, ovisno o tome radi li pumpa ili ne...
Ako je tako spojen termostat da pumpa radi onda kada je temperatura na izlazu iz kolektora veća ili jednaka podešenoj temperaturi, onda pumpa ne će raditi cijelo vrijeme nego samo kako si opisao Nikola.
No, kako temperatura u spremniku raste, potrebno je povećavati i vrijednost temperature na termostatu ( to inaće nadzire diferencijalni termostat koji uspoređuje temperaturu izlaza kolektora i temperaturu spremnika na način da dozvoljava rad pumpi sve dok je temperatura kolektora veća od temperature spremnika.)
Termosifonski sistem također neće dozvoliti hlađenje spremnika prostrujavanjem kroz kolektor.
Budući imaš termosifonski sistem, bolje je da je termostat postavljen na veću vrijednost (60 ili 70 oC).

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #41 u: 06 Rujan, 2016, 16:21:17 »
Tko želi sam napraviti diferencijalni termostat, ovaj video mu može u tome pomoći:

! No longer available

kao i redosljed montaže elektroničkih elemenata:

! No longer available

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.