Pod "solarni spremnik" mislim na spremnik tople vode koju zagrijava prvenstveno sunce. Takvi spremnici su obično odvojeni od solarnih kolektora, većih su zapremina (100, 200, 300 litara), vrlo dobro toplinski izolirani, kroz njih prolazi jedna ili više bakrenih spirala koje griju vodu, i izloženi su najčešće visokom tlaku vode, koji vlada u standardnoj vodoinstalaciji.
Dok je solarne kolektore relativno jednostavno izraditi, spremnike vode ljudi obično kupuju. Provjerio sam, takav spremnik košta bar 1000€, možda manje ako je polovni ali ne baš puno manje.
Bavim se idejom kako da i taj spremnik izradim sam, a po mogućnosti postignem i veći volumen od industrijskog. Za male novce. Samogradnja visokotlačnog spremnika podrazumjeva dosta bravarskog umijeća kojeg nemam. Korištenje bačava, plastičnih spremnika i sl. nije moguće jer ne bi izdržali visoki tlak. Moguće je korištenje starih bojlera, koji su premali pa bi ih trebalo više povezati zajedno u sustav. Onda bi trebalo svaki bušiti, ugrađivati mu spirale, i sve to treba napraviti prilično vješto, da kasnije ne pušta vodu.
Onda sam došao do zaključka da spremnik i ne treba biti pod visokim tlakom, a istodobno vodovod bi bio pod uobičajenim tlakom. To bih postigao na sljedeći način, a sigurno ima i drugih mogućnosti. Plastičnom spremniku za kišnicu, koji je predviđen za niske tlakove, odrežem gornji dio, napravim od njega poklopac. Dobijem nešto poput plastične kade od 1000 litara. Kadu toplinski izoliram, npr. stiroporom. Nađem neki otpadni bojler, kojem skinem izolaciju, spojim na vodoinstalaciju kako se to inače spaja, i bojler uronim u pl. kadu. Sada u bojleru može biti visoki tlak, u kadi je niski, a topla voda u kadi grije bojler. Moguće je da brzina prijenosa topline nije baš velika, ali i ne treba biti, jer je u bojleru uvijek dovoljna količina tople vode.
Sad, kako je sve to otvoreno s gornje strane, bez bušenja i sl. jednostavno ubacim bakrenu spiralu u spremnik, i pokrenem pumpu. Sunce grije kolektor, kroz kolektor teče tekućina koja grije 1000 litarski spremnik, u njemu je bojler na koji se prenosi toplina, i to je to. Onda mi možda padne na pamet ubaciti el. grijač, nije problem, samo ga uronim u vodu. Isto vrijedi za neke druge izvore energije, recimo grijanje na bio otpad. Napravim kompostnu hrpu, korz nju provučem cijevi, iste cijevi provučem kroz pl. kadu, i grijem vodu na kompost. Ništa lakše.
Naravno, kadu gore zatvorim onim poklopcem, i gore dobro izoliram da ne gubi toplinu. Moguće je da bi voda s vremenom ishlapila, ali lako dolijem po potrebi.