Zapamti

"Borac koji pobjegne može se opet boriti."

Autor Tema: Sijalica treperi  (Pročitano: 9794 puta)

tihomir

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
Sijalica treperi
« u: 11 Ožujak, 2016, 12:24:05 »
Pozdrav majstori novi sam na forumu novi na alternativnoj energiji no da ne duljim molim da mi odgovori netko koji je uzrok treptanja sijalice treće kad se ukljući da pojasnim imam solarni set panel 40W regulator 10W te pretvarač sa 12 na 220 v 150 w, akumolator je 55 ah te kod uključivanja dvije sijalice 220v 7 w led i radija sve je u redu no uključivši još jednu od 7 w počinje titranje istih
molim odgovor

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Odg: Sijalica treperi
« Odgovori #1 u: 11 Ožujak, 2016, 14:54:41 »
Jesi li mjerio napon kod uključivanja još jedne sijalice, ili možda potrošnju (struju) istih? Izgleda mi kao da ga nešto ruši.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #2 u: 11 Ožujak, 2016, 17:21:24 »
Teško je točno odgovoriti Tihomire. Premalo je podataka.
 Kolika je snaga radio prijemnika? Ako isti ima trafo na napaajanju koji transformira napon sa 220 V na 12 V ili neki drugi, taj trafo dodatno opterećuje pretvarač, koji je snage samo 150 W.
Pretpostavimo da je akumulator pun, u tom slučaju je pretvarač preslab.

Probaj koristiti neki radio sa radnim naponom 12 V, (ali trebaš pratiti da napon ne padne ispod 11 V) i direktno ga priključiti na akumulator ili koristiti jači pretvarač 12/220 V.
Ove minilinije su prilično rastrošne, pa je bolje koristiti direktno priključivanje radia radnog napona 12 V na akumulator, u slučaju ovakog relativno slabog solarnog sistema. (Isprva sam i ja imao takav akumulator, ali sam ga morao pojačati jačim akumulatorom, solarnim panelima i pretvaračem).
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

tihomir

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 11 Ožujak, 2016, 17:57:37 »
ma nije radio problem upalio sam i samo sijalice velim 7 w su treću upalim treperiti počinju sve sad sam stavio akumolator misli da je 85 ah i bolje je  no ipak je onda u pitanju i pretvarač u solarshopu u čk nosio sam i pretvarač koji je davao van 25 v a akumolator 13,7 idealno onaj trgovac upalio četiri sijalice i svetli bez brige

tihomir

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 11 Ožujak, 2016, 18:00:09 »
sve mi se čini da pretvarač da samo 200 v van kod mene a tam u čk bilo dobro sad si mislim da nije u pitanju instalacija pošto ide preko kutije gdje su ono osigurači preklopni pa ih koristim kao prekidače

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 11 Ožujak, 2016, 18:06:37 »
Na izlaz pretvarača spoji produžni kabel i u njega priključi sva trošila. I svakako bi trebalo izmjeriti napon na ulazu i izlazu ptetvarača.
Važno je da spoj na akumulatoru bude kvalitetan.

tihomir

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 11 Ožujak, 2016, 19:15:17 »
hvala Vam svima sutra rezultati

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #7 u: 17 Ožujak, 2016, 14:05:33 »
Jesi li riješio problem?
Problem je rješenje

tihomir

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 18 Ožujak, 2016, 06:54:13 »
Dobro Vam jutro eto Nikola fala na brigi riješio sam dijelomično no sad je ok koliko more biti o čemu se radilo, pri kupnji toga sol. seta ja sam kupio i 10 kom. sijalica 7 W led 13kn komad i kada sam tri ili četiri uplalio kao što sam i prije napisal počele su treperiti a problem je bio u ispravljaču pošto je on 150 w nekakvi mod. sinusi nisam stručnjak te je dolazilo do pada napona a ove pak sijalice su na to osijetljive sada sam to malo sreduciral pa sam del dve šparne 11 w ostale dve led 7 w i gle vraga sve dela ne trepću no sad je pitanje pošto je akumolator 55 Ah koliko bi kad bi sve svetlilo držalo no moral bum nabaviti i jači akumolator i jači ispravljač onda pak veću ploču i da ne pričam dalje velim zasad je ok

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 18 Ožujak, 2016, 09:32:50 »
Isključi radio i na pretvarač direktno (odspoji ga sa elektro instalacije) priključuj LED lampe i dodaj jednu po jednu.
Sa 150 W pretvaračem (modificirani sinus) i ispravnim punim akumulatorom, trebao bi uspjeti priključiti svih deset LEDica od 7 W.
U praksi bi trebale svjetliti (svih 10), oko 8 sati, ovisno o napunjenosti i stvarnom kapacitetu akumulatora, naravno bez dodatnih trošila.

tihomir

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 18 Ožujak, 2016, 18:27:10 »
fazy dobro  večer, da ma nije radio problem i u čk u solar shopu trgovini uključio četiri sijalice i svetlilo bez brige no preko instalacije neče ni tri te ledice kad sam malo pomiješal dvije ledice dvije šparne ledice 7w šparne 11w i radio sve dela došel mi prijatelj sa ups-om 350w spojili ga sve dela sad sam si nabavil i ja to bum pospojil i bu dobro meni ne treba cijelu noć da sve svetli dvije sijalice radio i to bu valjda to nastavljamo sa pričom oko toga iduči tjedan dok rešim pa bumo vidli

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 19 Ožujak, 2016, 00:13:18 »
Pravilo prvo: - Struja je imenica ženskog roda i - ne da se dirati.

Koliko sam shvatio Tihomire, iz Tvog pisanja, kućna elektro - instalacija, na koju si spojio pretvarač, negdje "papa" struju.
Iz tog razloga Ti je pretvarač od 150 W preslab tjerati "tako malo" trošila - radio prijemnik (o kojem još neznamo koliku snagu traži) i tri do četiri LED-ice od 7 W.

Budući si pretvarač spojio na kućnu elektro instalaciju - predlažem Ti da sa instalacije odspojiš sve tinjalice, ako postoje u prekidačima i produžnim kablovima, trafo zvona i sve produžne kablove koje ne koristiš, a negdje se još skriva neko indukciono trošilo, možda koja fluorescentna lampa!?

Ako želiš, na najjednostavniji i najjeftiniji način provjeriti koliko i kakvih žarulja, Tvoj solarni sistem može pogoniti (plus radio prijemnik), onda odspoji pretvarač sa kućne elektro - instalacije i direktno na pretvarač uključi produžni kabel, na kojeg onda dodaješ trošila.

Baš me sad zanima kakve ćeš rezultate dobiti, kad tako napraviš. To Ti je najjeftinija metoda i ništa ne moraš kupovati. Nakon toga ćemo znati sve.
Pozdrav.

I molim Te, imaj u mislima pravilo prvo.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 559
  • -Receive: 209
« Odgovori #12 u: 19 Ožujak, 2016, 07:44:43 »
150W pretvarač koji se može kupiti u šoping centrima nije nikad davao van 150W. Njegova iskoristivost je možda 75%  i onda se već počne 'buniti' da mu je teško.
Treba dobro izračunati kolika je maksimalna potrošnja i prema tome nabaviti dvostruko jači pretvarač/inverter i onda neće biti nikakvih problema. Po mogučnosti čisti sinusni.
Na Njuškalu se nađe jeftinijih UPS-ova od barem 500W već pripremljenih za spajanje na veće akumulatore. A i akumulator ne bi smio biti slabiji od 100Ah, pogotovo ako je riječ o običnom starter akumulatoru.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.