Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: solarna energija  (Pročitano: 5430 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Odg: solarna energija
« Odgovori #15 u: 28 Ožujak, 2024, 06:57:26 »
Mogu ti ja pogledati, ionako me privlačilo da ti malo bacim oko na imanje, ukradem kakvu ideju  ::) Jesi nabavio samo panele, ili i ostatak opreme?
Problem je rješenje

kojisipasadti

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 6
    • https://www.instagram.com/kojisipasadti/
« Odgovori #16 u: 29 Ožujak, 2024, 19:57:57 »
Mogu ti ja pogledati, ionako me privlačilo da ti malo bacim oko na imanje, ukradem kakvu ideju  ::) Jesi nabavio samo panele, ili i ostatak opreme?
samo paneli su došli kao donacija dragih ljudi. sam se javi prije prek fejsa, ili inste ili whatsapp .... i da pospremim malo :-)

i sad si mi dao ideju za novi post sam da vidim u koji dio
bilo je i većih problema u životu pa ih svejedno nismo riješili !

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #17 u: 23 Travanj, 2024, 21:33:52 »
Bio, vidio, jako lijepo! Što se tiče struje, preporuka da gledaš u smjeru tzv. hibridnih sustava. To je kombinacija off-grid i on-grid sustava. Kada je sve kako treba (elektra isporučuje energiju), sustav radi kao on-grid. Sva energija koju paneli proizvedu šalje se u mrežu, pomažeš (navodno) nekoj nuklearki da troši manje goriva. Svu energiju za objekt dobivaš iz mreže. Plaćaš razliku, i u idealnom slučaju razlika je nula. Ne plaćaš struju jer si proizveo točno toliko koliko si proizveo.

Kada se dogodi neki incident, nevrijeme polomi vodove i selo se zamrači, sustav se automatski prebaci u off-grid mod. Više se ne uzima energija iz mreže nego iz tvojih baterija, koliko god ih ima. Pratiš potrošnju i stanje baterija, ako se očekuje duži prekid onda ugasiš velike potrošače i snalaziš se sa onim najnužnijim. Ako se radi o kraćem prekidu, nećeš ga niti primjetiti. Cijela kuća nastavlja funkcionirati kao da struja stiže iz mreže.

Dizajn tog hibridnog sustava može biti prilično kompliciran, i ljudi koji puno znaju o ovoj temi su skloni da jako iskompliciraju stvar. Jer tako dolaze do specifičnog rješenja koje je savršeno prilagođeno njihovim potrebama. Ali ako ti to nije struka i ne želiš ostatak života gledati u lampice i žice, onda ideš na što jednostavnije, a dobro rješenje.

Prilažem skicu jednog hibridnog rješenja, u praksi nije mnogo kompliciranije od toga. Treba ti uređaj na koji ćeš spojiti sve panele koje imaš. Taj uređaj onda spojiš na kućnu instalaciju. Kupiš proizvoljnu količinu akumulatora i također ih priključiš na uređaj. I u osnovnim crtama je to to. Jasno, da bi bilo što spajao na gradsku mrežu, prvo treba suglasnost, ugovor, promjena brojila onim koje može vrtiti unatrag.

Kad kažem, proizvoljan broj akumulatora, ovakav sustav radi i bez akumulatora, što je bitno. Radi kao klasični on-grid sustav. Svu energiju iz panela šalje u mrežu, a sva energija koju kuća troši dolazi iz mreže. Ne zanima te kada griješ vodu, kada sunce sja. Zanima te samo da na kraju godine plaćaš razliku u energiji, i idealno bi razlika trebala biti blizu nule, tj. plaćaš samo paušal. Taj dio radi bez akumulatora.

Onda si zamisliš situaciju kada se dogodi prekid opskrbe. Recimo par sati ili dana je selo bez struje. Tvoje je da odlučiš kolika ti je autonomija u takvoj situaciji zaista potrebna, i koliku potrošnju možeš imati u toj situaciji. Recimo, usred zime pukne dalekovod i 3 dana ste bez struje. Što mora raditi ta tri dana? Pumpa za centralno, hidrofor, električno kuhalo, kuhinjski bojler... Nabaviš akumulatore koji pokrivaju toliku potrošnju. Skupo ti je? Kupiš upola manje akumulatora, pa ako se desi incident, malo smanjite potrošnju. Krenu se dešavati češći prekidi, najave kolaps energetske mreže ili ne znam kakvu kataklizmu, pa jednostavno kupiš sve akumulatore sa tržišta i prikljuiš ih na ovu kutiju koju ne mijenjaš. Autonomiju si povećavaš prema mogućnosti i potrebi.

Sve skupa, sustav nije kompliciran i trebao bi biti prilično pouzdan, ali kada imaš jasnu ideju što želiš, koje komponente, koju funkcionalnost, onda se javiš nekoj firmi sa dobrom reputacijom da odrade instalaciju kako treba. Jer radi se o bolesno velikoj snazi u malom paketu, u krivim rukama može se usporediti sa eksplozivnom napravom.

O konkretnim detaljima možemo naširoko raspravljati, jer radi se o prilično kompleksnoj temi, mnogo parametara, svatko ima neke svoje preference itd.
Problem je rješenje

kojisipasadti

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 6
    • https://www.instagram.com/kojisipasadti/
« Odgovori #18 u: 25 Travanj, 2024, 21:02:49 »
hvala za prvu rečenicu, posliej sam se pigubio malo al hvala i na tome, dobrodošli savjeti
bilo je i većih problema u životu pa ih svejedno nismo riješili !

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #19 u: 26 Travanj, 2024, 09:18:00 »
poslije sam se pigubio malo

Onda korak po korak, baby steps  ;)

Za početak, gdje bi paneli bili montirani? Na krov koji natkriva južnu terasu, ili na krov kuće?
1. Krov koji natkriva terasu je dobar dio dana tijekom ljeta u sjeni od gornjeg kata kuće
2. Krov kuće ima nagibe prema istoku i zapadu

Krov terase je po meni idealan za "energetsku neovisnost", jer je podjednako dobar ljeti i zimi. Ljeti "radi" tako-tako, zimi pruža maksimalnu učinkovitost.
Krov kuće bi proizvodio više energije kad se zbroji cijela godina, s time da bi gotovo sva proizvodnja bila u ljetnim mjesecima.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.