Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Autor Tema: Solarne elektrane on grid  (Pročitano: 13605 puta)

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
Odg: Solarne elektrane on grid
« Odgovori #15 u: 22 Svibanj, 2017, 11:57:02 »
m2 točno to želin... :)

e sad isplativost je čudna stvar... svi bi tili da se to islpati za misec dana
ulaganje u ovako nešto se isplati samo nakon izvjesni niz godina, recimo 10.
a ja planiran živit molo više od toga :)

tako da morat ćemo šta amerikanci kažu Put Your Money Where Your Mouth Is...
i testirat kako to radi u realnin uvjetima

Električni bicikl sa LiIon bat. na 24 V
-bike ima regenerativno kočenje => može se koristiti kao generator (ako nema sunca)
-eBike bat. na 24 V može se bez ikakve elektronike koristiti za pogon LED rasvjete
  (24 V je standard za kampere => lako se nađu LED rasvjetna tijela)
-ako na ovo dodaš FV
 dobiješ jednostavan susatav bez elektronike za rasvjetu, pokretanje manjeg frižidera i alata na 24V
u zadnje vrijeme eBike bat. imaju USB izlaze za punjenje mobitela i sl.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #16 u: 22 Svibanj, 2017, 12:04:41 »
Ali, kakav to potrošač imaš koji će ljeti gutati 2kW u trajanju od 6h? Hladiš sportsku dvoranu?
Problem je rješenje

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
« Odgovori #17 u: 22 Svibanj, 2017, 13:00:03 »
ljeti nećeš imat 2kw. nećeš ih imat nikad...
solarni paneli kad poraste temperatura (a liti imaš preko 60 stuonjeva na poleđini panela) učinkovitost pada
plus gubitci na kabelima, pretvarač guta svoje... a sami paneli su testirani u idealnim uvjetima i to smo peak produkcije
u realnim uvjetima je to manje...
testiranja pokazuju da Sole paneli imaju realnu produkciju od 2/3 od deklarirane...

tako da teorija je jedno, stvarnost drugo... 

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #18 u: 22 Svibanj, 2017, 13:54:36 »
Istina, učinkovitost pada. O čemu onda pričamo? Sustav bi ti se isplatio za 14 godina kada bi ljeti hladio panele i kada bi na njih spojio nešto što inače ljeti troši 2kW dobar dio dana? Meni ta priča nikako ne drži vodu. Ako nemaš tako jak potrošač u vremenu kada sustav može dati svoj maksimum, isplativost bi mogla biti i nakon 50 godina.

Ima ideja da se kod kuće postave "bitcoin mineri" ili neki slični sustavi koji struju pretvaraju u novac. Dakle, trebao bi se (početi) baviti nekim biznisom koji je možda nedovoljno isplativ ako plaćaš skupu struju, ali koji se veoma isplati ako ti je struja besplatna. I onda sustav podesiš da radi proporcionalno tome koliko solari proizvedu. Ne znam, proizvodnja peleta. Stroj guta struju onda kada ti to hoćeš tj. kada ti je besplatna. Tek tu bi se moglo govoriti o nekoj realnoj isplativosti investicije u FN elektranu.
Problem je rješenje

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 22 Svibanj, 2017, 20:57:49 »
pogodija si u zlatnu žilu :))

doma iman mini uljaru za hladnoprešanje uljarica. do ssad san tijesnija suncokret, konoplju, orah, lan...
tako da bi i tu ima malo isplativosti...

a i ova tvoja ideja s peletima drži vodu...

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #20 u: 24 Svibanj, 2017, 12:26:03 »
Električni bicikl sa LiIon bat. na 24 V
-bike ima regenerativno kočenje => može se koristiti kao generator (ako nema sunca)
-eBike bat. na 24 V može se bez ikakve elektronike koristiti za pogon LED rasvjete
  (24 V je standard za kampere => lako se nađu LED rasvjetna tijela)
-ako na ovo dodaš FV
 dobiješ jednostavan susatav bez elektronike za rasvjetu, pokretanje manjeg frižidera i alata na 24V
u zadnje vrijeme eBike bat. imaju USB izlaze za punjenje mobitela i sl.

dobra ideja kad ne bicikliraš neka bike pogoni kuću :) Koliko standardni e-bike to može npr. manji frižider i koju ledicu?

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 24 Svibanj, 2017, 12:30:50 »
Istina, učinkovitost pada. O čemu onda pričamo? Sustav bi ti se isplatio za 14 godina kada bi ljeti hladio panele i kada bi na njih spojio nešto što inače ljeti troši 2kW dobar dio dana? Meni ta priča nikako ne drži vodu. Ako nemaš tako jak potrošač u vremenu kada sustav može dati svoj maksimum, isplativost bi mogla biti i nakon 50 godina.

pa zar nije "on grid" da ti struju daješ HEPu, a uzimaš kada i koliko želiš pa plaćeš samo razliku? Idealno jer solari struju daju po višoj tarifi, a ti po noći recimo švasaš :)

e sad ako se može dobiti isplativost nakon 15 godina, a vijek trajanja sustava 30 godina, to nije loše.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #22 u: 24 Svibanj, 2017, 12:35:38 »
... a ti po noći recimo švasaš :)...
Po noči se "našvasaš". :001_cool:
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #23 u: 24 Svibanj, 2017, 13:27:27 »
tzv. sustav net-meteringa djeluje tako da (pojednostavljeno)

- postaviš solarni sustav
- zatražiš silnu dokumentaciju i ispotpišeš gomilu papira (sve to platiš koliko te već traže)
- sunce grije, solarni paneli proizvode električnu energiju
- inverter "gura" tu električnu energiju u mrežu
- ti trošiš iz panela kad ima sunca tj. proizvodnje (nije nužno isto), kad nema iz mreže
- opskrbljivač evidentira razliku i plaća ti za proizvedeni kW
- razliku plaćaš po dogovorenoj vrijednosti

ima tu još caka, tipa kolika ti je dogovorena cijena tvoje proizvedene el. energije i kolika ti cijena po kojoj ti prodaješ
da li ti je obračunsko razdoblje mjesec ili godina itd...

ono šta mene zanima nije ovaj gore opisani sustav jer zahtjeva komunikaciju s institucijama i nadležnim tijelima
a i svi pravilnici nisu doneseni pa je stvar prilično na teorijskoj raspravi i kad neko nešto napravi oko ovoga
država promini pravila igre i sve do sad više ne vridi i đaba sva iskustva.

još jednom se pokazalo da tehnologija nije problem i da postoji tehnologija s kojon možemo rješit problem na bolje i nije da treba čekat budućnost da nan da rješenje jer kao nemamo još dovoljno "suvremenu" tehnologiju,
već je još uvik problem u ljudima i društvenim uređenjima i kao mi smo uredili i dogovorili se da ćemo se ponašat...

moja je ideja imat šta manje moguće posla s varijablama na koje ne možeš utjecat ili su potpuno nepredvidive (čitaj država)
i postavit na noge sustav da je uspješan i s "worst case scenario"

dakle najveća mi je enigma da li je itko postavija ovakav sustav i koliko je to u realnim okolnostima učinkovito...
znači ima li ko da je stavija 1 ili 2 kw susutav i koliko je realno u jednoj kalendarskoj godini proizvedeno električne energije?

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 559
  • -Receive: 209
« Odgovori #24 u: 24 Svibanj, 2017, 14:11:06 »
ne nužno... šta se tiče papirologije,

ako želiš prodavat višak proizvedene energije opskrbljivaču, onda tribaš proć proceduru i skupit sve dozvole itd.

ali ako želiš samo koristit direktno proizvedenu struju iz panela na licu mista (real time) onda ne tribaš nikakvu papirologiju
ti proizvodiš energiju, ti je trošiš i to je to.

naravno da je to najnepovoljniji scenarij isplativosti šta se tiče ali ja ne želin imat isplativost kao prioritet broj jedan.
važno jest, ali ne najvažnije.

Ideja ti je super ali bit će velikih problema ukoliko ti zbog smanjene potrošnje dođe u kuću HEP-ova kontrola.
Oni ugradnju solara i vraćanje struje u mrežu uvjetuju sa velikom hrpom papirologije od koje masno zarađuju i ne pada im na pamet dozvoliti ovako nešto.
Trebaš pod prvo ishoditi potvrdu od HERE da smiješ priključiti on-grid inverter na HEP-ovu mrežu.
A 1 - 2 kW panela ne možeš baš samo tako sakriti.

Tamo na e-vozila ima nekoliko primjera sistema koji su u upotrebi već dosta godina pa malo prouči.
ovo ti je jedna od takvih tema:
http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic.php?t=3974&postdays=0&postorder=asc&start=0
Čovjek je u 10 mjeseci upotrebe sa instaliranih 2 kW ploča izračunao da dobije prosječno 5.5 kWh dnevno.
« Zadnja izmjena: 24 Svibanj, 2017, 14:21:55 od andjelkoasa »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #25 u: 24 Svibanj, 2017, 14:39:18 »
Koliko sam shvatio, Cola neće gurati proizvedenu el. energiju u mrežu, nego je isključivo on koristiti.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 559
  • -Receive: 209
« Odgovori #26 u: 24 Svibanj, 2017, 15:47:42 »
@fazy
pozdrav ekipa

jel itko ima iskustva s ongrid PV sustavima ili ti ga fotonaponski sunčevim sustavima za proizvodnju električne energije?
zanima me isključivo on grid sustavi...

Za off grid se računa drugačije jer trebaš sigurne baterije koje te mogu podržati i ako ne bude nikakve proizvodnje iz solara 5 - 7 dana.
Ima tu oblačnih dana, magle ... svega nečega.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #27 u: 24 Svibanj, 2017, 16:52:58 »
Koliko sam shvatio, Cola neće gurati proizvedenu el. energiju u mrežu, nego je isključivo on koristiti.

nisam dobro čitao, to je onda hibrid off-on grida. Staviš pumpu da pumpa u aklumulacijsko jezero pa trošiš kad ti treba.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.