Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Autor Tema: Solarni set za off-grid vikendice  (Pročitano: 13629 puta)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
Odg: Solarni set za off-grid vikendice
« Odgovori #15 u: 08 Veljača, 2020, 08:12:32 »
Od 7 Ah pa na dalje, možda su 10Ah najzastupljenije.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #16 u: 08 Veljača, 2020, 09:07:30 »

Govorimo o 48V baterijama? 10Ah/48V bi bio ekvivalent onda 40Ah/12V... još uvijek mi ne izgleda kao neki značajni kapacitet za vikendicu? Osim toga, baterija se može puniti samo preko dana kada se nalazi na eBikeu, znači trebaju nam dva seta. Ako smo cijeli dan vozili eBike, onda navečer imamo samo jednu bateriju punu, a ta nam treba za napajanje noćnih potrošača. Ujutro su nam obje baterije prazne. Nema vožnje.

Mislim da bi se eBike bolje kombinirao sa nekim sustavom koji puni noću, recimo vjetroturbina. Sa solarnim sustavom mi eBike za sad više izgleda kao još jedan potrošač.
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #17 u: 08 Veljača, 2020, 10:40:08 »
Imaš baterije i od 12 volti, tebi voltaža nije bitna. Za bajk se stavljaju veće voltaže da bi motor mogao da povuče veću struju, odnosno ima veći obrtni momenat sa većom voltažom.

Možda nešto ovako

https://www.aliexpress.com/item/32979865872.html?edm_click_module=alg_products&tracelog=rowan&rowan_id1=sellerSendAllGoodsToBuyerV2_1_en_US_2020-02-07&rowan_msg_id=da655c6b81de436f9deb999d231807f2&ck=in_edm_other
« Zadnja izmjena: 08 Veljača, 2020, 10:44:17 od Dzionik »

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
« Odgovori #18 u: 10 Veljača, 2020, 11:56:51 »
Moja baterija je 12ah...  motor povuče i 1,5 kw kod kretanja => možeš pogoniti i kakav frižider...
ovdje možeš vidjeti raspon što se "sve" nudi cca za koje novce
https://www.electrom.si/index.php?_route_=baterije-za-elektricna-kolesa/Panasonic-battery-electric-bicycle-baterije-električno-kolo

Pražnjenje baterije na eBajku ovisi kako voziš (razina asistencije el. motora),
meni ostane u bateriji i poslije 25km (u brdovitim uvjetima)
a i sigurno nećeš biti na biciklu cijeli dan
(tako da bude i punjenja preko dana bez skidanja bat. sa eBike-a)...
Unazad nekih 10 god. na RV sceni su se pojavili uređaji na 48V istosmjerno
=> zanimljivo zbog izbjegavanja invertera / snižavanja cijene malih sustava.

Svakako ako se misli koristiti baterijski alat i eBike bilo bi razumno iskoristiti
NEjeftine baterije tih sustava za spremanje el. energije => prednost manja težina
Li-bat. u odnosu na PB gel kod prenosivih sustava.

Svakako mi se čini razumno odvojiti elektroniku i spremnik baterija (pod ključem) od FN modula (vani)
Osim toga teretni eBike može povući dosta toga pa za manje terete ne treba pokretati automobil...

Govorimo o 48V baterijama? 10Ah/48V bi bio ekvivalent onda 40Ah/12V... još uvijek mi ne izgleda kao neki značajni kapacitet za vikendicu? Osim toga, baterija se može puniti samo preko dana kada se nalazi na eBikeu, znači trebaju nam dva seta. Ako smo cijeli dan vozili eBike, onda navečer imamo samo jednu bateriju punu, a ta nam treba za napajanje noćnih potrošača. Ujutro su nam obje baterije prazne. Nema vožnje.

Mislim da bi se eBike bolje kombinirao sa nekim sustavom koji puni noću, recimo vjetroturbina. Sa solarnim sustavom mi eBike za sad više izgleda kao još jedan potrošač.
« Zadnja izmjena: 10 Veljača, 2020, 12:03:44 od m2 »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #19 u: 10 Veljača, 2020, 18:08:12 »
Citat:
Moja baterija je 12ah...  motor povuče i 1,5 kw kod kretanja => možeš pogoniti i kakav frižider...

Može ali ne cijelu noć. Meni za moje potrebe pokazalo se taman na mjeru 300 Ah (12V). Ranije sam imao 400 Ah polovne baterije koje su dobro držale noć, ali FN panel nije mogao dopuniti tijekom dana koliko se potroši, pa bi nakon par dana baterije bile prazne čak i usred najsunčanijih ljetnih mjeseci. Sada sa 500W panela i 300 Ah baterijom, prolazim glatko tijekom cijele godine.

Ako bi nekom bila dovoljna baterija sa eBikea, to bi morala biti vikendica bez frižidera. Tada bi mogli zanemariti potrošnju tijekom dana, dok je izletnik u vožnji. Sustav bi punio pričuvnu bateriju dok se glavna koristi. Samo meni to onda više izgleda kao solarni punjač za bicikl, nego kao izvor napajanja za vikendicu? Zašto onda ne bi nosio takav punjač u torbi na leđima? 50-100 W punjač umjesto 500W.

Ne vidim u čemu je problem da sustav napajanja za vikendicu puni vlastitu bateriju, kakvu god korisnik ima/želi. Hoće litij, neka kupi litij. Hoće 5000 Ah, neka stavi koliko hoće. Ako usto ima eBike? Za sitne novce se napravi konverter 12->48V, napuni si bateriju tijekom noći. Ili baš ako hoće dvije baterije za eBike, onda će jednu puniti dok drugu prazni.

I meni izgleda primamljivo da komponente sustava imaju višestruku namjenu. Moglo bi se razmisliti o lakom solarno-električnom vozilu. Trokolica sa krovom od fn panela i dovoljno baterija "ispod sica" da se napaja cijela vikendica.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #20 u: 12 Veljača, 2020, 10:45:15 »
Ima "Trokolica sa krovom od fn panela i dovoljno baterija "ispod sica" da se napaja cijela vikendica" ali je firma u bankrotu tko želi može je kupiti :-)

https://www.treehugger.com/bikes/want-buy-high-tech-low-carbon-electric-vehicle-company-organic-transit-sale.html
i daje dovoljno struje da se ne mora ljeti puniti za nekakvo "normalno" korištenje...
https://www.organictransitassetsale.com
naravno ima toga još

Citat:

Može ali ne cijelu noć. Meni za moje potrebe pokazalo se taman na mjeru 300 Ah (12V). Ranije sam imao 400 Ah polovne baterije koje su dobro držale noć, ali FN panel nije mogao dopuniti tijekom dana koliko se potroši, pa bi nakon par dana baterije bile prazne čak i usred najsunčanijih ljetnih mjeseci. Sada sa 500W panela i 300 Ah baterijom, prolazim glatko tijekom cijele godine.

Ako bi nekom bila dovoljna baterija sa eBikea, to bi morala biti vikendica bez frižidera. Tada bi mogli zanemariti potrošnju tijekom dana, dok je izletnik u vožnji. Sustav bi punio pričuvnu bateriju dok se glavna koristi. Samo meni to onda više izgleda kao solarni punjač za bicikl, nego kao izvor napajanja za vikendicu? Zašto onda ne bi nosio takav punjač u torbi na leđima? 50-100 W punjač umjesto 500W.

Ne vidim u čemu je problem da sustav napajanja za vikendicu puni vlastitu bateriju, kakvu god korisnik ima/želi. Hoće litij, neka kupi litij. Hoće 5000 Ah, neka stavi koliko hoće. Ako usto ima eBike? Za sitne novce se napravi konverter 12->48V, napuni si bateriju tijekom noći. Ili baš ako hoće dvije baterije za eBike, onda će jednu puniti dok drugu prazni.

I meni izgleda primamljivo da komponente sustava imaju višestruku namjenu. Moglo bi se razmisliti o lakom solarno-električnom vozilu. Trokolica sa krovom od fn panela i dovoljno baterija "ispod sica" da se napaja cijela vikendica.
« Zadnja izmjena: 12 Veljača, 2020, 11:11:58 od m2 »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #21 u: 12 Veljača, 2020, 12:06:33 »
To mi se čini malo kompatibilnijim sustavom sa energetikom vikendice, ali i dalje pokušaj spajanja jednog i drugog značajno smanjuje potencijalni broj korisnika. Šteta što im nije išlo. Cijena 10-ak tisuća eura? Vjerojatno oni koji misle toliko potrošiti na trokolicu, radije dodaju još koju pa kupe auto ili ATV. Da su znali da kupnjom trokolice odmah dobivaju i energiju za vikendicu, možda bi priča drugačije završila :)
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #22 u: 13 Veljača, 2020, 15:45:32 »
To mi se čini malo kompatibilnijim sustavom sa energetikom vikendice, ali i dalje pokušaj spajanja jednog i drugog značajno smanjuje potencijalni broj korisnika. Šteta što im nije išlo. Cijena 10-ak tisuća eura? Vjerojatno oni koji misle toliko potrošiti na trokolicu, radije dodaju još koju pa kupe auto ili ATV. Da su znali da kupnjom trokolice odmah dobivaju i energiju za vikendicu, možda bi priča drugačije završila :)

To i je problem svi gledaju istaknutu cijenu a ne stvarne troškove...

Npr. el. bicikla od 18.000,00 dali je to skupo ?
Treba za rekreaciju / zabavu / i sl. => večini sigurno da.
Transport 25 km na dan na posao uz cca 7L/100km autom i 30kn parkinga na dan (U Ri više nema parkinga za tu cijenu)
Uz državne poticaje od 5.000,00 za eBicikle i toškove održavanja od 300 kn/god i vožnjom 9 mjeseci na god. spomenuti bicikl se isplati za 12,5 mjeseci
a u 5god. sa 9mj. vožnje na god. isplati se bicikl i uštedi se 34.000,00 dali je idalje (pre)skupo ?

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #23 u: 17 Ožujak, 2020, 14:09:35 »
MOSS ili mobilna solarna stanica, jedan je od projekata udruge PLANTaža na koji smo posebno ponosni. Naime zbog edukativnog karaktera i suradnje s profesorima i učenicima uspjeli smo u 5 Osnovnih škola na području Osijeka približiti prednosti korištenja obnovljivih izvora energije i odgovornost koju imamo prema okolišu i javnim resursima. U projekt je bilo uključeno 12 učitelja, 5 ravnatelja i više od 200 učenika kojima smo kroz predavanje i radionicu predstavili alternativne izvore energije te njihovu primjenu u svakodnevnom životu.

https://hr-hr.facebook.com/udrugaplantaza/

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.