Zapamti

"Borac koji pobjegne može se opet boriti."

Autor Tema: Solarni set za off-grid vikendice  (Pročitano: 13628 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Solarni set za off-grid vikendice
« u: 08 Siječanj, 2020, 13:35:46 »
Razmatram sljedeću ideju. Ukratko, izraditi solarni set za napajanje vikendica "sve-u-jedan" tj. all-in-one.

Povod
Kći mi ide u srednju školu za elektrotehniku i računalstvo i najbolje uči iz praktičnih projekata, pa bi to bio jedan zajednički projekt između ostalog namijenjen učenju. To bi bio set za prodaju, sve instalirano u jednoj "kutiji" koju se postavi pred kuću i spoji kabel.

Znanje
Elektrotehnika mi je struka i ljubav. Vlastitu sam vikendicu opremio sustavom koji prilično dobro radi. Godinama sam pratio ponašanje i prilagođavao ga dok nisam postigao optimum. Upoznat sam donekle sa potrebama ovakvih objekata, mada nisu svima iste. Osim toga, samogradnja mi je vrlo draga, ja uživam u aktivnostima koje su možda nekima odbojne. Zato bih volio ta znanja objediniti u neki projekt koji bi nekom dobro došao.

Kako sam to zamislio
Ideja je imati kolica sa svom opremom unutra, te solarnim panelima na krovu kolica. Krovni paneli bi možda bili iz više komada, kako bi mogli dobiti veliku površinu koja bi se po potrebi sklopila kod transporta. U ormaru bi naravno bili akumulatori, punjač, inverter te automatika koja bi svime upravljala. Budući da je teško osigurati 100% potreba za strujom iz genergičkog seta, set bi vjerojatno imao i priključak za agregat koji bi se opcionalno sam uključivao da dopuni bateriju.

Automatika
Automatika je ono što bi zapravo dalo neku vrijednost ovom setu, u protivnom to su tek djelovi montirani u kutiji. Automatika bi poželjno imala ove karakteristike:
- Daljinski nadzor - za vikendice je karaktiristično to što su dobar dio vremena bez nadzora. Oprema bi trebala biti uključena dok nas nema, a to može biti opasno. Ovaj set bi slao podatke o napunjenosti baterije, ima li sunca odnosno rade li paneli, kojom strujom pune i kojom strujom se sustav prazni ako je priključen na trošila, možda temperatura na objektu i sl.
- GPS lokacija - možda, ako se pokaže jeftinim za integrirati. Za slučaj krađe, prije svega.
- Daljinsko upravljanje - ako je na sustav spojeno trošilo koje želimo daljinski paliti/gasiti. To trošilo može biti grijalica koju bi htjeli uključiti prije dolaska, svjetlo koje palimo noću, automatika dvorišnih vrata i sl.
- Pokretanje agregata - ako je baterija relativno iscrpljena, može se automatizirati ili ručno pokrenuti uključivanje agregata ili nekog drugog izvora energije.

Gdje bi se susreli moji interesi sa interesima kupaca
Osim učenja i čistog altruizma, volio bih ovakvim projektom nešto i zaraditi. Investicija je pomalo rizična, rad iako ugodan ipak mi troši vrijeme koje bih mogao i drugačije iskoristiti. Zašto bi netko to platio? Nastojao bih postići cijenu koju bi ionako platio da sam kupuje komponente. Povoljnije od stručne ugradnje, brže, mobilnije. Ovaj instant solarni sustav bi bio prethodno temeljito testiran, znalo bi se točno watt koliko može generirati tijekom dana, koje maksimalno opterećenje može podnijeti, koliko dugo osiguravati energiju za određeni potrošač. Utrošio bih mnogo svog vremena u razvoj koje ne bi onda morao utrošiti onaj koji to kupi. Također, ugradio bih "zgodne" mogućnosti kojih nema u skoro niti jednom sustavu, a koje je vrlo teško samostalno implementirati.

Svi komentari dobrodošli
Problem je rješenje

Goco

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 47
Odg: Solarni set za off-grid vikendice
« Odgovori #1 u: 08 Siječanj, 2020, 22:19:49 »
Razmatram sljedeću ideju. Ukratko, izraditi solarni set za napajanje vikendica "sve-u-jedan" tj. all-in-one.

Povod
Kći mi ide u srednju školu za elektrotehniku i računalstvo i najbolje uči iz praktičnih projekata, pa bi to bio jedan zajednički projekt između ostalog namijenjen učenju. To bi bio set za prodaju, sve instalirano u jednoj "kutiji" koju se postavi pred kuću i spoji kabel.

Znanje
Elektrotehnika mi je struka i ljubav. Vlastitu sam vikendicu opremio sustavom koji prilično dobro radi. Godinama sam pratio ponašanje i prilagođavao ga dok nisam postigao optimum. Upoznat sam donekle sa potrebama ovakvih objekata, mada nisu svima iste. Osim toga, samogradnja mi je vrlo draga, ja uživam u aktivnostima koje su možda nekima odbojne. Zato bih volio ta znanja objediniti u neki projekt koji bi nekom dobro došao.

Kako sam to zamislio
Ideja je imati kolica sa svom opremom unutra, te solarnim panelima na krovu kolica. Krovni paneli bi možda bili iz više komada, kako bi mogli dobiti veliku površinu koja bi se po potrebi sklopila kod transporta. U ormaru bi naravno bili akumulatori, punjač, inverter te automatika koja bi svime upravljala. Budući da je teško osigurati 100% potreba za strujom iz genergičkog seta, set bi vjerojatno imao i priključak za agregat koji bi se opcionalno sam uključivao da dopuni bateriju.

Automatika
Automatika je ono što bi zapravo dalo neku vrijednost ovom setu, u protivnom to su tek djelovi montirani u kutiji. Automatika bi poželjno imala ove karakteristike:
- Daljinski nadzor - za vikendice je karaktiristično to što su dobar dio vremena bez nadzora. Oprema bi trebala biti uključena dok nas nema, a to može biti opasno. Ovaj set bi slao podatke o napunjenosti baterije, ima li sunca odnosno rade li paneli, kojom strujom pune i kojom strujom se sustav prazni ako je priključen na trošila, možda temperatura na objektu i sl.
- GPS lokacija - možda, ako se pokaže jeftinim za integrirati. Za slučaj krađe, prije svega.
- Daljinsko upravljanje - ako je na sustav spojeno trošilo koje želimo daljinski paliti/gasiti. To trošilo može biti grijalica koju bi htjeli uključiti prije dolaska, svjetlo koje palimo noću, automatika dvorišnih vrata i sl.
- Pokretanje agregata - ako je baterija relativno iscrpljena, može se automatizirati ili ručno pokrenuti uključivanje agregata ili nekog drugog izvora energije.

Gdje bi se susreli moji interesi sa interesima kupaca
Osim učenja i čistog altruizma, volio bih ovakvim projektom nešto i zaraditi. Investicija je pomalo rizična, rad iako ugodan ipak mi troši vrijeme koje bih mogao i drugačije iskoristiti. Zašto bi netko to platio? Nastojao bih postići cijenu koju bi ionako platio da sam kupuje komponente. Povoljnije od stručne ugradnje, brže, mobilnije. Ovaj instant solarni sustav bi bio prethodno temeljito testiran, znalo bi se točno watt koliko može generirati tijekom dana, koje maksimalno opterećenje može podnijeti, koliko dugo osiguravati energiju za određeni potrošač. Utrošio bih mnogo svog vremena u razvoj koje ne bi onda morao utrošiti onaj koji to kupi. Također, ugradio bih "zgodne" mogućnosti kojih nema u skoro niti jednom sustavu, a koje je vrlo teško samostalno implementirati.

Svi komentari dobrodošli
Odlično! Samo zašto je sustav na kolicima? Imaš li kakvu fotografiju?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #2 u: 08 Siječanj, 2020, 22:38:28 »
Nešto ovako

Na kolicima bi bio jer bi težio 50-ak ili više kila, a ne radi se o fiksnoj instalaciji nego o instant rješenju koje se izvadi iz auta ili prikolice, postavi pred kuću i ode prileći.
Problem je rješenje

Goco

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 47
« Odgovori #3 u: 09 Siječanj, 2020, 14:03:01 »
Nešto ovako

Na kolicima bi bio jer bi težio 50-ak ili više kila, a ne radi se o fiksnoj instalaciji nego o instant rješenju koje se izvadi iz auta ili prikolice, postavi pred kuću i ode prileći.
Dobro je ovo za vikendicu zbog krađe. Sa krova bi lopovi mogli pokrasti solarne panele, a ovako se kolica uvezu u vukendicu kad se odlazi kući.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #4 u: 09 Siječanj, 2020, 14:42:07 »
Odlična ideja Nikola.

Svakako razmisli i o ugradnji sustava za praćenje sunca, da se iskoristi prednost "kolica" i pračenjem kretanja sunca od izlaska do zalaska, jednoosnim "trackerom", poveća iskorištenje solarnog potencijala.

Također, treba učvrstiti "kolica" za podlogu, kako bi ih osigurali od iznenadnih naleta vjetra, naročito ako ostaju bez nadzora.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #5 u: 09 Siječanj, 2020, 15:06:54 »
Citat:
Dobro je ovo za vikendicu zbog krađe. Sa krova bi lopovi mogli pokrasti solarne panele, a ovako se kolica uvezu u vukendicu kad se odlazi kući.

Pa da, pogoovo za vrlo izolirane objekte, planinarske kućice i sl.

Citat:
Svakako razmisli i o ugradnji sustava za praćenje sunca, da se iskoristi prednost "kolica" i pračenjem kretanja sunca od izlaska do zalaska, jednoosnim "trackerom", poveća iskorištenje solarnog potencijala.

I to je zanimljivo, motorizirana kolica koja se okreću. Samo, onda ih nije lako učvrstiti? U osnovnoj izvedbi vjerojatno bez toga. U naprednijoj, možda ne moraju cijela kolica. Ako panel drže 4 "klipa" sa linearnim pomakom, onda panel može mijenjati i nagib i smjer. Ne znam jesam li dobro objasnio. Kao da stolica ima 4 noge promjenjive duljine. Raznim duljinama bi se postigao bilo koji smjer.

Citat:
Također, treba učvrstiti "kolica" za podlogu, kako bi ih osigurali od iznenadnih naleta vjetra, naročito ako ostaju bez nadzora.

Možda ostaviti kuke na 4 ugla, pa ih korisnik može vezati konopom ili sajlom gdje želi.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 769
« Odgovori #6 u: 09 Siječanj, 2020, 16:18:30 »
Doprinos razmatranju

Pocetna potreba-ideja-projekt-realizacija-koristenje-odrzavanje-uskladivanje prema drugoj potrebi

I sam imam slicnih ideja vezanih za elektronicka mjerenja i automatizaciju, sto sam zamislio pomalo objaviti pod naslovom 'Korisna elektronika DIY', mada nisam siguran kolika je trenutna zainteresiranost citatelja za takvim sadrzajem.

Postoje projekti koji su vrlo korisni i mogli bi koristiti svakom gospodarstvu da poveca kvalitetu nekog proizvoda ili zivota, pa mi se cini zgodnim tako sto predstaviti kako bi se zaintetesirani mogli upoznati i s DIY rjesenjima a ne samo komercijalnim. Svakako da jedan dio nema mogucnosti ili volje da sam zapocne i dovrsi projekt, vec mu je potrebno omoguciti kupnju nekih modula,  gotovih PCBa, dijelova, konstrukcija, programa ili slicno, ali ih prije svega upoznati s projektom i njegovim prednostima.
Danas kina nudi mnostvo razno raznih rjesenja na polju elektronike koji nisu odvise skupi za ono sto nude ili od cega su sastavljeni tako da samogradnja od nule cesto moze biti i nerentabilna ili besmislena.

Ipak, za onoga tko nije kadar projekt pospojiti od dijelova, komercijalna rjesenja firmi u okolici su vrlo skupa i obicno neprilagodjena stvarnim potrebama.

Intetes.
Kada radis na nekom projektu, treba znati jasni cilj koju vrijednost njime zelis postici. Ukoliko je to neka vlastita potreba, ili znanje steceno iskustvom, i slicno orijentirano na individuu, radi se zapravo o vec stecenoj vrijednosti putem koristi koju ce ta aktivnost pruziti. Ukoliko je cilj orijentiran na zaradu, radi se o poslu za kojim taj netko ima potrebu, ne nuzno i ti. Pronaci posao u kojem i ti i on zadovoljava svoju potrebu san je svakog covjeka, ali kao sto primjecujes to ne moze u potpunosti biti ostvareno u odnosu na uobicajeni i ustaljeni nacin zivota, cim postoji rizik i odricanja.

Koncept.
Ova slika koju si poslao me podsjeca na neku borgovsku konstrukciju koja zraci efikasnoscu. No, nije mi jasno, zasto mora biti to mobilno ako vikendica nije mobilna, sto se time dobiva? Ok kao neki izvor struje usred polja, sume, ali bi onda trebao biti mnogo laksi, prilagodjen stvarnim potrebama. Dakle gledam da je to nesto potrebno gdje obicni napunjeni akumulator je premalo, a benziski agregat previse. Daj malo o primjerima gdje bi se to i na koji nacin koristilo.

Sigurnost.
Mogucnost pracenja raznih parametara svakako da povecava sigurnost, tako ako se prati zagrijanost akumulatora ili elektronike u odnosu na koristenje se moze ditektno utjecati na istu.
Moze se uvidjeti treba li poboljsati hladjenje, ventilaciju ili kapacitet, ili pak prognozirati dotrajalost opreme.
Posto je na vrhu sigurnost od pozara, sve treba smjestiti u metalne kutije bez zapaljivih elemenata, razne elektromehanicke samostalne sustave sigurnosti koji mogu potpuno iskljuciti sustav. Npr velika vreca prosijanog pepela povrh te prostorijice s elektronikom, koju od rasipanja na pod drzi samo par lakozapaljivih konaca.
Sigurnost od kradje? Posto sam projektiras sustav, koji nije kupljen komercijalno, imas mnostvo mogucnosti kako doskociti tome, vec koji ti je interes u pogledu na kradljivca kao covjeka. Mozes ga locirati gpsom kako kazes, ali to znaci da zelis ostvariti kontakt s njim (da li ces mu ti ili policija kucati na vrata, on zna da si ti 'kriv' za to). Mozes uredaj uciniti nefunkcionalnim, ovisnim o nacinu postavljanja nekog senzora ili neki vitalni dio odvojeno ugraditi u konstrukciju kuce tako da je spojen konektorom na njega, ili ga pak zastititi kombinacijom nekog koda.
Unasanje uredaja u objekt ne doprinosi sigurnosti od kradje ukoliko nitko tamo ne zivi.
Sve u svemu, neka postavljena prepreka i nije prepreka ukoliko nije sticena, sto znaci da ako nema koga da se brine o nekoj stvari kada je to potrebno stetni ishod ovisi iskljucivo o volji kradljivca.

Ucvrscivanje mobilnih kolica.

Dakle kolica imaju dva kotaca od kojih barem jedan ima motor za kontrolu i pozicioniranje prema suncu. Izmedju njih je okomita suplja cijev s osovinom koja se moze izvuci i visinski ucvrstiti leptir vijkom.
Na terenu gdje se predvidja koristenje uredaja, se ukopa ista takva cijev u koju bi se osovina iz kolica mogla spustiti, barem 20cm, cime bi se dobila konstrukcija koja moze rotirati oko svoje osi a vjetar je ne moze srusiti.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #7 u: 09 Siječanj, 2020, 17:34:23 »
Prije svega, projekt ne bi bio namijenjen vještim samograditeljima. Oni će bez problema kupiti sve što im je potrebno i sami instalirati fiksni sustav. Doprinos samogradnji bi bio u tome što je razvoj projekta javna stvar kao i sve ovdje na forumu, pa bi svatko mogao iskoristiti za sebe ideju ili rezultate testiranja. Projekt je namijenjen ljudima koji to ne znaju ili ne žele raditi.

Zašto njima treba mobilni sustav? Zato što ga ne moraju ugrađivati. Poput agregata. I agregati su namjerno mobilni. Ili su dovoljno maleni da ih se nosi u rukama ili su na kotačima. Agregat je sklop spremnika za gorivo, motora, generatora, mjernih instrumenata, osigurača i utičnica. Sve se ovo može nabaviti odvojeno i u samogradnji postaviti fiksnu instalaciju, pa opet nitko to ne radi. Zato ne vidim potrebu niti da baš svaki solarni sustav bude fiksna instalacija za koju ti neka firma mora doći negdje bogu iza nogu da to ugradi. Neki će ipak radije imati kutiju koju izvade iz auta i priključe kabel. Po potrebi premještati, spremati na sigurno, nositi sa sobom ili nešto slično. Hoće li zaista još netko tako razmišljati ili ne, to ne znam. To je rizik inovacije.

Ako nekome više odgovara fiksno rješenje? Kupio bi komponente bez kolica. Sustav bez baterije ili sa više kolektora? Netko želi samo kolica i automatiku, a ostalo već ima ili će drugdje kupiti? Što da ne. Ipak, meni je lakše razmišljati o jedinstvenom sustavu koji ima glavu i rep, lakše mi je razvijati ga, vršiti mjerenja i sl. Lakše je kasnije mobilni sustav učiniti fiksnim nego obratno.
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #8 u: 15 Siječanj, 2020, 08:47:18 »
Odlična ideja, trebaš razmisliti i o litijumskim baterijama ako će to biti pravi prenosni sistem.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #9 u: 15 Siječanj, 2020, 17:31:46 »
Litij je mnogo skuplji ali i trajniji, nije svakom zanimljiv ali kao opcija nije baš neki problem umjesto jednih staviti druge baterije. Pod uvjetom da punjač ima program za punjenje litija.

Jednostavne varijacije su poželjne kako bi se lakše pogodio ukus kupca.

Razmišljao sam optimizirati sve za 2x150W panele. Meni je 260W skoro uvijek bilo dovoljno osim kada bih cijelo ljeto bio u vikendici. Zato za skromnije 1 panel od 150W, za dulji boravak 2x150W. Najveći potrošač mi je bio frižider. Kome treba rasvjeta, televizija, punjač za mobitel, a nema frižider, ne treba mu sigurno 300W panela.

Baterije, kakve tko želi pod uvjetom da nije previše za punjač.

U kolicima bi mjesta bilo za agregat. Sustav bi ga sam pokretao ili gasio po potrebi. Ako se izbaci agregat, ima mjesta za još baterija.

Znači, čini mi se da su kolica (kućište) i automatika sa punjačem i inveterom osnova koja se ne mijenja, a drugi elementi mogu biti po želji kupca.
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #10 u: 16 Siječanj, 2020, 07:10:11 »
Svakako neka manja kolica nego ona gore na slici. Neka koja bi mogla ući na vrata od 80cm i preći preko nekoliko stepenika, stati u gepek auta, pogodna za jednu ili dve osobe.
Najekonomičniji materijal za takva kolica je savijena cev, kao što su ramovi za male agregate. Par pravougaonih ramova povezanih daskama sa torbanjima, točkovi direktno povezani na ram kao na kosilicama.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #11 u: 16 Siječanj, 2020, 09:08:14 »
Svakako neka manja kolica nego ona gore na slici. Neka koja bi mogla ući na vrata od 80cm i preći preko nekoliko stepenika, stati u gepek auta, pogodna za jednu ili dve osobe.
Najekonomičniji materijal za takva kolica je savijena cev, kao što su ramovi za male agregate. Par pravougaonih ramova povezanih daskama sa torbanjima, točkovi direktno povezani na ram kao na kosilicama.

Ona gore su predviđena da se vuku za autom, planirao sam ipak manje od toga, da stane u veći auto. Najveći problem je dimenzija panela. Koliko god kolica bila mala, panel mora biti velike površine da hvata dovoljno energije. Ako je panel velik a kolica ispod njega malena, gubim stabilnost a nisam uštedio prostor. Zato sam na umu imao nešto poput škrinje za meso. Sa spomenutom snagom (recimo 2x160W) širina bi bila 60cm, duljina oko 1,5m. Tko može voziti normalan frižider u autu, mogao bi i ovo. Drugi panel je poklopac prvom i nekakva zaštita. Podesiv nagib samo jedne ploče.

Dva velika kotača na jednoj strani, ručke na drugoj (kao tačke). Ako se motorizira barem jedan kotač, upravljanje na ručkama, mislim da bi premještanje bilo prilično jednostavno.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #12 u: 17 Siječanj, 2020, 12:23:47 »
Slike prikazuju max. nagib (zimi), min. nagib (ljeti) i maksimalnu popunjenost agregatom 2kW i 2x300 Ah baterijama. Solarni paneli su 2 komada 160W. Ostatak prostora bi trebao biti dovoljan za sve ostalo. Inverter, punjač, osigurači, automatika, utičnice, senzori, ventilatori itd.

Opcionalno bi bilo:
Kapacitet i tip baterija
Agregat da ili ne
Solarni paneli jedan ili dva (ili 3?)
Noge ili kotači
Kotači s pogonom (radi praćenja sunca)
...
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
« Odgovori #13 u: 07 Veljača, 2020, 13:14:24 »
LIFePo baterije za električne bicikle (48V)=>
kad se napuni staviš na eBike, praznu bat. unutra,
kad ti eBike ne treba => dupli kapacitet baterije

USB izlazi 5V za mob. i sl.
i istosmjerni izlazi za punjenje baterija električnog alata...

Kotači ispred i drške kao na karioli za premještanje ?...

1500wh "Bluetti" Solar Generator: Lithium Battery + MPPT + Inverter Power Box
...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #14 u: 07 Veljača, 2020, 15:24:27 »
LIFePo baterije za električne bicikle (48V)=>
kad se napuni staviš na eBike, praznu bat. unutra,
kad ti eBike ne treba => dupli kapacitet baterije

A koji kapacitet je obično na eBike?
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.