Doprinos razmatranju
Pocetna potreba-ideja-projekt-realizacija-koristenje-odrzavanje-uskladivanje prema drugoj potrebi
I sam imam slicnih ideja vezanih za elektronicka mjerenja i automatizaciju, sto sam zamislio pomalo objaviti pod naslovom 'Korisna elektronika DIY', mada nisam siguran kolika je trenutna zainteresiranost citatelja za takvim sadrzajem.
Postoje projekti koji su vrlo korisni i mogli bi koristiti svakom gospodarstvu da poveca kvalitetu nekog proizvoda ili zivota, pa mi se cini zgodnim tako sto predstaviti kako bi se zaintetesirani mogli upoznati i s DIY rjesenjima a ne samo komercijalnim. Svakako da jedan dio nema mogucnosti ili volje da sam zapocne i dovrsi projekt, vec mu je potrebno omoguciti kupnju nekih modula, gotovih PCBa, dijelova, konstrukcija, programa ili slicno, ali ih prije svega upoznati s projektom i njegovim prednostima.
Danas kina nudi mnostvo razno raznih rjesenja na polju elektronike koji nisu odvise skupi za ono sto nude ili od cega su sastavljeni tako da samogradnja od nule cesto moze biti i nerentabilna ili besmislena.
Ipak, za onoga tko nije kadar projekt pospojiti od dijelova, komercijalna rjesenja firmi u okolici su vrlo skupa i obicno neprilagodjena stvarnim potrebama.
Intetes.
Kada radis na nekom projektu, treba znati jasni cilj koju vrijednost njime zelis postici. Ukoliko je to neka vlastita potreba, ili znanje steceno iskustvom, i slicno orijentirano na individuu, radi se zapravo o vec stecenoj vrijednosti putem koristi koju ce ta aktivnost pruziti. Ukoliko je cilj orijentiran na zaradu, radi se o poslu za kojim taj netko ima potrebu, ne nuzno i ti. Pronaci posao u kojem i ti i on zadovoljava svoju potrebu san je svakog covjeka, ali kao sto primjecujes to ne moze u potpunosti biti ostvareno u odnosu na uobicajeni i ustaljeni nacin zivota, cim postoji rizik i odricanja.
Koncept.
Ova slika koju si poslao me podsjeca na neku borgovsku konstrukciju koja zraci efikasnoscu. No, nije mi jasno, zasto mora biti to mobilno ako vikendica nije mobilna, sto se time dobiva? Ok kao neki izvor struje usred polja, sume, ali bi onda trebao biti mnogo laksi, prilagodjen stvarnim potrebama. Dakle gledam da je to nesto potrebno gdje obicni napunjeni akumulator je premalo, a benziski agregat previse. Daj malo o primjerima gdje bi se to i na koji nacin koristilo.
Sigurnost.
Mogucnost pracenja raznih parametara svakako da povecava sigurnost, tako ako se prati zagrijanost akumulatora ili elektronike u odnosu na koristenje se moze ditektno utjecati na istu.
Moze se uvidjeti treba li poboljsati hladjenje, ventilaciju ili kapacitet, ili pak prognozirati dotrajalost opreme.
Posto je na vrhu sigurnost od pozara, sve treba smjestiti u metalne kutije bez zapaljivih elemenata, razne elektromehanicke samostalne sustave sigurnosti koji mogu potpuno iskljuciti sustav. Npr velika vreca prosijanog pepela povrh te prostorijice s elektronikom, koju od rasipanja na pod drzi samo par lakozapaljivih konaca.
Sigurnost od kradje? Posto sam projektiras sustav, koji nije kupljen komercijalno, imas mnostvo mogucnosti kako doskociti tome, vec koji ti je interes u pogledu na kradljivca kao covjeka. Mozes ga locirati gpsom kako kazes, ali to znaci da zelis ostvariti kontakt s njim (da li ces mu ti ili policija kucati na vrata, on zna da si ti 'kriv' za to). Mozes uredaj uciniti nefunkcionalnim, ovisnim o nacinu postavljanja nekog senzora ili neki vitalni dio odvojeno ugraditi u konstrukciju kuce tako da je spojen konektorom na njega, ili ga pak zastititi kombinacijom nekog koda.
Unasanje uredaja u objekt ne doprinosi sigurnosti od kradje ukoliko nitko tamo ne zivi.
Sve u svemu, neka postavljena prepreka i nije prepreka ukoliko nije sticena, sto znaci da ako nema koga da se brine o nekoj stvari kada je to potrebno stetni ishod ovisi iskljucivo o volji kradljivca.
Ucvrscivanje mobilnih kolica.
Dakle kolica imaju dva kotaca od kojih barem jedan ima motor za kontrolu i pozicioniranje prema suncu. Izmedju njih je okomita suplja cijev s osovinom koja se moze izvuci i visinski ucvrstiti leptir vijkom.
Na terenu gdje se predvidja koristenje uredaja, se ukopa ista takva cijev u koju bi se osovina iz kolica mogla spustiti, barem 20cm, cime bi se dobila konstrukcija koja moze rotirati oko svoje osi a vjetar je ne moze srusiti.