Nikola, ovo na fotkama što se može vidjeti, podsjeća me na slučaj galvanizacije do koje dolazi spojem raznih metala...
Nije to elektrokorozija, Bambi, na koju sumnjaš. Na prvoj fotki, Nikola je odvojio bakrene cijevi od apsorbera, a na drugoj fotki se vidi loša priprema prije bojenja aluminijskog apsorbera. Goran dobro savjetuje kako to sanirati.
Elektrokorozija, je eventualno nastala kod onih željeznih kopči, koje spominje Nikola da su se raspale. Točno je da aluminij sa drugim metalima reagira elektrokorozivno.
Mišljenja sam da je nemoguće sasvim zabrtviti kolektor, iz razloga velike razlike temperatura ljeto- zima. Kao primjer želim podsjetiti na praznu plastičnu bocu koju, ako ljeti na suncu dobro začepimo, zimi je nećemo prepoznati, koliko će se "skupiti".
Tako će na nekom mjestu kolektora, okolni zrak morati ući u njega za hladna vremena i izići za toplog vremena.
Za brtvljenje Dzionik spominje crni silikon, pri čemu je vjerojatno mislio na "Sika All in one" ljepilo u tubi, koje se meni pokazalo izuzetnim u mnogim prilikama, jer lijepi i brtvi razne materijale, metal, drvo, staklo i druge (cijena je oko 60 kn tuba u crnoj, sivoj, smeđoj boji...).
Za povezivanje unutarnjih cijevi kolektora sa apsorberom, htio sam preporučiti "tekuće metale" (smjesu epoksidnog ljepila i metalnog praha), ali ne znam kako bi se to ponašalo pri tolikim promjenama temperature.
Zelena boja bakra, govori nam da je on oksidirao prirodnim putem. Bakar je poluplemeniti metal, koji stajanjem na zraku oksidira u vidu zelene patine, što zaustavlja daljnju oksidaciju. Ta zelena patina cijenjena je na starim bakrenim krovovima zvonika na starim crkvama.