Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Autor Tema: Solarno grijanje vode  (Pročitano: 55773 puta)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
Odg: Solarno grijanje vode
« Odgovori #15 u: 15 Veljača, 2015, 07:55:05 »
Najbolje je vezivati na vise mesta sa bakarnom zicom, sve ostalo je overkil...jer ce oksidacija smanjiti provodljivost pa dodje na isto.
Umesto gume stavi crni silikon, trajace znacajno duze.
Crni 'cunkvajz' odnosno crna boja za peci je najbolje resenje i nije toliko skupo. Eventualno moze neki od fasadnih akrila, meni sasvim solidno drzi na prohromskom solarnom bojleru.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #16 u: 15 Veljača, 2015, 08:57:20 »
Slike.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #17 u: 15 Veljača, 2015, 09:24:07 »
Nikola, dobro jutro! Za napraviti dobru tremo provodljivu pastu koristi Al prah ili strugotinu ili samelji Al foliju (komadiće) u mlincu i tu neku određenu količinu pomiješaj s nekom termo bojom, malko razrijeđenom ili ne, kako ti se čini. Možeš i utisnuti cijevi u to nakon što sipaš mješavinu u lim..
Što se tiče tretiranja apsorbera, ukloni staru boju, sve iščetkaj čeličnom ili nekom drugom metalnom četkom, obriši vlažnom krpom i kad je suho nanesi lagani sloj "SELECTA UNI PRIMER" od Hempela.To je monokomponent ali je odličan, no ako želiš nešto bikomponent onda odaberi "LIGHT PRIMER" isto od Hempela.
To su proizvodi koji su se pokazali odlični. Nakon toga maži što hoćeš, samo da je za temp.!
Usput, za one koji misle o reklamiranju... Shvatite gornje navođenje proizvoda kako želite no kad je nešto dobro, dobro je.
Opet ponavljam, ne koristi silikone za "poboljšavanje" prijenosa topline, oni su izolatori!!! Na kraju krajeva, hvataljke za izvlačenje posuda iz pećnice su napravljene od silikona!
Pozdrav!
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #18 u: 15 Veljača, 2015, 09:34:43 »
Je li neko probao da iskoristi kondenzacioni deo sa frižidera odnosno cevi i rešetke sa zadnjeg dela frižidera?
Da li bi to moglo da funkioniše s obzirom da je mali promer cevi?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #19 u: 15 Veljača, 2015, 10:03:09 »
Je li neko probao da iskoristi kondenzacioni deo sa frižidera odnosno cevi i rešetke sa zadnjeg dela frižidera?
Da li bi to moglo da funkioniše s obzirom da je mali promer cevi?
Kondenzer od hladnjaka i bojler sa jednom spiralom, čekaju da ih povežem u termosifonski sistem, na ljeto. Očekujem bolje rezultate nego sa običnim bojlerom obojenim u crno. Kad realiziram, javim rezultate.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
« Odgovori #20 u: 15 Veljača, 2015, 11:54:17 »
Nikola, ovo na fotkama što se može vidjeti, podsjeća me na slučaj galvanizacije do koje dolazi spojem raznih metala. Ukoliko je to slučaj, čudi me takva tvornička izvedba. To neko vrijeme može šljakati, ali kod povečane vlage, nastaju takve osidacije, pa i raspadanja. Nisam kemičar, nešto školskog gradiva sam pozaboravljao ,ali mi se čini da bi to trebalo provjeriti.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #21 u: 15 Veljača, 2015, 12:13:54 »
Definitivno tako izgleda, i bakrene cijevi su zelene. Imamo bakar, aluminij i zeljezne obujmice, samo je jos nedostajao elektrolit, koji je vjerujem dosao u obliku morskog vlaznog zraka. Kupio sam sto mi je preporuceno, temeljni premaz, boju za peci, alu foliju, brusne papire, cetke, silikon... nesto cu valjda iskemijati.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #22 u: 15 Veljača, 2015, 12:34:06 »
Nikola, ovo na fotkama što se može vidjeti, podsjeća me na slučaj galvanizacije do koje dolazi spojem raznih metala...
Nije to elektrokorozija, Bambi, na koju sumnjaš. Na prvoj fotki, Nikola je odvojio bakrene cijevi od apsorbera, a na drugoj fotki se vidi loša priprema prije bojenja aluminijskog apsorbera. Goran dobro savjetuje kako to sanirati.
Elektrokorozija, je eventualno nastala kod onih željeznih kopči, koje spominje Nikola da su se raspale. Točno je da aluminij sa drugim metalima reagira elektrokorozivno.
Mišljenja sam da je nemoguće sasvim zabrtviti kolektor, iz razloga velike razlike temperatura ljeto- zima. Kao primjer želim podsjetiti na praznu plastičnu bocu koju, ako ljeti na suncu dobro začepimo, zimi je nećemo prepoznati, koliko će se "skupiti".
Tako će na nekom mjestu kolektora, okolni zrak morati ući u njega za hladna vremena i izići za toplog vremena.
Za brtvljenje Dzionik spominje crni silikon, pri čemu je vjerojatno mislio na "Sika All in one" ljepilo u tubi, koje se meni pokazalo izuzetnim u mnogim prilikama, jer lijepi i brtvi razne materijale, metal, drvo, staklo i druge (cijena je oko 60 kn tuba u crnoj, sivoj, smeđoj boji...).
Za povezivanje unutarnjih cijevi kolektora sa apsorberom, htio sam preporučiti "tekuće metale" (smjesu epoksidnog ljepila i metalnog praha), ali ne znam kako bi se to ponašalo pri tolikim promjenama temperature.
Zelena boja bakra, govori nam da je on oksidirao prirodnim putem. Bakar je poluplemeniti metal, koji stajanjem na zraku oksidira u vidu zelene patine, što zaustavlja daljnju oksidaciju. Ta zelena patina cijenjena je na starim bakrenim krovovima zvonika na starim crkvama.
« Zadnja izmjena: 15 Veljača, 2015, 12:41:13 od fazy »

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #23 u: 15 Veljača, 2015, 13:11:43 »
Crni silikon-postoji profi varijanta koju koriste stakloresci za lepljenje termo stakla, mada i ova ta obična  crna varijanta može da prodje. On bolje podnosi ta temperaturna rastezanja a zašto nempojma...

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #24 u: 15 Veljača, 2015, 14:06:05 »
E, da, sad sam se sjetio! Za zaštitu od nekakve elekem. korozije nakon što sve urediš, spoji električki, da je u spoju, jedan komad cinka. Možeš i kupiti nekakav cink protektor za brodice... Tako si siguran da se neće više dešavati korozija, nebitno za uvjete. Ostati će ti mijenjati cink kad vidiš da je rupičast, pojeden.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #25 u: 15 Veljača, 2015, 17:51:17 »
Spoj cijevi i lima. Gorane, ideja s al folijom ti je super, samo je nisam sitnio. Otkinuo sam dugi komad, lagano zguzvao u mekanu "cigaretu", koju sam onda dobro nagurao u procjepe. Za probu sam neke izvadio i vidio da se folija potpuno prilagodila supljini. Mislim da ako je ostalo izmedju cijevi i lima ista zraka, onda je to zaista u tragovima. Da mi folija kasnije ne ispadne, namazao sam mrvicu silikona, i sad bih to odozgo dobro namazao silikonom. Sta kazete?

Za cink protektore, mislim da nece trebati, kolektori nece vise biti u blizini mora.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #26 u: 15 Veljača, 2015, 19:47:21 »
Pa od gore može i silikon, opet ne pretjerano. Nađi i koristi neutralni, ne transparentni već neutral, to je baza umrežavanja polimera unutra u materijalu.
Zašto, zato jer neutralni ne napada, nagriza metale, dok onaj koji je najčešći, kiseli, sanitarni ili temperaturno postojani nagriza i ne preporuča se za spojeve gdje može napasti pa ga se koristi na staklu, keramici i plastici...
Razlikovati se može i po mirisu jer acetat silikon (sanitar) ima oštar kiseli miris i smeta nosu, a neutral ima miris na blagi sapun za ruke, ugodan.
Uostalom, piše i na tubi što je to unutra.
Ajde pa javi kako si uspio!

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #27 u: 15 Veljača, 2015, 22:34:27 »
Hvala Goranu, sve je rekao, samo da dodam još i ovo: Poželjni "silikon" nije silikon nego akril, ali se pakira u kartuše iste veličine i oblika kao i silikon, pa ga svi redom krivo nazivaju silikonom. U Pevecu takav zovu akrilni silikon, jer se radi o akrilu, i prihvaća boje, znači može se na njega nanositi boja.
Sanitarni, kao što kaže Goran, nagriza metale, jer u svom sastavu ima octene kiseline koja isparavanjem nadražuje sluznicu nosa, a na neobojanom željezu stvara koroziju. Takav sanitarni silikon, ne prima nikakve boje, znači ne da se bojati.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #28 u: 16 Veljača, 2015, 06:36:41 »
Ne brzaj Fazy mislim da je ipak Goran dovoljno informisan pa je mislio na neutralni silikon a ne na akrilni git.
Neutralni se prvenstveno koristi za lepljenje ogledala jer ne nagriza zaštitnu boju ogledala.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #29 u: 16 Veljača, 2015, 09:08:50 »
U pravu si Dzionik, Goran je odlično informiran i zaista je to stručno objasnio, na čemu sam mu osobno zahvalan, jedino sam htio dodati napomenu, da se silikoni ne daju bojati a akrile se može obojati. Nadalje, u velikim trgovinama, gdje se nudi puno takvih kitova pakiranih u jednakoj ambalaži, (a trgovca nigdje da ti da savjet), lako dođe do pogreške pri kupnji (evo na primjer, u Pevecu takav kit nazivaju "Akrilni silikon").

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.