Zapamti

"Bolje je biti živi prosjak nego mrtvi car."

Autor Tema: Solarno grijanje vode  (Pročitano: 55772 puta)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
Odg: Solarno grijanje vode
« Odgovori #30 u: 16 Veljača, 2015, 09:56:12 »
Ma zaboravi trgovce, jedan u deset eventualno nešto zna ali će bar tri u deset da ti daju pogrešnu informaciju. Izuzetak su oni koji prodaju profesionalnu hemiju gde se traže kompletne karakteristike proizvoda i potrošači zanju šta kupuju.
Nadji sajt proizvodjača i pročitaj.....jedini siguran način. Za kvalitet guglanje po forumima.
'Nadimanje' proizvoda kojekakvim netačnim imenima je kod nas uobičajeno. Primer je 'sadolin', traži trgovcu lazurni premaz i dobićeš kravlji pogled....

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #31 u: 16 Veljača, 2015, 23:03:54 »
Tko želi više znati može potražiti i tehničke listove određenih proizvoda koji ga interesiraju, obično su u pdf formatu i besplatni i uvijek sadrže baš sve informacije kako s time što želite!
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #32 u: 22 Veljača, 2015, 13:28:41 »
Je li neko probao da iskoristi kondenzacioni deo sa frižidera odnosno cevi i rešetke sa zadnjeg dela frižidera?
Da li bi to moglo da funkioniše s obzirom da je mali promer cevi?

Ne zvuci obecavajuce. Brzina protoka je proporcionalna debljini cijevi (tj povrsini presjeka) i tlaku. Znaci za tako tanku cijev pumpa bi morala biti strasno jaka ili se pomiriti da je protok strasno spor.

Mene brine debljina cijevi i u ovim mojim kolektorima, 12mm cijev savijena u serpentinu. Sada se to drugacije radi, sa vise kracih cijevi (harfa) veceg promjera. Plasi me da relativno slaba pumpa nece dovoljno brzo pumpati, a to znaci vecu tempetaturu kolektora i vece gubitke.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #33 u: 22 Veljača, 2015, 13:55:45 »
Mene brine debljina cijevi i u ovim mojim kolektorima, 12mm cijev savijena u serpentinu. Plasi me da relativno slaba pumpa nece dovoljno brzo pumpati, a to znaci vecu tempetaturu kolektora i vece gubitke.
Ovakav tip kolektora "serpentina", valjalo bi postaviti dužom stranom dolje, a kraćom stranom nagnuto koso prema gore, i uz uključenu pumpu će to odlično grijati Nikola, (naravno - kad ima sunca), nemoj brinuti, biti ćeš zadovoljan.
 Oni "harfa" kolektori, napravljeni su da rade bez pumpe u termosifonskom sistemu, i obavezno se postavljaju dužom stranicom koso prema gore.
Neka Ti ne bude krivo što nisi nabavio takve, jer ćeš ionako koristiti pumpu. Samo neka ima sunca, evo danas se opet sakrilo.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #34 u: 22 Veljača, 2015, 19:24:38 »
Nikola, ne brini. Jednadžba protoka kaže da je c1xA1=c2xA2 što znači da je brzina protoka na ulazu pomnožena s poprečnim presjekom na ulazu jednaka s brzinom na izlazu pomnoženom s poprečnim presjekom na izlazu. Tlak je konstanta (onaj koji pumpa stvara i daje u sistem) brzine protoka se mijenjaju s promjenama presjeka cijevi kojima fluid kola...Sve 5, spajaj i uživaj!
Može se, možda ne odmah, ali se može...

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #35 u: 22 Veljača, 2015, 21:44:10 »
zašto bakrene cijevi ako su krila aluminijska? Proizvođači mogu napraviti komplet bakrene ili aluminijske kolektore pa nema problema sa spojevima i metalnom korozijom.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #36 u: 23 Veljača, 2015, 09:17:47 »
Vjerojatno nema problema ako morska voda ne uđe u kolektor, a ući će samo ako je kolektor oštećen ili prilično star, kao u mom slučaju.

Da se sve radi od bakra, preskupo. Vjerojatno bakrena cijev, koje je 10-15m unutar kolektora, nije toliko skupa da bi ju trebalo zamijeniti aluminijskom. Za aluminijske, ne znam je li ih jednostavno savijati kao bakrene, a lotati se isto ne mogu kao bakrene. Sigurno je da ima rješenja, a možda ubuduće i bude takvih kolektora, za sad je standardno da su cijevi bakrene a krilca aluminijska.

Usput, zna li netko za kakvu cirkulacijsku pumpu na 12V? Izgleda da s tim naponom mogu naći samo pumpe koje su klasične, za vodu, i ne mogu raditi dulje od 30 min, i pri tom uglavnom u sebi imaju i hidrostatski prekidač, znači pumpe koje se uključuju tek kad se na slavini otvori voda.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
« Odgovori #37 u: 23 Veljača, 2015, 09:46:12 »
Vjerojatno nema problema ako morska voda ne uđe u kolektor, a ući će samo ako je kolektor oštećen ili prilično star, kao u mom slučaju.

Da se sve radi od bakra, preskupo. Vjerojatno bakrena cijev, koje je 10-15m unutar kolektora, nije toliko skupa da bi ju trebalo zamijeniti aluminijskom. Za aluminijske, ne znam je li ih jednostavno savijati kao bakrene, a lotati se isto ne mogu kao bakrene. Sigurno je da ima rješenja, a možda ubuduće i bude takvih kolektora, za sad je standardno da su cijevi bakrene a krilca aluminijska.

Usput, zna li netko za kakvu cirkulacijsku pumpu na 12V? Izgleda da s tim naponom mogu naći samo pumpe koje su klasične, za vodu, i ne mogu raditi dulje od 30 min, i pri tom uglavnom u sebi imaju i hidrostatski prekidač, znači pumpe koje se uključuju tek kad se na slavini otvori voda.

...sa radionice kolektora...
Cjev je Cu jer se za razliku od AL lako lota (cijevi se ne savijaju)
za AL potrebni specijalni alati (skupi) i vještine "lotanja"/varenja
Ide lim od AL kao što si i rekao zbog €
istina sa bakrenim limom bi efikasnost bila veća (ali cijena bi bila dosta veća)
...
http://www.zmag.hr/admin/public/javascript/fckeditor/editor/ckfinder/userfiles/files/prirucnik%20SK%20za%20web.pdf

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #38 u: 24 Veljača, 2015, 18:29:34 »
Usput, zna li netko za kakvu cirkulacijsku pumpu na 12V?

Ako Ti Nikola cijena od 720 kn odgovara, imaju ovdje:

http://www.sunceipartneri.hr/solarne-dc-pumpe/#

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #39 u: 24 Veljača, 2015, 20:23:29 »
Hvala ti puno, ja sam vec bio blizu odluke da ju narucim preko interneta, zvao prije toga mnoge domace trgovine i svi govore da ne mogu niti nabaviti kad bih narucio.

Pa 720kn nije mnogo vise od 500 koliko stoje najjeftinije iz oglasnika (na 220V), i manje je od nekih novih koje su preko 1000 kn. Amerikanci spominju neke od 20$ ali dostava, carina, pdv, garancija...

Stalo mi je do toga da bude 12V jer mi onda ne mora raditi inverter, koji sam trosi do 10W, a ucinkovitost pretvorbe energije mu je 90%. Znaci da bih za pogon pumpe od recimo 30W trosio preko 40W i to pod pretpostavkom da mi releji gase inverter svaki put kad nema sunca. Ovako ga jednostavno iskljucim na odlasku, i ukljucim kad se vratim u kucu, a u medjuvremenu pumpa radi dok ima sunca.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #40 u: 24 Veljača, 2015, 21:00:03 »
Ima još jedno rješenje sa malim inverterom od recimo 150 W, kakvih zna biti u prodajnim centrima po 100 kn.
Dakle pumpa 220 V izmjeničnog napona direktno se uključi u taj mali inverter. Diferencijalni termostat uključuje inverter, tako da inverter radi samo kada treba raditi pumpa.
To se napravi tako, da se otvori kućište invertera i na onaj mali preklopnik za uključivanje i isključivanje (ON/OF), zaleme 2 žice na ta dva kontakta (neka žice budu jednake boje izolacije, na primjer crvene ili žute, samo ne plave niti crne), i zatvori se kućište invertera, a ona dva preostala kraja dviju žica, se učvrste na komandu diferencijalnog termostata, tamo gdje je predviđeno priključiti pumpu.
Inače, takvi mali inverteri troše u stand-by-u otprilike 30 mA, a to je 0,36 W snage (0,03 A x 12 V = 0,36 W).
Ovaj kojeg koristim troši 46 mA (0,55 W), i obavezno ga isključujem dok mi ne treba 220 V.
Inače onu 12 V pumpu, iz prethodnog posta možeš spojiti direktno na fotonaponski kolektor, pa će Ti pumpa raditi samo kad je sunce dovoljno jako da bi fotonaponski kolektor proizveo dovoljno struje za pokretanje pumpe, a tada će i solarni kolektori biti topli. I možeš još dodati termostat na bojleru (onaj obični koji se i inače nalazi u bojleru), koji će isključivati pumpu kada/ako se bojler zagrije na temperaturu koju odabereš kao vršnu.
Odabir je na Tebi: jednostavnost ili elektronika, biraj i odvaži što Ti je praktičnije i jeftinije danas i kako će biti sutra, ako Ti se potrebe povećaju.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #41 u: 24 Veljača, 2015, 21:13:48 »
Ili slobodnim padom kišnica ide do tanka pa ne treba elektrika.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #42 u: 24 Veljača, 2015, 22:33:36 »
Da fazy, i to s malim inverterom je ok ideja.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #43 u: 18 Svibanj, 2015, 10:49:56 »
hm, koliko je solarno stalo bolje od npr. običnog krovnog stakla, kaljenog stakla ili autostakla?

napravio bih solarac od običnog samo ne znam kako će sistem po zimi raditi.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #44 u: 21 Svibanj, 2015, 22:20:38 »
Imas li razlog zasto radis od obicnog, jer bakar je skuplji nego staklo? Ja bi radio od obicnog stakla da recimo radim jeftinim materijalima, npr ona smotana alkaten ili slicna cijev. Pa onda staviti 30-50% vecu povrsinu, i to bi trebalo biti to.

Inace, navodno je solarno staklo nesto bolje od srakla s niskim udjelom zeljeza, a to je dosta bolje od obicnog stakla. Dakle, u odnosu na obicno staklo, solarno je kaljeno, ima niski udio zeljeza, te ima hrapavu unutarnju povrsinu. Tri prednosti u ne preskupom staklu. Koliko je zaista bolje, tesko je reci jer nemamo podatke o propusnosti obicnog stakla. Kad bi imao podatke za svoje staklo, mogli bi ih usporediti s podacima o staklu iz recimo lipikglass-a.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.