Već sam nešto nabadao o sustavu za grijanje vode na sunce, ovdje:
http://www.perforum.info/index.php?topic=1055.0Sad se to malo aktualiziralo, a vidim da i druge zanima ova tema, pa možemo malo sakupiti ideje i informacije. Ja sam prvo imao u planu sam raditi solarne kolektore. Nije komplicirano, imamo brošure, ljude koji imaju iskustva s time, i već sam skoro krenuo s nabavkom materijala. I onda izračunao, da mogu kupiti polovne kolektore mnogo jeftinije nego materijal za izradu istih. Koliko su dobri jedni a koliko drugi, koliko je veselja u samogradnji a koliko muke, teško je sada reći. Jesam li pogriješio s kupnjom solarnih kolektora, hoće li mi procuriti, hoće li uopće raditi... vidjet ćemo. Uglavnom, ja sam uhvatio dva solarna (pločasta) kolektora, po 2 m2, ukupno za 100E, i za te novce nisam mogao kupiti ni 2 stakla za samogradnju.
Sljedeća važna stavka je solarni spremnik, kako sam rekao o njemu sam dosta razmišljao i odlučio da idem u samogradnju. Bazenčić od 1000 litara, unutra dvije spirale, jedna pripada sustavu solarnih kolektora, druga je dio vodovodne mreže domaćinstva. Kad napravim komposter po svojoj mjeri, pokušati ću provući cijevi i kroz njega i dodati još jednu spiralu kroz spremnik, pa da mi i kompost grije vodu. Detalje oko gradnje spremnika zadržati ću na spomenutoj, posebnoj temi.
Osim kolektora i spremnika, treba mi i pumpa. Ako nađem neku na 12V, super, spajam ju na 12V sustav solarnih panela. Ako ne, zadovoljit ću se bilo kakvom odgovarajućih karakteristika. Za sad ne znam potrebnu snagu, tj. brzinu protoka. Moram pitati nekoga.
Cijevi, koliko vidim, postoje neke fleksibilne, sa toplinskom izolacijom, valjda tu neće biti problema. Treba mi i ekspanziona posuda, te nešto ventila. Za sad nemam ideju kako se sve to spaja, gdje se što stavlja, kako se recimo sistem puni tekućinom, a da iz sistema izađe zrak? Odzračni ventil na najvišoj točki? Gdje nalijevam tekućinu, pustim pumpu da je povuče, ili? Nemam apsolutno pojma, ti detalji su po mom mišljenju slabo obrađeni u literaturi za amatere.
Kontroler, koji bi trebao mjeriti temperaturu u kolektoru, u spremniku, pa odlučiti kada da uključi pumpu, ja bih najradije izbjegao. S obzirom da imam i solarne panele za proizvodnju struje, kada ima struje, očito da sunce svjetli u kolektore. Zašto se tada ne bi uključila pumpa? Složim jednostavnu automatiku da kad se pojavi struja, uključi se pumpa, kad nema struje (iz PV panela) onda se gasi pumpa. Nije savršeno, ali trebalo bi raditi?