Zapamti

"Ako znaš da su ti krila kratka, ne leti daleko i visoko."

Autor Tema: Stropno grijanje  (Pročitano: 7119 puta)

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 769
Odg: Stropno grijanje
« Odgovori #15 u: 07 Prosinac, 2022, 19:28:49 »
Ima li kakvih novosti, ili bolje da pitam kakve su novosti?  :001_rolleyes:
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #16 u: 07 Prosinac, 2022, 19:44:51 »
Ima li kakvih novosti, ili bolje da pitam kakve su novosti?  :001_rolleyes:

Sunce nisam vidio negdje od početka 11. mjeseca, mislim i nešto duže. Temperatura je pala približno na razinu kakva bi bila i bez ikakvog grijanja. Možda mrvicu viša, ne znam, nemam sa čime usporediti.

Zadnje imam zapisano ovako:
5.11.2022. 19.4°C na podu, vani 6 stupnjeva ujutro
26.11.2022. 12.9°C na podu. Vani 1 stupanj, oblačno, snijeg

Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #17 u: 07 Prosinac, 2022, 21:06:41 »
koliko W daju paneli otprilike po oblačnom vremenu?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #18 u: 07 Prosinac, 2022, 21:26:52 »
koliko W daju paneli otprilike po oblačnom vremenu?

Par desetaka wata, ili nula, ovisno koliko je mračno. Kad je onako mutno, vidiš da je sunce gore ali možeš gledati u njega, par stotina vati.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 769
« Odgovori #19 u: 07 Prosinac, 2022, 22:20:03 »
Citat:
Kada dođemo u subotu ujutro, temperatura u kući je oko 2-3 stupnja. Drva su hladna, peć hladna. Kada upalim vatru da se malo ugrijemo, prvo imam sat-dva posla kako bi se vatra razgorila. Nije problem u drvima nego upravo u hladnoj željeznoj peći, hladnim drvima i hladnom zraku u kući. Kada se vatra dobro razgori, onda se tek počne kuća grijati. Do navečer, u kući je 18-20 stupnjeva.

A ovako imas vec pocetnu razliku 12 st.C a bez dodatnih radnji, mislim da je to dobar rezultat.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #20 u: 07 Prosinac, 2022, 22:27:00 »

A ovako imas vec pocetnu razliku 12 st.C a bez dodatnih radnji, mislim da je to dobar rezultat.

Da, vidjet ćemo još kad nastupi malo vedrije vrijeme. Iz iskustva, zna biti dosta lijepih dana zimi u gorju, samo nikako da se razvedri pa da vidim. Znatiželjan sam.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 09 Prosinac, 2022, 11:44:51 »
Par desetaka wata, ili nula, ovisno koliko je mračno. Kad je onako mutno, vidiš da je sunce gore ali možeš gledati u njega, par stotina vati.

da, to je dosta malo, ispada da paneli i nemaju neku prednost kad je oblačno u usporedbi s solarnim grijanjem zraka ili vode (a foto paneli daju puno manje W od iste količine sunca).
« Zadnja izmjena: 09 Prosinac, 2022, 11:49:22 od TB »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #22 u: 09 Prosinac, 2022, 11:58:30 »

nije loše, pitanje je koliko je temperatura betonske deke bez grijanja, podrum je djelomično ukopan pa se grije temperaturom zemlje.

S druge strane deka i grijači gube toplinu odozdo, možda čak do 50% pa bi se sa spuštenim stropom i izolacijom deke amortizirali toplinski gubici kada nema sunca 2-3 dana...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #23 u: 09 Prosinac, 2022, 14:53:00 »

da, to je dosta malo, ispada da paneli i nemaju neku prednost kad je oblačno u usporedbi s solarnim grijanjem zraka ili vode (a foto paneli daju puno manje W od iste količine sunca).

Ja bih ipak rekao da imaju prednosti, ali trebaju biti optimizirani za rad pri oblačnom vremenu. Imao sam na istom objektu istodobno solarne panele i kolektore. Paneli su punili bateriju, bar malo, dok kolektori (sa cijevima i vodom u njima) nisu uopće grijali vodu. Da bi "vodeni" grijali, mora raditi pumpa, za što treba neka razlika u temperaturi kolektora i vode u bojleru. Kada nema razlike, kolektori rade sa 0% snage. Meni je to bilo dosta često, mnogo češće nego da fotonaponski paneli ne rade.

Sa ovim sustavom, ja praktički nemam brige. Plaćeno jest, na krovu jest, i kada god ima uvjeta da se betonska deka grije, grijati će se. Ako je pojavi 15 sunčanih dana, meni je to značajna energija koja se akumulira u beton. Biti će i takvih dana, to je sigurno. Evo od utorka javljaju temperaturu -12°C i sunčano vrijeme, za moju lokaciju. To je ono što zapravo čekam, hladno sunčano vrijeme.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #24 u: 06 Siječanj, 2023, 19:11:07 »
Danas i proteklih dana, vanjska temperatura se kreće 0-12 stupnjeva. Sunca nešto ima, nije posve čisto nego kroz oblake, i ima dosta magle do 10 sati ujutro.

Došli smo u vikendicu nakon 8 dana, ujutro je temp. bila 4 stupnja vani (tako auto kaže). U kući je 15.2 stupnja. Lagana vatrica i za sat-dva je bilo 22 stupnja. To je to što sam tražio! Uživancija...

U podrumu je 9.7 stupnjeva.
« Zadnja izmjena: 06 Siječanj, 2023, 19:14:02 od Nikola »
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #25 u: 12 Veljača, 2023, 12:32:55 »
kakva je situacija bila proteklih tjedana?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #26 u: 13 Veljača, 2023, 08:25:24 »
Nisam već neko vrijeme proveo dan u vikendici, pa ne znam kako paneli rade, tj. s koliko snage, koliko je sunca itd. Ali jutros sam prošao tuda, temperatura u kući je 8.8°C. Proteklih je godina u ovo doba bilo oko nule, vjerojatno srednja vrijednost dnevne i noćne temperature. Prema prognozi, piše mi da je zadnjih 7-8 dana ovdje noću išlo do -14, ne znam koliko je danju bilo. Tako da 8.8 stupnjeva nije tako loše.

Znati ću više, vjerujem, kad se malo snijeg otopi i krenem provoditi vikende ovdje. Sada baš i nemam što raditi osim gledati kroz prozor :-)
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #27 u: 14 Veljača, 2023, 19:14:26 »
Da dopunim novim podacima, u znanstvene svrhe. Upravo sam prošao pored vikendice, 19:00. Termometar u autu pokazuje 1°C, temperatura poda u vikendici je 13.4°C. Izgleda da je protekla dva dana bilo sunčano, ne znam, uglavnom veseli me i ovaj nagli porast temperature. Kad bi se spojilo 5 sunčanih dana, kuća bi mogla biti ugodno topla kad dođemo za vikend. I to sa spuštenim roletama, moram i to napomenuti. Sunce ni na koji način ne grije kuću iznutra, osim indirektno putem elektrosolarnog grijanja.

13.02.2023. u 07:00......temp. poda: 8.8°C
14.02.2023. u 19:00......temp. poda: 13.4°C

Zaključak za sad? Betonska ploča ipak ima dosta mali toplinski kapacitet za vremenske uvjete kakve mogu očekivati. Realno je da se dogodi 50-ak i više kontinuiranih dana sa približno 0% učinkovitosti panela. Idealno bi bilo da akumulacija topline može izdržati toliku "sušu", ali betonska ploča očito nije ni blizu tome. Mislim da je posve nebitno hoću li uključiti grijanje mjesec dana prije ili kasnije, jer što god se akumulira u npr. 9. mjesecu nema baš nikakav utjecaj na temperaturu u 11. ili 12. mjesecu. Najveći utjecaj (možda i jedini bitan) ima osunčanost u proteklih cca 10 dana. Ne više.

U ovoj poruci sam napravio neku procjenu da bi u kući moglo biti 10 stupnjeva više nego vani. Za sad je to u prosjeku ostvareno, s time da kada dulje nema sunca, onda je kuća na temperaturi okoliša, a kada ima sunca, onda je razlika i veća od tih 10 stupnjeva. Sad, idealno bi bilo imati toplinski spremnik dovoljno velik da ga ugrijem ljeti i da me on grije cijelu zimu. Ne mogu niti zamisliti kolika bi to masa (nečega) trebala biti i uz koju cijenu. Ali poanta ovog pokusa je da imam grijač usred kuće koji radi bez prekida od početka 9. mjeseca i nije me strah da bi se nešto moglo zapaliti.
« Zadnja izmjena: 15 Veljača, 2023, 08:46:14 od Nikola »
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #28 u: 15 Veljača, 2023, 13:32:56 »
super, valja napomenuti da se betonska ploča (i ostatak kuće kao masa) može zagrijati i na recimo 35C, kao kod niskotemperaturnog grijanja, tada bi toplina dulje držala. Također možeš izolirati strop sa donje strane, a i položaj kuće ti je dobar za solarne grijače zraka koji za razliku od solarnih vrata bitno manje topline gube kada nema sunca.

Razmišljaš li o munjobranu? Ja sam počeo proučavati tematiku ne samo radi zaštite uređaja i kuće od požara nego i ljudi u prizemlju jer dimnjak ide do peći.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #29 u: 16 Veljača, 2023, 13:39:58 »
Da, ja recimo nisam uspio zagrijati beton na 35C iako sam grijač uključio krajem ljeta. Možda da je bila izrazito sunčana jesen, to bi se dogodilo, a možda se dogodi i sad ako bude zima išla prema dosta sunca. Naravno, postoje i drugi izvori topline koje ću pomalo razvijati kako bude vremena, a za sad imam solidnu pomoć prethodno dostupnim izvorima topline.

Pitanje zaštite od munja sam nažalost zanemario, nije mi bilo na pameti. Prilikom gradnje kuće, pod temelj je ukopana traka, ali nikad nisam ništa postavio na krov.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.