Da dopunim novim podacima, u znanstvene svrhe. Upravo sam prošao pored vikendice, 19:00. Termometar u autu pokazuje 1°C, temperatura poda u vikendici je 13.4°C. Izgleda da je protekla dva dana bilo sunčano, ne znam, uglavnom veseli me i ovaj nagli porast temperature. Kad bi se spojilo 5 sunčanih dana, kuća bi mogla biti ugodno topla kad dođemo za vikend. I to sa spuštenim roletama, moram i to napomenuti. Sunce ni na koji način ne grije kuću iznutra, osim indirektno putem elektrosolarnog grijanja.
13.02.2023. u 07:00......temp. poda: 8.8°C
14.02.2023. u 19:00......temp. poda: 13.4°C
Zaključak za sad? Betonska ploča ipak ima dosta mali toplinski kapacitet za vremenske uvjete kakve mogu očekivati. Realno je da se dogodi 50-ak i više kontinuiranih dana sa približno 0% učinkovitosti panela. Idealno bi bilo da akumulacija topline može izdržati toliku "sušu", ali betonska ploča očito nije ni blizu tome. Mislim da je posve nebitno hoću li uključiti grijanje mjesec dana prije ili kasnije, jer što god se akumulira u npr. 9. mjesecu nema baš nikakav utjecaj na temperaturu u 11. ili 12. mjesecu. Najveći utjecaj (možda i jedini bitan) ima osunčanost u proteklih cca 10 dana. Ne više.
U
ovoj poruci sam napravio neku procjenu da bi u kući moglo biti 10 stupnjeva više nego vani. Za sad je to u prosjeku ostvareno, s time da kada dulje nema sunca, onda je kuća na temperaturi okoliša, a kada ima sunca, onda je razlika i veća od tih 10 stupnjeva. Sad, idealno bi bilo imati toplinski spremnik dovoljno velik da ga ugrijem ljeti i da me on grije cijelu zimu. Ne mogu niti zamisliti kolika bi to masa (nečega) trebala biti i uz koju cijenu. Ali poanta ovog pokusa je da imam grijač usred kuće koji radi bez prekida od početka 9. mjeseca i nije me strah da bi se nešto moglo zapaliti.