Zapamti

"Ako je netko umoran da ti dade osmijeh, daj ti njemu svoj."

Autor Tema: Stropno grijanje  (Pročitano: 7120 puta)

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 559
  • -Receive: 209
Odg: Stropno grijanje
« Odgovori #30 u: 17 Veljača, 2023, 16:25:13 »
Pažnju treba posvetiti i toplinskoj izolaciji. Beton je inertan, sporo prima i sporo otpušta toplinu.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #31 u: 20 Veljača, 2023, 11:21:59 »
Pažnju treba posvetiti i toplinskoj izolaciji. Beton je inertan, sporo prima i sporo otpušta toplinu.

Iskustva stečena ovim pokusom će vjerojatno otvoriti neke nove mogućnosti, konkretno akumulaciju topline ljeti da bi se koristila zimi, samo u tom slučaju beton i nije baš optimalan materijal. Imam jednu neiskorištenu prostoriju, koja se može toplinski izolirati sa svih 6 strana i ispuniti kamenjem (na primjer), možda i vodenim tankovima, pa onda tu masu zagrijavati na isti način kako sada grijem betonsku ploču. I to ljeti. Zimi prebaciti na električno grijanje stropa tj. betonske deke, a prostor dogrijavati radijatorima ili zračnim cijevima koji izvlače toplinu iz ove prostorije punjene kamenom.

Beton jest dosta inertan što mi omogućava da grijač radi mjesecima bez prekida. Ali, betonska deka ima i veliku površinu pa duljina akumulacije topline praktički ovisi o debljini deke. Deka je toplinski izolirana sa donje strane, gubici su tu minimalni. Masa joj je 8 t, što izgleda mnogo, ali zapravo i nije. Toplinski kapacitet betona je 0,88 J/gK, dok je za vodu 4,18 J/gK. Znači moja deka od 8 t ima kapacitet kao niti 2 m3 vode, a površina kojom gubi toplinu je cca 20 m2. To je super za maksimalno pasivno zagrijavanje prostora i ugodno tople podove, ali nije baš idealno kao dugotrajna akumulacija topline. Za dulju akumulaciju, treba mnogo veća masa i praktičniji oblik, te bolja toplinska izolacija.
Problem je rješenje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #32 u: 20 Veljača, 2023, 13:53:14 »
Bilo je ne tako davno govora o pjeŠČanim akumulatorima. Pijesak može pohraniti visoke temperature.

https://polarnightenergy.fi/technology
« Zadnja izmjena: 20 Veljača, 2023, 13:59:03 od andjelkoasa »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #33 u: 03 Studeni, 2023, 19:58:42 »
Temperature vani su u rasponu 5-12 stupnjeva proteklih dana. Sunca uglavnom nema, oblačno je ili pada kiša. U kući je temperatura 20.5 stupnjeva. Nismo još palili vatru.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #34 u: 10 Prosinac, 2023, 21:21:28 »
kako se drži temeperatura sada kada je duže vrijeme hladnije i bez sunca?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #35 u: 11 Prosinac, 2023, 10:03:54 »
kako se drži temeperatura sada kada je duže vrijeme hladnije i bez sunca?

Temperatura je dosta niska, jučer recimo bilo 8 stupnjeva u kući.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #36 u: 01 Siječanj, 2024, 17:43:36 »
3 tjedna nisam bio u objektu. Jučer došao malo obići, kuća ugodno topla, nekih 14-15 stupnjeva. Po svemu sudeći, bilo je sunčanih dana, iako je po meteorološkim izvještajima (i kamerama sa autoceste) uglavnom oblačno ili kišovito. Nešto se od sunca ipak "uhvati". Ako se zaredaju malo sunčaniji dani, bit će to ok.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #37 u: 01 Siječanj, 2024, 18:21:31 »
Prosinac je bio prilično topao, to je isto faktor. A ovdje na dnu imaš grafikon sunčevih sati po danima za određene postaje:

https://meteo.hr/klima.php?section=klima_pracenje&param=klel&Grad=zagreb_maksimir&Mjesec=12&Godina=2023

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #38 u: 07 Siječanj, 2024, 15:06:57 »
Postavljam sustav koji mi internetom javlja aktualne podatke solarne elektrane. Prvi dan nije baš impresivan. Paneli snage oko 2.2 kW generiraju max 40 W.

Ipak, sam sustav nadzora je baš ono što mi je trebalo. Imam podatke o napunjenosti baterija, potrošnji, naponu panela, stuji punjenja... Sve to u "prijenosu uživo" ili kao graf za pojedini dan. Jedino što im je vrijeme setirano na neko kinesko, pa mi sve pokazuje u čudne sate. Ali, naviknut ću se, ili istražiti kako da promjenim vremensku zonu.
« Zadnja izmjena: 07 Siječanj, 2024, 15:10:59 od Nikola »
Problem je rješenje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #39 u: 08 Siječanj, 2024, 07:14:54 »
Znači, unatoč magli ili oblačnom vremenu dobiješ iz panela barem 20% struje.
Nije ni to loše. Taman za neko sitno balansiranje i dopunu baterija.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #40 u: 08 Siječanj, 2024, 07:53:52 »
Znači, unatoč magli ili oblačnom vremenu dobiješ iz panela barem 20% struje.
Nije ni to loše. Taman za neko sitno balansiranje i dopunu baterija.

Zapravo 2%
Problem je rješenje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #41 u: 08 Siječanj, 2024, 18:49:56 »
Točno, ne ide mi matematika ovih dana.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #42 u: 08 Siječanj, 2024, 20:29:41 »
Točno, ne ide mi matematika ovih dana.

:biggrin: I mene je zapravo iznenadilo koliko je nebo zatvoreno u ove maglovite dane. Danas uopće nisam dobio nikakav podatak. Inverter je dizajniran tako da kad nema što raditi, ide u hibernaciju da ne troši energiju. Znači, cijelog dana nije bilo ni tih par watta koji trebaju da se probudi.

Kada gledam razne yourube kanale, blogove, pratim ljude koji se bave ovom temom, obično (olako) kažu kako uvijek ima bar malo sunca. Kažu, staviš panel-dva više i miran si. Paaa, nije baš tako. Bar ne u mom podneblju. Ima dana kada je učinkovitost preko 100% deklarirane snage, ali ima i cijelih dana sa efektivnom nulom. Neovisno koliko je panela. I taj period zna potrajati danima, i tada zaista malo znači je li krov prekriven panelima ili nije. Nula je nula.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #43 u: 08 Siječanj, 2024, 22:12:19 »
da, razlike u količini sunca su ogromne, zato kod Amerikanaca nije problem napraviti earthship u hladnim klimama.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #44 u: 12 Siječanj, 2024, 13:02:06 »
Jučer sunčano, punjač se prvi put probudio nakon 4 dana hibernacije. Punio sa max 1.6 kW.

Danas neko slabašno sunce, prilažem sliku sa HAK-ove kamere. Sjena nadvožnjaka se jedva vidi. Ista takva slika je bila i protekla 4 dana, kada se punjač nije uopće budio. Ali danas ipak puni sa cca 200W snage. Što je otprilike onaj detalj zbog kojeg sam skloniji elektrosolarnom grijanju, nego sistemu na vodu. Jedva primjetno sunce ipak nešto radi. U ovakvim uvjetima, sistem na vodu nije apsolutno ništa radio, odnosno cirkulacijska pumpa je trošila više energije nego što je voda apsorbirala sunca.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.