Prošli tjedan nije bilo baš sunčano. Bilo je prilično hladno, temperature u rasponu -5 do 5 stupnjeva, znači prosjek je oko nule. Snijeg je padao jedno dva dana, malo pokrio panele. Temperatura u kući je pala na oko 10 stupnjeva.
Zadnja tri dana je neočekivano vedro. Po prognozi, trebalo je biti i dalje maglovito, kiša ili snijeg. Ali, nekim čudom se sunce ipak probija, valjda se oblaci razmaknuli baš iznad mene. Vidim da paneli prvi put ove godine rade maksimalnom snagom. Do prije par dana sam bio skoro uvjeren da nešto nije u redu sa njima, da moram tražiti kvar. Jer, iako mi je na oko znalo biti potpuno vedro, ono skroz plavo nebo, paneli bi davali 50-70% očekivane snage. Ali zadnja tri dana daju upravo maksimalnu snagu koju mogu, s obzirom na kut upada sunca na panele. Pa se sada vraćam na ideju da su paneli i sve ostalo u najboljem redu, jedino što kad mi mislimo da je 100% vedro, ipak nije baš 100%. Postoji neko prigušenje u višim slojevima atmosfere koje ne vidimo.
Temperatura u kući se zadnja 3 dana diže sa 10 na nekih 13 stupnjeva. I vani je toplije, prosječno oko 7 stupnjeva, što pomaže da se kuća zagrije. Baš za ovakve situacije sam ugradio stropno grijanje, nadajući se da će biti malo češće. Iz prijašnjih iskustava znam da znaju biti zime sa dosta sunčanih dana, i one sa vrlo malo takvih dana.
Kraj godine je vrlo nepovoljan za moje panele, brdo i neka stabla blokiraju sunce ujutro i popodne, pa efektivno samo 4 sata na dan paneli rade. Ali, uz ovako lijepo vrijeme, i tih 4 sata je dovoljno da grije kuću.