Do sad sam iskusio da mi solarni paneli daju max. snagu 2,5 kW, iako je deklarirano 2,2 kW. Tu maksimalnu snagu sam primjetio negdje početkom veljače, možda je to uslijed dosta niske temperature panela, ne znam. Uglavnom, sada su paneli (direktno) spojeni na bojler od 200 litara koji ima snagu grijača od 2,2 kW i otprilike tu snagu i proizvodim pri maksimalnoj osvjetljenosti. Napon bude 220-230V, struja oko 9-9,5 A.
Ova mrežica za podno grijanje ima deklariranu snagu 2,2 kW, isto kao bojler, isto kao deklarirana snaga FN panela. Površina joj je 15 m2, a kako je površina kućice 20 m2, i to mi je taman jer moram izbjegavati cijevi za vodu i malo se odmaknuti od zida. 15 m2 mrežice će taman pokriti plafon. Dakle, tu nema mnogo filozofije, bilo koja druga snaga grijača bi samo slabije iskorištavala energiju koju imam. Mogu očekivati oko 2 kW prosječne snage tijekom nekoliko sati u zimskom razdoblju, možda 10-12 kWh dnevno? To je procjena, a kad napravim neku detaljniju statistiku javiti ću.
Planiram da mi ovaj grijač radi neprestano od jeseni do proljeća. Kolika bi mogla biti temperatura u kući? Teorija kaže, toplinski gubici moraju biti jednaki toplinskim dobicima, u protivnom se temperatura mijenja. Znači, pri kojoj razlici temperature (unutarnje i vanjske) će kuća dnevno gubiti 12 kWh? Kuća je relativno mala, površina svih zidova (ne računajući podrum, koji je predviđen da bude hladan) je oko 70 m2, zidovi su od šuplje opeke i izvana izolirani s 10 cm stiropora. Površina krova je oko 40 m2, izoliran je s 15 cm kamene vune.

Koliki su toplinski gubici kuće kada je razlika u temperaturi 10 stupnjeva? Prema
ovoj tablici vodljivost kamene vune je 0.04, stiropora je 0.03, a zida od blok opeke je 0,27 W/mK. 20 cm opeke ima vodljivost kao 2,2 cm stiropora, pa ću zbog jednostavnosti pretpostaviti da su svi zidovi građeni od 12 cm stiropora.
Pri 10 stupnjeva razlike, toplinski gubici
- kroz zidove iznose 10 * 70 * 0,03 / 0,12 = 175 W
- kroz krov iznosi 10 * 40 * 0,04 / 0,15 = 107 W
Ukupno, kuća grije okoliš snagom od 282 W, što dnevno iznosi 6,8 kWh. Na to treba dodati gubitke kroz par malih prozora, vrata i veliku staklenu stijenu od 2x2m. Staklena stijena tj. balkonska vrata su uglavnom pokrivena roletom, i ja nemam baš neku ideju koliki bi toplinski gubici mogli biti kroz sve te otvore na kući. Hoće li ukupni gubici biti ispod 10 kWh dnevno? Ako budu, super, onda će razlika u temperaturi između kuće i okoliša biti veća od 10 stupnjeva.
Za potrebe ove procjene zanemario sam toplinsku inerciju kuće, ona je u jesen mnogo toplija od okoliša čak i bez ikakvog izvora topline. Zanemario sam i toplinske dobitke od sunca kada se podigne roleta na staklenoj stijeni, sunce kroz ta 4 m2 grije bolje od ijedne peći koju sam koristio. Zanemario sam i utjecaj vjetra, odnosno toplinski gubici su računati kao da je toplinska vodljivost zraka koji okružuje kuću beskonačno velika. Što je manje vjetra, toplinski su gubici manji. Vjerujem da ima još nepoznanica, ali ova procjena mi je bila dovoljan poticaj da probam. Znati ću više nakon prve zime.