Zapamti

"Ako znaš da su ti krila kratka, ne leti daleko i visoko."

Autor Tema: Termosifon, kolektor na zid  (Pročitano: 7163 puta)

Nado

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
Termosifon, kolektor na zid
« u: 06 Travanj, 2017, 19:05:16 »
Pozdrav, Buduci da grijemo vodu na struju po nizoj tarifi (nekih 300 litara) mislim da je najlogicnije dodati solarno grijanje. Gledao sam malo koje kombinacije postoje i najviše mi se dopalo termosifonsko rjesenje. Dodatna prednost je da je bojler uz južni zid. 
Ideja je da se solarni paneli postave vertikalno na južni zid, znam da nije optimalni kut, al mislim da su po zimi gubici mali

1. rjesenje koje mi je palo na pamet je da jednostavno kupim vakuumske cijevi (gotov komplet), stavim ih na juzni zid od kupaonice, tako da je lijeva strana malo nagnuta prema dolje da se postigne termosifon, i to sve spojim sa gornjom spiralom bojlera. U tom slucaju bojler bi bio na nekom povisenju u kupaonici 
Visina ulaza u bojler bi bila oko 1800cm, izlaz oko 1500cm (dno spirale), ulaz u solarni kolektor 1000cm, a izlaz iz solarnog kolektora oko 1100cm. Da li je to dovoljna razlika da se postigne termosifonski efekt? Također pitanje je da li mi treba ekspanziona posuda i ventili i gdje (ne znam bas detalje oko izvedbe)?

2. rjesenje bi bilo kupiti flat solar kolektor koji ima ulaz na dnu a izlaz na vrhu pa je mozda i pogodniji od vakuumskih jer dobim vecu visinsku razliku u odnosu na bojler. Ovdje ne znam da li je moguce da zbog losije izolacije po noci kolektor krade toplinu od bojlera i koji su tocno gubici i da li uopce grije vodu po zimi. Mozda da se stavi dodatno izostaklo? 
Ovdje su visine:
Visina ulaza u bojler bi bila oko 1800cm, izlaz oko 1500cm (dno spirale), ulaz u solarni kolektor 10cm, a izlaz iz solarnog kolektora oko 1010cm

3. rjesenje bi bilo kupiti gotov termisifonski bojler od 200l i staviti na krov (oko 1000€) i spojiti cijevima izlaz na dovod hladne vode u glavnom bojleru. 

Zasad bi se vjerojatno odlucio za 2 rjesenje.
Ako imate kakav savjet bili bi jako zahvalni.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: Termosifon, kolektor na zid
« Odgovori #1 u: 06 Travanj, 2017, 21:43:33 »
Solare na južni zid petog kata? Auuu... ;)

Nemam ti neki direktan savjet, ali indirektan savjet je da pustiš državi da ti isfinancira cca polovicu te investicije preko energetske obnove, a budući da moraš kod projektanta ishoditi papire za natječaj (isto gratis, tj. financira ga država), onda ti on kaže što ti je optimalno rješenje. Imaš nešto o energetskoj obnovi na energetska-obnova.hr
« Zadnja izmjena: 18 Srpanj, 2019, 18:06:03 od Nikola »
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

Nado

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 07 Travanj, 2017, 07:53:12 »
Zaboravio reci da se radi o kući, znaci zid za instalaciju je u prizemlju i kolektor bi bio otprilike u visini zemlje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 559
  • -Receive: 209
« Odgovori #3 u: 07 Travanj, 2017, 07:55:38 »
Budući da već grijete sistem na struju onda je jednostavnije staviti na krov 3-4 solarna modula, spojiti ih u 24vDC i na njih pretvarač 24-220V pa sa time grijati. Pretvarač treba biti u mogućnosti raditi on-grid.
Također je i jeftinije jer su cijene prilično pale u odnosu na kolektore a izbjegava se komplikacija sa provlačenjem cijevi, antifrizom i raznim drugim vodenim problemima.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
« Odgovori #4 u: 07 Travanj, 2017, 12:06:51 »
Zaboravio reci da se radi o kući, znaci zid za instalaciju je u prizemlju i kolektor bi bio otprilike u visini zemlje

Ah, kužim, to je kao ex WTC? Prvih 5 katova ti je visina prizemlja na kući?  :blink:

Ma zajebavam, nisi skuzio, mjerne jedinice ispravi, ili skrati brojeve za jednu nulu. :)
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

Nado

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 07 Travanj, 2017, 16:51:27 »
Haha, tek sam sad skuzio.
Znači mislite da fotonaponske mogu parirati direktnom grijanju vode. Uvijek sam mislio da su gubici preveliki da bi imalo smisla.
Sad baš čitam po netu i ima dosta članaka koji govore da je solar thermal mrtav i da su isplatije fotonaponske.
Jedini je problem sto nisam jos konkretne brojke našao kolki je prosjecni output thermala i fotonaponskih za istu cijenu.
Cim napravim neku racunicu, posaljem ovdje.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #6 u: 09 Travanj, 2017, 07:39:45 »
Ako već koristiš solarni bojler (300 l), sa ugrađenom spiralom za priključak kolektora, (koju, koliko sam razumio, ne koristiš), onda i možeš razmatrati svoju ideju broj dva.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #7 u: 09 Travanj, 2017, 09:08:04 »
Tako me lepo nasmeje duhoviti Šarlo Barnabe.....

! No longer available

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
« Odgovori #8 u: 22 Svibanj, 2017, 10:54:55 »
fotonaponski sustav za grijanje tople vode nema smisla, ni ekonomski, ni strojarski, ni fizički...

solar termal sustav je 70-80% efikasnosti, fotonaponski 17% (i to na samin panelima, minus svi mogući gubitci). da ne pričan da liti kad ima najviše sunca efikasnost fotopanela pad rapidno, visoke temperature ubijaju fotopanele

solar termal napravi zadnja šuša u selu, dok fotonapone samo kinezi. pa kad ode nešto kupi novo, nema servisa, kao "ne isplati se"...

Uglavnom, ako želiš cijelogodišnji sustav onda možaš ići na zatvoren sustav s propilenglikolon. radi smrzavanja i prokuhavnja.
Ako bojler ima dvije spirale, spajaj na donju spiralu.

Postavi pravilno sve ispušne  i sigurnosne ventile i ekspanzionu posudu.

ako ideš na termosifon koristi cijevi većeg presjeka, 22m i više.

ne kupuj vakume. skupi i nemaš problema s previše vruće vode. Realan problem na koji ljudi nikad ne računaju a sjebava in sustav.

ako imaš želje i volje a najviše mogućnosti

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.