Nisam napravio opisani test jer je proteklih dana uglavnom bilo oblačno. Napraviti ću kada bude prilike jer i mene zanima.
Iz dosadašnjeg iskustva, kada uključim oba potrošača istodobno (bojler i stropno grijanje, cca po 2,2 kW svaki) struja ostane ista, a napon padne na polovicu vrijednosti, otprilike. Iskustveno, kada sam imao 200 V sa uključenim bojlerom i 8 A struje (snaga 1600 W), pa još priključim i stropno grijanje, napon padne na 100 V a struja je i dalje 8 A. Naravno, sad se struja dijeli na 4+4, pa je snaga kojom radi svaki od potrošača 400 W, ili ukupno samo 800 W uz isto sunce. Što otprilike ilustrira koliko je značajno dobro upariti panel i trošilo.
Ovako napamet, ako su oba trošila spojena, i onda jedno isključim na prekidaču koji nema pomoćne elektronike, rekao bih da je situacija vrlo slična ili ista kao da imam samo to jedno trošilo uz 4 puta manju snagu panela. Kod testiranja radijatora u radioni, na termostatu je jako iskrilo i pri 60V, ali uz mali elektrolit to je iskrenje eliminirano. Pri većem naponu (test u stvarnoj situaciji) taj mali elektrolit nije radio ništa, i tek je veći elektrolit spriječio luk. Dakle, ja bih ovako napamet rekao da je nekakva zaštita od pojave luka ipak potrebna. Usput, prekidački elementi (osigurači, prekidači, termostati...) su obično deklarirani za jedan izmjenični napon i ponekad za 10-20 puta manji istosmjerni. To znači da bih mogao normalno koristiti nemodificirano trošilo tek kad bi istosmjerni napon bio ispod 30-ak volti, što je ipak premalo za bilo kakvu praktičnu upotrebu. Hoće li paralno vezana trošila promijeniti ove pretpostavke, moram provjeriti kada bude sunčan dan.