Zapamti

"Čak i perje može potopiti brod."

Autor Tema: Cvat- estetika i pčele  (Pročitano: 6872 puta)

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
Cvat- estetika i pčele
« u: 20 Prosinac, 2013, 07:45:16 »
Kako sam zadovoljio osnovne potrebe za voćem (posadio razno, valjda će preživjeti), u budućim sadnjama bih pokušao (uz privlačenje korisnih insekata) složiti i neki estetski raspored. Da u svakom 'šumskom vrtu' ili grupi voćki 'u svakom trenutku' imam poneku koja cvjeta.

Postoji li popis termina cvjetanja za pojedine sorte voćki? (nisam pronašao na prvi uguglaj)
Koje boje su u igri?

Baš bih probao složiti neku priču (što prirodnije, 'neurednije' razmještenu)... ono: pogled sa susjednog brda u travnju- jedan značajniji dio ili pojas u cvatu. Idući mjesec druga slika, itd.
Bitno je da su jestive, ili na neki drugi način korisne (fiksatori koječega, vrijedno drvo...)
A?
hvala

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
Odg: Cvat- estetika i pčele
« Odgovori #1 u: 20 Prosinac, 2013, 12:35:38 »
Koliko je meni poznato - dunje i mušmule su voćke koje nakasnije cvjetaju. A i japanska jabuka (kaki) bi trebal cvjetati kasnije. Ostale voćke cvjetaju kroz duže razdoblje ovisno da li se radi o ranoj, srednje ranoj, kasnoj i jako kasnoj sorti određene vrste.

Od voćaka najranije cvjeta drijen, a onda đenerike, rane trešnje, rane marelice. Od divljih vrsta rano cvjeta trnina dok divlja ruža (šipurak, srbiguzica) nešto kasnije i ima jako lijep cvijet i ugodan miris.

Evo to je ono za početak. Sviđa mi se vaša ideja i mislim da se vaša duša oduševljava ljepotama prirode. 

njocky

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 42
  • -Receive: 18
« Odgovori #2 u: 20 Prosinac, 2013, 20:47:52 »
Posto mene isto to zanima, vreme cvetanja,pokusaj da nadjes u lokalnom pcelarskom drustvu mislim da se zove fenoloska karta I svako ozbiljnije pcelarsko udruzenje ga ima ili zna gde to ima
Meni su obecali da ce mi dati za moje podrucje
Pozdrav
Ako dirneš strast u čovjekovom biću,
istine, bez sumnje, nikad nećeš naći
 jesenjin

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 726
« Odgovori #3 u: 21 Prosinac, 2013, 17:26:10 »
Nisam na cvijece gledao tako, da uvijek nesto mora cvijetati po vrtu (dakle, svrha cvijetanje, kukci itd), te estetika - vec da se od njega ima nekakva konkretna korist, a ne briga i zauzimanje prostora.

Cuo sam da je "top1" od lijepog estetskog cvijeca, a ujedno i korisno za dusik, plavi lupin. Nemam ga, pa ne mogu o njemu nista reci po iskustvu, i kako se ponasa u toku godine. Trajnica je, sto je vrlo pozitivno.

No, imam jedan cvijet kojeg sam namjerno ostavio u vrtu, i to iz vise razloga. Radi se o visokom i niskom asteru.
Niski aster je vrlo lijep i toliko gusto cvijeta da se ne vidi lisce, visina 15ak cm, strasno privlaci pcele i trajnica je. Dakle s njime nemam nikakve brige, nista ne trazi, ali nista (mi) ni ne daje.

Visoki aster mi naraste preko metra, isto je trajnica.
Od njega imam vecu korist: brzo pocne rasti iz zemlje u proljece, i posto sam ga zasadio uz rub vrta prema ulici, radoznale babe vise se ne zaustavljaju i propitkuju sto radim i da trebam ono ovako a ovo onako, bla bla... dakle, fizicka barijera od pogleda, dok je visine do metra snazno lista i vec tanka ogradica zaustavlja poglede.
Kada procvjeta, jako privlaci pcele, donje lisce odbaci, pa u donjoj polovici ostane gola stapka, dok gore jako zazeleni uz mnostvo cvjetova. Nakon cvatnje se cvijetna stapka osusi u potpuno ravni stapic korisne duzine oko metar, i sada gledam kako da to iskoristim, mozda kao nekakva zastita od sunca, pletivo...

Inace ne preferiram cvijece, ali ovo ce uvijek ostati u vrtu, radi pcela, i radi materijala. Od ciste estetske vrijednosti, svidjaju mi se sumsko cvijece, koje ne trazi nikakvu brigu i trajnica je (ljubicica, ciklama, visibaba, jaglac, safran...) koje bih svakako posadio da imam vise prostora.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 726
« Odgovori #4 u: 22 Prosinac, 2013, 15:48:08 »

Zemljak - evo jedan clanak o nezahtjevnim trajnicama kroz godisnja doba, mislim da je to upravo to sto trazis.
Te biljke mozes nabaviti od autorice clanka, mada vjerujem da se mogu pronaci i po vrtovima okolo...

http://biovrt.com/article/Nezahtjevne-trajnice-za-svaki-vrt.html

Jos sam zaboravio na jedno mjesto u vrtu, koje se obicno ne koristi za nista pametno... trajnica Campanula portenschlagiana je idealna za kamene zidice (bilo da raste na boku iz supljina, ili na zidicu), pcele je vole, estetska je u svako vrijeme, dugo cvjeta! Sama se razmnozava, ali samo unutar zidica, imam je i preporucam, moze rasti i u sjeni. Potrebmo ju je samo zasaditi izmedju kamenja od zidica sa malo zemlje i to je to.

Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
« Odgovori #5 u: 24 Prosinac, 2013, 12:22:14 »
svaki pčelar zna najbolje raspored cvjetanja pojedinih biljaka tačno u dan, jer mnogi u zavisnosti od toga i sele košnice u potrazi za pašom. ja znam otprilike za većinu vrsta u kontinentalnoj klimi ali pošto ih ima na stotine ne mogu sad za svaku to navesti, ako te neka kontretno zanima pitaj.

njocky

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 42
  • -Receive: 18
« Odgovori #6 u: 25 Prosinac, 2013, 20:45:22 »
Ovde imas vreme cvetanja za mnoge biljke
Pozdrav
http://spos.info/forum/index.php?topic=6948.msg460320;topicseen#new
Ako dirneš strast u čovjekovom biću,
istine, bez sumnje, nikad nećeš naći
 jesenjin

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.