Nisam na cvijece gledao tako, da uvijek nesto mora cvijetati po vrtu (dakle, svrha cvijetanje, kukci itd), te estetika - vec da se od njega ima nekakva konkretna korist, a ne briga i zauzimanje prostora.
Cuo sam da je "top1" od lijepog estetskog cvijeca, a ujedno i korisno za dusik, plavi lupin. Nemam ga, pa ne mogu o njemu nista reci po iskustvu, i kako se ponasa u toku godine. Trajnica je, sto je vrlo pozitivno.
No, imam jedan cvijet kojeg sam namjerno ostavio u vrtu, i to iz vise razloga. Radi se o visokom i niskom asteru.
Niski aster je vrlo lijep i toliko gusto cvijeta da se ne vidi lisce, visina 15ak cm, strasno privlaci pcele i trajnica je. Dakle s njime nemam nikakve brige, nista ne trazi, ali nista (mi) ni ne daje.
Visoki aster mi naraste preko metra, isto je trajnica.
Od njega imam vecu korist: brzo pocne rasti iz zemlje u proljece, i posto sam ga zasadio uz rub vrta prema ulici, radoznale babe vise se ne zaustavljaju i propitkuju sto radim i da trebam ono ovako a ovo onako, bla bla... dakle, fizicka barijera od pogleda, dok je visine do metra snazno lista i vec tanka ogradica zaustavlja poglede.
Kada procvjeta, jako privlaci pcele, donje lisce odbaci, pa u donjoj polovici ostane gola stapka, dok gore jako zazeleni uz mnostvo cvjetova. Nakon cvatnje se cvijetna stapka osusi u potpuno ravni stapic korisne duzine oko metar, i sada gledam kako da to iskoristim, mozda kao nekakva zastita od sunca, pletivo...
Inace ne preferiram cvijece, ali ovo ce uvijek ostati u vrtu, radi pcela, i radi materijala. Od ciste estetske vrijednosti, svidjaju mi se sumsko cvijece, koje ne trazi nikakvu brigu i trajnica je (ljubicica, ciklama, visibaba, jaglac, safran...) koje bih svakako posadio da imam vise prostora.