Zapamti

"Čak i perje može potopiti brod."

Autor Tema: Sok iz drveta  (Pročitano: 11100 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1637
  • -Receive: 1313
  • Adm
Sok iz drveta
« u: 26 Lipanj, 2012, 12:27:33 »
Nisam koristio, nekako mi je žao stablo ozlijeđivati da bi se izvukao sok, ali je zanimljiva primjena. Sok koji teče iz zasječenog stabla može se koristiti kao piće, zaslađivač, za izradu vina i sl. Sljedeće biljke se koriste za te namjene:

Javor, Acer..., razne vrste. Acer saccharum, šećerni ili kanadski javor najpoznatiji je i najveći izvor ovog sirupa.

Kivi, Actinidia..., ako se u proljeće odreže grana, iz reza kaplje sok koji se može koristiti kao piće.

Agava, Agave..., kada procvjeta, cvijet se može odrezati i iz reza kaplje sirup.

Crvena joha, Alnus rubra, u proljeće se zasiječe stablo iz kojeg kaplje sirup. Koristi se kao zaslađivač.

Breza, Betula..., stablo se zasijeca u rano proljeće, sok se može piti svjež ili se kuhati u gusti, slatki sirup.

Orah, Juglans..., navodno vrijedi slično kao za javorov sirup.

Lipa, Tilia..., sok se koristi u svježem stanju ili se ukuhava u slatki sirup.

Loza, Vitis.... Vinova loza i njeni rođaci se mogu koristiti za izradu osvježavajućeg pića. Odreže se grana i sakupi sok koji teče.
Problem je rješenje

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
Odg: Sok iz drveta
« Odgovori #1 u: 26 Lipanj, 2012, 13:46:08 »
nisam znao jedino ovo za kivi i orah, pitam se samo kakav bi ukus taj sok imao.....

sok od breze se dosta koristio ranije na našim prostorima. i iznenadili biste se koliko ga se može skupiti iz jednog stabla (i do 4 l dnevno). samo je bitno da se stablo buši prije pojavljivanja lišća, znači početkom marta....

jedan koristan tekst o tome:

http://www.herbateka.eu/breza

filo

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 1
    • Plantea
« Odgovori #2 u: 15 Ožujak, 2015, 18:41:12 »
Danas sam pokušal probat dobit sok od breze. Rupicu sam prvo napravil metalnim štapom, kasnije sam je produbil bušilicom no nije mi uspjelo sok usmjerit da kapa u staklenku. Stavil sam u rupicu slamčicu odrezanu na manju dužinu ali sok jednostavno nije htjel ulazit kroz nju čak i kad sam ju škarama zarezal da možda lakše uđe. Kako to pravilno izvest?

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 757
« Odgovori #3 u: 15 Ožujak, 2015, 19:51:58 »
https://www.youtube.com/watch?v=h77ytr5UzBY

Ujedno, mozda tko dobije inspiraciju za tokarski stroj... :)
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

filo

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 1
    • Plantea
« Odgovori #4 u: 18 Ožujak, 2015, 11:31:41 »

ova mi je smiješna, kao da su breze na dužem putovanju napravile piš-pauzu, izašle iz autobusa i uz izdahe olakšale mjehur..

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.