Nisam koristio, nekako mi je žao stablo ozlijeđivati da bi se izvukao sok, ali je zanimljiva primjena. Sok koji teče iz zasječenog stabla može se koristiti kao piće, zaslađivač, za izradu vina i sl. Sljedeće biljke se koriste za te namjene:
Javor, Acer..., razne vrste. Acer saccharum, šećerni ili kanadski javor najpoznatiji je i najveći izvor ovog sirupa.
Kivi, Actinidia..., ako se u proljeće odreže grana, iz reza kaplje sok koji se može koristiti kao piće.
Agava, Agave..., kada procvjeta, cvijet se može odrezati i iz reza kaplje sirup.
Crvena joha, Alnus rubra, u proljeće se zasiječe stablo iz kojeg kaplje sirup. Koristi se kao zaslađivač.
Breza, Betula..., stablo se zasijeca u rano proljeće, sok se može piti svjež ili se kuhati u gusti, slatki sirup.
Orah, Juglans..., navodno vrijedi slično kao za javorov sirup.
Lipa, Tilia..., sok se koristi u svježem stanju ili se ukuhava u slatki sirup.
Loza, Vitis.... Vinova loza i njeni rođaci se mogu koristiti za izradu osvježavajućeg pića. Odreže se grana i sakupi sok koji teče.