Zapamti

"Ako nikad nisi ispao glup, nikad nećeš postati stručnjak."

Autor Tema: Dizajn od nule  (Pročitano: 12919 puta)

Kristina

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 4
Dizajn od nule
« u: 14 Rujan, 2014, 01:44:58 »
Pozdrav svima,
u siječnju smo kupili zemljište u Klinča Selu, namjeravamo se tamo preseliti i urediti ga po principima permakulture.
Zemljište se sastoji od dva dijela, oba su neobrađivana ali košena, manji dio je poljoprivredni, na većem možemo graditi.
Na zemljištu se ne nalazi gotovo ništa, to su dvije livade na vrhu brežuljka, nagib je izrazito lagan.
Složili smo neki plan kako bi to trebalo izgledati, molim komentare i savjete.
Na prvoj slici su naše pacele označene rozo, nisu jako udaljene. 1 su gliste, 2 igralište za djecu, 3 vrt.
Na drugoj slici smo označili zone i elemente:
zona 0, crveno: a - kuća sa staklenikom i kokama, b - dvorište, garaža, čatrnja, c - livada, d - igralište.
zona 1, žuto: a - ceh za pčele (lipe, ruže), b - pročišćavanje vode kroz jezerca, c - vrt, d - alatnica, e - kompost, f - peradarnik, g - pčele.
zona 2, plavo: a - ceh bagrem, bazga, dunja, b - ceh jasen, c - mega-ceh orah, d - ceh kesten, e - ceh bor.
zona 3, manja parcela: uzgoj češnjaka i glistinca.
zona 4: planiramo kupiti parcelu ispod nas na kojoj je šuma i završava na potoku, ako bude moguće.
zona 5: šuma oko nas
Na trećoj slici su detalji (ljubičasto) i staze (žuto).

Kristina

• Početnik
  • Thank You
Odg: Dizajn od nule
« Odgovori #1 u: 14 Rujan, 2014, 02:34:26 »
Još malo info o zemljištu, sorry na dužem postu:
Teren je prilično ravan, lagano pada prema jugu, do njega vodi makadamski put, nema priključaka na zemljištu, ali ima vodovod i struja u ulici. Već duže vrijeme se ne obrađuje, ali se kosi, pa je u relativno dobrom stanju.
Voda - kiše ima u izobilju, zimi snijeg. Voda se ne zadržava pretjerano niti prebrzo otječe, prirodno ide prema dnu parcele. Susjedi vele da nema uspjeha s bunarima, nitko ga nema tamo. Skupljala bi se kišnica, može se iskoristiti i voda s puta koja otječe kanalom. Voda iz kućanstva (grey water) bi se pročišćavala i vraćala u vrt i food forest (hr naziv?). Treba napraviti i septičku za wc.
Vjetar uglavnom sa s ili j, zaklonjeni smo šumom ali stalno ima lagano strujanje zraka. Sunce nas ubija ljeti, cijelo zemljište je izloženo. Zimi nas ujutro s istoka zaklanja šuma. Možda bi se mogla iskoristiti ova energija za grijanje i eventualno struju. Temperature tipične kontinentalne.
Tlo je prilično dobro, puno glista i kukaca, ima krtica u prednjem dijelu, nema kamenja. Kućni ph test bez značajnih reakcija, test strukture u tegli pokazao silt loam (hr naziv?) što je ok, treba malčirati i dodavati kompost, test rukom - ne zadržava oblik, mrvi se - isto ok.
U šumi ima ptica i ostalih životinja pa su prisutni i lovci. Susjeda nema puno, ali su druželjubivi :) Kupujemo od njih jaja i premalčaju nam po potrebi zemljište. Zasad podržavaju naše metode. Ponekad buka od klinaca iz ulice koji voze motore, ali nema puno prometa i uglavnom je mirno (slijepa ulica). Lijep pogled na selo.
Planiramo presložiti hrastovu kuću i oko nje napraviti staklenik - pametno ili ne?
Još jedno pitanje - drveće na nacrtu je prikazano u max veličini, je li pregusto razmješteno?

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 746
« Odgovori #2 u: 14 Rujan, 2014, 20:48:31 »
Bok!
Evo ja cu par rijeci... istresti...

Prvo sto sam primjetio je da je zemljiste dosta usko, a imas u planu tako mnogo toga... Nalazi se na lijepoj lokaciji, jos ako bi mogla doci do potoka, kupiti to sto te spaja s sumom, potokom...

Vrt bi trebala ograditi prema sumi zbog zivotinja, ako mislis uzgajati povrce ili mlade vocke.

Kompost... bagrem... hmmm. Ovdje na forumu je bilo napisano o nekoj 'privremeno' odlozenoj hrpi zemlje pokraj bagrema, koja se u par mjeseci armirala korijenjem. Bagrem se i razmnaza trganjem korijenja, pa ne znam koliko ti je to pametno. Ja imam kompost par metara od bora, i unazad par mjeseci je poceo pustati gusto mlado korijenje u kompoast. No, kako imam dvije komore, jedna je uvijek prazna (ili frisko napunjena), pa nije bas veliki problem, dok god se radi na kompstu.

Orah... ima otrovno lisce, ne raste puno biljki ispod njega, velika sjena. Obicno se sadi na sam rub imanja, gdje sjenom najmanje smeta.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Kristina

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 15 Rujan, 2014, 10:21:28 »
Bok, hvala Harp!
Razmislit ću o bagremu u tom slučaju, stavili smo ga da malo pčele papaju da bude finiji med.
Zemljište je široko 25m, ima oko 3500m2 a manja parcla oko 1000m2. Potok je cilj, to je bio jedini minus zemljišta.
Za orah znam da pušta otrov, međutim i ja sam se iznenadila kad sam vidjela popis biljaka koje podnose orah: url]http://extension.psu.edu/plants/gardening/fact-sheets/trees-shrubs/landscaping-and-gardening-around-walnuts-and-other-juglone-producing-plants[/url] a isto sam našla i u priručniku za planiranje cehova: http://www.midwestpermaculture.com/eBook/Plant%20Guilds%20eBooklet%20-%20Midwest%20Permaculture.pdf, e sad, ako su oni lagali mene, i ja lažem vas. Međutim, na našoj skijaškoj skakaonici u Novom selu Okićkom orasi, trešnje, breskve, grožđe i lukovičasto cvijeće rastu sretno zajedno. Mene zapravo više brine sjena koju orah radi.
Što se tiče ograde, morat ćemo nešto, da. Ljeska otpada zbog alergije, možda neku drugu živu ogradu koja im je privlačna pa nek jedu to izvana. Bilo kakva druga opcija nam je financijski nemoguća. Morat ćemo i saditi u etapama, bilo bi previše odjednom, pa ćemo vidjeti za zaštitu mladih stabala.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 355
« Odgovori #4 u: 15 Rujan, 2014, 11:56:33 »
Baci oko
http://www.permakultura.hr/permakultura/dizajn-permakulture
- primjer:
INTERVJU
ANALIZA 5 ELEMENATA...
http://www.permakultura.hr/permablitz/70-permakulturni-dizajn-za-prvi-permablitz

Siva voda se i bez pročišćavanja može koristiti za stabla i grmlje, detaljno u knjizi 
http://www.perforum.info/index.php?topic=979.msg4157#msg4157
« Zadnja izmjena: 15 Rujan, 2014, 12:14:30 od m2 »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1634
  • -Receive: 1305
  • Adm
« Odgovori #5 u: 15 Rujan, 2014, 16:51:23 »
Kristina, dobrodosla na forum, vidim da imas dobru teoretsku osnovu, lijepo si krenula s dizajnom. Iz vlastitog iskustva mogu ti reci da dizajn tj. generalni plan uredjenja jako puno znaci, da covjek u pocetku ne luta puno, ali kako prolazi vrijeme tako se i plan pomalo mijenja u skladu s novim idejama i potrebama.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 355
« Odgovori #6 u: 16 Rujan, 2014, 11:42:07 »
Divlja kupina za ogradu - brzo raste (sigurno je imaš negdje u blizini)?
-prirodna barijera životinjama, plod (njami... sokovi, džemovi, pekmezi, vina....)
-dok raste možeš uplitati "grane" da ubrzaš stvaranje ograde...
-kasnije je zamjeniš sa nečim drugim (spororastućim) ako ti nije ok...

http://bs.wikipedia.org/wiki/Kupina
hvala na linkovima :-)
« Zadnja izmjena: 16 Rujan, 2014, 11:48:22 od m2 »

Kristina

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 16 Rujan, 2014, 14:02:06 »
Hvala Nikola, ali ne bi se ja baš hvalila svojim znanjem - pročitala Gaia's garden i Permaculture Design Step-by-Step Guide http://www.aranyagardens.co.uk/publications.html i nešto malo po netu, al trudim se. Nažalost ne mogu na tečaj jer imam ful male klince, a čini mi se da nijedna knjiga ne može zamijeniti tečaj.
m2, puno hvala na savjetima. Kupinu obožavamo, a već raste na gruntu i uz rub šume. Ali vjerojatno će biti u kombinaciji s nekim drugim biljkama.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #8 u: 17 Rujan, 2014, 09:37:19 »
Kristina, teren ti je približne veličine kao i moj, sličan oblik, sličan nagib, šuma u blizini, obitelj... Planovi su ti također slični, dobar dio "pošumiti", tj. napraviti "food forest" i iz nje izvlačiti i hranu, i začine, i ogrijev, i sve ostalo što šuma može pružiti.

Planovi što se tiče zoniranja nisu loši, samo imam par komentara ili pitanja.

1. Ceh za pčele. Pčele lete prilično daleko i svoje potrebe relativno lako podmire u zoni5, zato mislim da nije potrebno posebno se brinuti za njih, ali ako ti je želja imati cvijeće oko kuće (i ja to želim), to se naravno uklapa u brigu za pčele. Pčele znaju biti razdražljive, pa ubodu dijete koje bere cvijeće, ili hoda boso po djetelini, treba dobro razmisliti koliko blizu kuće zapravo želiš pčele.

2. Ceh oko jasena. Jasen je dosta nepopularna biljka u hortikulturi, i nisam do sad vidio da ga u permakulturnim krugovima cijene iz nekog posebnog razloga. Uglavnom je omražen. Ne znam zašto si ga uključila u dizajn. Istina je da jasen raste brže i bolje od većine drugog drveća na vrlo lošem zemljištu, što je ponekad prednost, ali on to radi tako da iscrpljuje zemlju oko sebe i malo stvari voli rasti u njegovoj blizini. Možeš li kako opravdati taj jasen? Jer šuma bi ga trebala biti prepuna, ako ti je možda na umu pčelinja ispaša.

3. Cehovi općenito. Prikazani su kao ogromna stabla. I to kesten, orah, jasen. Jasen sam već prokomentirao. Istina je da su orah i kesten velika stabla, ali ne baš tolika kao na slici, rekao bih da su u stvarnosti bar upola manja. Zato mi se čini da se možda ne radi o jednom stablu, nego o grupi stabala? Ok, sad vidim zadnju sliku koja zaista prikazuje grupe stabala. Ako je tako, zašto tako velik teren prekriti sa tako mračnim stablima, kao što su to bor, jasen, kesten, orah. Ispod njih će, bojim se, moći rasti jedino livada. Ispod bora ni to. Mislim da se tu moglo ugurati puno više manjih stabala, kruške, trešnje, šljive, jabuke, itd. I pitanje je bi li bor uspjevao kod tebe. Ima li u blizini neki odrasli bor?

Ovdje bih dodao vlastito iskustvo sa formiranjem šumskog vrta, jestive šume. I ja sam bio dugo pod utjecajem knjige "Gaia's Garden". Knjiga je naravno odlična i često joj se vraćam, ali mislim da pretjerano zagovara ljudsku intervenciju, a premalo uvažava prirodu. Taj pristup bi možda bio opravdan da sadiš šumu npr. na Mjesecu, gdje sve ovisi o čovjeku. Ali ti, kao i ja, imaš šumu u susjedstvu. Šuma će se sama zasaditi na toj livadi, uostalom zato je i kose, da ostane livada. Sljedećih 10 godina, ako ne i više, imat ćeš puno posla sa obuzdavanjem prirode, ako inzistiraš upravo na onakvom rasporedu voćaka. Što baš i nije u skladu s permakulturom, što god knjige govorile o tome. Istu grešku sam ja radio i već par godina se nisam maknuo s početne točke.

Ako si možeš dozvoliti, ne radi ništa godinu-dvije. Posvuda će ti niknuti voćke. Priroda će ih zasaditi na njima idealne pozicije, i to upravo voćke koje generacijama uspjevaju na tom području. Kad niknu, trebaš ih samo prepoznati, ne pokositi nego cijepiti. To je zanemariv trošak u usporedbi sa kupnjom sadnica. Jedino, možda te neće zadovoljiti kako je priroda izdizajnirala tvoje imanje. Ali to je uvijek teška odluka, koliko prirodu savijati u vlastitu korist, a koliko se sam prilagoditi prirodi.
Problem je rješenje

kojisipasadti

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Receive: 6
    • https://www.instagram.com/kojisipasadti/
« Odgovori #9 u: 17 Rujan, 2014, 15:15:17 »
Nikola

na žalost nemremo pustit, iz više razloga, dosta nam grada i oćemo u prirodu i niče mahom ambrozija, iako se borim s njjom susjedi ne,pa malo o vjetrenjačama pričam u stvari, dodatno niče samo hrast ( ne znam koja vrsta ) koji nas okružuje

borova imamo u okolici nekoliko vrsta, rastu čist lijepo,mada ih na kosini ispod naše zemlje pokosilpo ovu zimu, prevrnulo jedno 20 komada susjedu, 50tak ostalo

divlje kupine ako nektko želi samo nek navrati, ima je  >:(
bilo je i većih problema u životu pa ih svejedno nismo riješili !

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #10 u: 17 Rujan, 2014, 15:49:07 »
Ambrozija neće rasti u hladu, koji će se stvoriti kad tu nikne šuma. Nisam mislio reći da posve zanemarite brigu o imanju, nego da pokušate identificirati još nešto samoniklo, a korisno, može vam dosta olakšati formiranje jestive šume.

Jeste sigurni da se radi o boru, a ne jeli/smreki? Jer jele imaju plitko korijenje (lako se izvale), a bor je vrlo otporan na vjetar. Pitam jer ne znam do kud ste stigli sa upoznavanjem lokalne flore, lako moguće i da znate više od mene :)
Problem je rješenje

kojisipasadti

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Receive: 6
    • https://www.instagram.com/kojisipasadti/
« Odgovori #11 u: 17 Rujan, 2014, 15:56:56 »
Ambrozija neće rasti u hladu, koji će se stvoriti kad tu nikne šuma. Nisam mislio reći da posve zanemarite brigu o imanju, nego da pokušate identificirati još nešto samoniklo, a korisno, može vam dosta olakšati formiranje jestive šume.

Jeste sigurni da se radi o boru, a ne jeli/smreki? Jer jele imaju plitko korijenje (lako se izvale), a bor je vrlo otporan na vjetar. Pitam jer ne znam do kud ste stigli sa upoznavanjem lokalne flore, lako moguće i da znate više od mene :)

Ok nisam bio precizan, pod bor sam općenito na biljke s iglicama mislio  ::) , radi se o vrsti smreke, mada i Borova ima ali ne toliko
bilo je i većih problema u životu pa ih svejedno nismo riješili !

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #12 u: 17 Rujan, 2014, 16:15:33 »
Ok, da li to znači da radite ceh sa smrekom? U tom slučaju moram pitati zašto ogromno, crnogorično stablo želite na južnom rubu parcele. Ako izraste do maksimalne visine, u proljeće bi vam moglo sjenu bacati sve do kuće :)

I dalje stoje moja pitanja, zašto baš orah, kesten, jasen, bor (smreka) kao najviši pripadnici jestive šume, kad su upravo to zadnje biljke koje bi većina vrtlara poželjela na tom mjestu. Imate recimo manju parcelu koja je za uzgoj češnjaka i glistinca, ne vidim zašto kesteni i orasi ne bi mogli biti tamo, a nešto svjetlije ovdje ispred kuće.

Također, taj glistinac. Zar njega nije potrebno redovito "hraniti"? Čime ga hranite, i zašto je morao biti tako daleko od kuće? Ta udaljena parcela mi izgleda kao odlično zaklonjena od vjetrova šumom, možda se varam. Čini mi se šteta koristiti ju za kulture koje praktički mogu biti bilo gdje.
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #13 u: 18 Rujan, 2014, 07:04:20 »
Jasen nije tako loš kao što si ga predstavio, ja ga imam pored bašte i ne smeta mi. To su jako stari panjevi koji se redovno seku za stubove. Od svog drveća koje raste na obali (tako se u kraju kaže za ogradu:-) barem, džanarika, zova, šljiva, glog, itd on mi je najbolji. Odlično je drvo za mnoge namene, brzo raste, dobar vetrobran, ne širi se i obnavlja se iz panja. Redovno od njega dobijam dobre stubove za baštu i materijal za kompost.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #14 u: 18 Rujan, 2014, 08:09:37 »
Baš to što dobro raste ponekad je prednost a ponekad nedostatak. Ako zbog jasenovog uspjeha pored njega propadne jabuka ili šljiva, za mene i nije neka prednost. Ako se jasen koristi za stubove, vjerojatno se neće dozvoliti da izraste u veliko stablo i prekrije dobar komad terena namijenjenog za uzgoj hrane, po meni. U tom slučaju jasen može rasti unutar žive ograde (kao što raste i kod mene), ili u šumi (zona 4). Tamo bi njegova pojava bila potpuno opravdana.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.